لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۱

کره شمالی شهروندانش را برای «کار برده‌وار» به خارج می‌فرستد


 شهروندان کره شمالی هنگام دیدار با کیم جونگ اون رهبر این کشور
شهروندان کره شمالی هنگام دیدار با کیم جونگ اون رهبر این کشور

یک نهاد مدافع حقوق بشر روز چهارشنبه اعلام کرد کره شمالی صد‌ها نفر از شهروندان خود را برای کار برده‌وار به کشورهای اتحادیه اروپا فرستاده است. این برنامه که توسط دولت هدایت می‌شود، بخشی از تلاش‌های آن کشور برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی علیه فعالیت‌های هسته‌ای کره شمالی و محروم کردن آن از منابع مالی است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، نهادی به نام اتحاد اروپایی مدافعان حقوق بشر کره شمالی در بیانیه خود می‌گوید کارگران اهل کره شمالی روزانه بین ۱۰ تا ۱۲ ساعت و هفته‌ای شش روز کار می‌کنند ولی ۹۰ درصد درآمد آنها به دولت تعلق می‌گیرد.
اکثر آنها در صنایع کشتی سازی، مزارع و صنعت ساختمان لهستان مشغول کار هستند. تعداد دیگری در خدمات تفریحی و توریستی و کارخانجات تولید لباس در کشور مالتا کار می‌کنند و در کشورهای دیگر مثل آلمان، ایتالیا، اتریش و هلند نیز مشغول کار بوده‌اند.

سفارت کره شمالی در شهر ورشو محروم شدن این کارگران از دستمزد خود را تکذیب کرد. یکی از مقامات این سفارت بدون اینکه نام خود را ذکر کند گفت: «این ادعا مسخره است. هیچکس درآمد آنها را نمی‌گیرد آنها کار می‌کنند و برای خود پول درمی آورند.»

وضعیت کارگران اهل کره شمالی که در لهستان مشغول کار هستند در گزارشی که به‌طور مشترک توسط مرکز آسیایی لایدن (بخش مطالعات آسیایی دانشگاه لایدن) در هلند و اتحاد اروپایی مدافعان حقوق بشر کره شمالی تهیه شده روز چهارشنبه منتشر شد.

در این گزارش گفته می‌شود که رژیم کره شمالی از کارگران این کشور در خارج برای تامین ارز خارجی استفاده می‌کند که به خاطر تشدید تحریم‌های بین‌المللی پس از آزمایش‌های هسته‌ای و موشکی چند ماه پیش به‌شدت به آن محتاج است.

گزارش سال گذشته سازمان ملل متحد تخمین زد که بیش از ۵۰ هزار شهروند کره شمالی در خارج مشغول کار هستند و روی هم رفته سالانه رقمی بین ۱. ۲ تا ۲. ۳ میلیارد دلار درآمد دارند. ولی برخی از کار‌شناسان این ارقام را قبول ندارند.

اکثر آنها در چین و روسیه مشغول کار هستند. تعداد دیگری در کشورهای آفریقایی و یا در طرح‌های ساختمانی در کشورهای خاورمیانه از جمله قطر کار می‌کنند که برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ مشغول ساخت و سازهای گسترده‌ای است.

مایگل گلندینگ مدیر اتحاد اروپایی مدافعان حقوق بشر کره شمالی گفت به خاطر بالا بودن نرخ دستمزد کشورهای اتحادیه اروپا جذابیت بیشتری دارند.

گزارش مرکز آسیایی لایدن براساس شهادت کارگران کره شمالی در کشورهای مختلف، پژوهش‌های میدانی در لهستان و اطلاعات رسمی دولت‌ها و سایر منابع تهیه شده است.

یکی از موارد مشخصی که در این گزارش قید شده مرگ یک کارگر اهل کره شمالی بر اثر سوختگی بسیار شدید در کارگاه‌های کشتی‌سازی لهستان است. تحقیقات نشان داده که کارفرما به این کارگر جوشکار لباس کاری داده بود که قابل اشتغال بوده و علاوه بر این کاستی‌های ایمنی دیگری را نیز برملا کرده است. طبق گزارش این کارگر هفته‌ای ۷۰ ساعت و بدون دریافت حقوق مناسب مشغول کار بوده است.
این گزارش می‌افزاید کارگران کره شمالی قرارداد کار و فیش حقوقی ندارند، پاسپورت‌های آنها در اختیار مقامات است. اجازه رفت و آمد آزادانه ندارند و مجبورند در کلاس‌های ایدئولوژیکی که برای آنها دایر می‌شود به طور جدی شرکت کنند.

مایکل گلندینگ می‌گوید: «مثل این است که شرایط پیونگ یانگ را به اروپا صادر کرده باشند. با این کار حکومت کره شمالی موارد نقض حقوق بشر را به خاک کشورهای اتحادیه اروپا صادر کرده و اعضای این اتحادیه آن را پذیرفته و یا تحمل می‌کنند.»

براساس این گزارش فقط لهستان بین سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۵ حدود دو هزار و هشتصد اجازه کار برای کارگران کره شمالی صادر کرده و ۳۲ شرکت لهستانی این کارگران را استخدام کرده‌اند.

مایکل گلندینگ می‌افزاید: «حکومت کره شمالی افرادی را که زن و بچه دارند به خارج می‌فرستد که در عمل مثل گروگان گرفتن اعضای خانواده آنهاست. اگر آنها به کشورهای محل اقامت پناهنده شوند خانواده آنها به اشکال مختلف مثل اعزام به اردوگاه کار اجباری و حتی اعدام مجازات خواهند شد.»

به گفته او تاکنون یک مورد از درخواست پناهندگی این کارگران در لهستان و احتمالا چند مورد در کشورهای دیگر اتفاق افتاده است.

XS
SM
MD
LG