لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۱۷

آغاز کنفرانس صلح پاریس بدون حضور اسرائیل و فلسطین


 افتتاحیه کنفرانس پاریس با حضور ژان مارک آیرو وزیر خارجه فرانسه
افتتاحیه کنفرانس پاریس با حضور ژان مارک آیرو وزیر خارجه فرانسه

دولت فرانسه یکشنبه ۲۶ دی میزبان کنفرانس صلحی با هدف از سرگیری گفت‌و‌گوهای راکد مانده اسرائیلی- فلسطینی است.

در حالی که وزیران خارجه و نمایندگان ارشدی از هفتاد کشور جهان در این همایش حضور دارند، دو غایب بزرگ آن، خود اسرائیل و فلسطینی‌ها هستند.

این همایش بر اساس ابتکار سیاسی سال گذشته فرانسوا اولاند رییس جمهوری فرانسه برگزار می‌شود و دومین نشست در این چارچوب است.

نشست تابستان گذشته با کمترین نتیجه به پایان رسیده بود اما مقامات فرانسه پیشاپیش گفته‌اند، همایش یکشنبه، با فراخواندن اسرائیل و فلسطینی‌ها به نشان دادن تعهد به اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت، از راهکار دو کشوری حمایت خواهد کرد.

این احتمال مطرح است که تصمیمات کنفرانس یکشنبه پاریس، در نشست سه‌شنبه ۲۸ دی در شورای امنیت مطرح شود.

دولت اسرائیل از آغاز اعلام ابتکار سیاسی فرانسه به‌شدت با آن مخالفت کرده است؛ آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل به تازگی این کنفرانس را حتی «دادگاه دسته‌جمعی فرانسه علیه یهودیان» و «بدتر از محاکمه درایفوس» نامید.

بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل گفته است، کنفرانس‌های جهانی راهکار نزاع اسرائیلی- فلسطینی نیست بلکه به گفته او، فلسطینی‌ها باید «بدون پیش‌شرط» به‌پای میز مذاکرات مستقیم با اسرائیل بازگردند.

فلسطینی‌ها از کنفرانس و ابتکار فرانسه استقبال کرده‌اند اما به‌دلیل مقاومت شدید اسرائیل به عدم شرکت در آن، پاریس از دعوت از هیات فلسطینی نیز خودداری کرده است.

با وجود این، محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، یکشنبه در پاریس حضور دارد و در کاخ الیزه مهمان فرانسوا اولاند است اما نمی‌تواند به نشست صلح برود.

جان کری که تا پنج روز دیگر وزیر خارجه آمریکا در دولت باراک اوباما است، در میان چهل وزیر خارجه جهانی است که برای شرکت در کنفرانس راهی فرانسه شده است. سی کشور دیگر نیز نمایندگان ارشدی را راهی کرده‌اند.

در همین حال، دولت باراک اوباما به اسرائیل «اطمینان» داده است که تصمیمات کنفرانس پاریس، اساس ارجاع پیش‌نویس قطعنامه دیگری در روزهای آینده به شورای امنیت علیه اسرائیل نخواهد شد.

بنیامین نتانیاهو پیشتر گفته بود، نگران است که بر مبنای تصمیمات کنفرانس پاریس، پیش‌نویس قطعنامه دیگری «ضد اسرائیل» به شورای امنیت برده شود تا در روزهای باقیمانده از دولت اوباما، به تصویب برسد.

اسرائیل از قطعنامه ۲۳۳۴ ماه گذشته شورای امنیت، که شهرک‌سازی‌های اسرائیلی در شرق بیت‌المقدس و کرانه باختری را محکوم کرد و خواهان توقف آن شد، به‌شدت انتقاد کرد و دولت اوباما را به‌خاطر عدم وتوی قطعنامه مورد انتقاد تند قرار داد.

اما دونالد ترامپ رییس‌جمهوری منتخب به اسرائیل «دلگرمی» داده است که با آغاز به کار او، اسرائیل که «مهم‌ترین همپیمان آمریکا در خاورمیانه» است، مورد «رفتار دوستانه» قرار خواهد گرفت.

دیوید فریدمن که از سوی آقای ترامپ به عنوان سفیر دولت جدید در اسرائیل معرفی شده، گفته است، سفارت آمریکا در اسرائیل از تل‌آویو به بیت‌المقدس انتقال خواهد یافت تا آمریکا این شهر را به عنوان «پایتخت جاودان و غیر قابل تقسیم قوم یهود» به‌رسمیت شناخته باشد.

دستیاران محمود عباس به رسانه های فلسطینی گفته‌اند، رییس تشکیلات فلسطینی در دیدار یکشنبه با فرانسوا اولاند از او می‌خواهد با فشار بر آمریکا، مانع از انتقال سفارت این کشور به بیت‌المقدس شود.

آقای عباس در دیدار روز شنبه با پاپ فرانسیس در واتیکان و نیز ملاقات روز آدینه با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه در مسکو از آنها نیز خواست، با اعمال نفوذ نگذارند دولت آقای ترامپ سفارت آمریکا را به بیت المقدس (اورشلیم) منتقل کند.

محمود عباس در مصاحبه با فیگارو، که شنبه ۲۵ دی منتشر شد، گفت، اقدام آمریکا در انتقال سفارت به بیت‌المقدس، می‌تواند فلسطینی‌ها را بسیار نومید کند به گونه‌ای که آنها، حتی به قیمت انحلال تشکیلات خودگردانی، از اصل به رسمیت شناختن اسرائیل عدول کنند.

XS
SM
MD
LG