لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۰۷

ترامپ خواستار افزایش دو برابری بودجه دفاعی اعضای ناتو شد


دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در بروکسل
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در بروکسل

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، روز چهارشنبه ۲۰ تیرماه از کشورهای عضو ناتو خواست بودجه دفاعی خود را دو برابر کنند. این اظهارات ساعاتی پس از حمله وی به آلمان به خاطر بودجه دفاعی‌اش صورت گرفت.

به گفته سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید، دونالد ترامپ در اجلاس سران کشورهای پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، خواستار آن شد که اعضای ناتو ضمن پایبندی به سهم ۲ درصدی کنونی، بودجه دفاعی خود را به ۴ درصد تولید ناخالص ملی افزایش دهند. این نشست پشت درهای بسته برگزار شد.

دونالد ترامپ همواره اعضای ناتو را مورد انتقاد قرار داده که به اندازه ۲ درصد تولید ناخالص ملی خود در ناتو هزینه نمی‌کنند و آمریکا باید هزینه دفاع از سایر اعضا را بپردازد.

وی روز چهارشنبه پیش از آغاز نشست سران ناتو، در یکی از شدیدترین انتقادهای خود، آلمان را «اسیر دست روسیه» خواند و گفت در حالی که آلمان میلیاردها دلار صرف خرید گاز و انرژی از روسیه می‌کند، چرا آمریکا باید هزینه دفاع از آلمان در برابر روسیه را بپردازد.

هنگامی که خبرنگاران از ینس استوتنبرگ، دبیرکل ناتو، درباره پیشهاد افزایش بودجه دفاعی از سوی رئیس جمهور آمریکا سئوال کردند، وی اظهار داشت بهتر است تمرکز بر پایبندی اعضا به دو درصد کنونی باشد.

به گفته رومن رادف، رئیس جمهور بلغارستان، رئیس جمهوری آمریکا، بلافاصله پس از اظهاراتش در مورد افزایش بودجه، نشست سران را ترک کرد.

پیش از مراسم شام دونالد ترامپ، در توییتر خود نوشت: «حُسن ناتو در چیست وفتی که آلمان میلیاردها دلار برای گاز و انرژی به روسیه می‌دهد؟ چرا فقط پنج کشور از ۲۹ کشور به تعهد خود (در مورد بودجه) پایبند بوده‌اند؟ ایالات متحده هزینه دفاع از اروپا را می‌پردازد، اما نتیجه‌اش میلیاردها دلار ضرر در تجارت است. باید ۲ درصد تولید ناخالص ملی را همین الان بپردازید نه تا سال ۲۰۲۵.»

درخواست ترامپ برای تخصیص ۴ درصد تولید ناخالص ملی در حالی است که حتی آمریکا نیز سال گذشته ۳.۶ درصد برای ارتش خود بودجه تخصیص داد.

بر پایه اعلام ناتو، پس از آمریکا، یونان با ۲.۲۰ درصد، استونی ۲.۱۴ درصد، بریتانیا ۲.۱۰ درصد و لهستان ۲ درصد به تعهد خود عمل کرده‌اند. فرانسه ۱.۸ درصد و آلمان با ۱.۲ درصد زیر سقف تعیین شده بودجه داشته‌اند.

در اجلاس ناتو، به مقدونیه برای پیوستن به این پیمان چراغ سبز داده شد. این پیشنهاد پس از تصمیم این کشور برای تغییر نامش به «جمهوری مقدونیه شمالی» صورت گرفته است. نام این کشور مورد اعتراض یونان بود.

روسیه، افغانستان، ایران و مبارزه با تروریسم از جمله محورهای دیگر گفت‌وگوهای سران کشورهای عضو ناتو در بروکسل بود.

این کشورها در بیانیه خود از جمله از برنامه موشک‌های بالستیک و فعالیت‌های ایران در منطقه ابراز نگرانی کردند.

با استفاده از آسوشیتدپرس، واشینگتن پست و گاردین؛ ح.ر/س.ن
XS
SM
MD
LG