لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۱۲

امتناع از مبارزه با ورزشکاران اسرائیلی؛ اخطار کتبی به ایران


در آخرین ساعت اداری روز چهارشنبه ۲۲ فوریه – سوم اسفند، فدراسیون جهانی کشتی فیلا با ارسال نامه‌ای به تمام کشورهای عضو نسبت به ادامه تحرکات سیاسی تیم‌های ملی در رقابت‌های رسمی هشدار داد.

در این نامه که نسخه‌ای از آن در اختیار وب‌سایت رادیو فردا قرار گرفته، رافائل مارتینتی رئیس فدراسیون جهانی گفته است: نظر به مسائل پیش آمده در مسابقات جهانی استانبول از این پس هر کشتی گیری از مبارزه با رقیب خود امتناع کند تمارض آن ورزشکار به دلیل مسائل سیاسی باشد، نه تنها خودش بلکه تمام اعضای تیمش نیز از آن مسابقات اخراج خواهد شد.



این نامه که به مفاد جدید مصوب فیلا در قوانین برگزاری مسابقات پیوست شده، در اختیار تمام کشورهای عضو قرار گرفته اما به صورت مستقیم، ایران را مخاطب قرار داده است.

در مسابقات جهانی ۲۰۱۱ استانبول که در متن نامه نیز اشاره شده، فقط دو مورد امتناع از مبارزه وجود داشت که هر دو نیز توسط کشتی گیران ایرانی رخ داد. قاسم رضایی فرنگی کار وزن ۹۶ کیلوگرم پس از قرعه کشی و مواجهه با رقیب اسرائیلی، به دلیل سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی ایران، ناگزیر از انجام مبارزه خود داری کرد.

محسن حاجی‌پور در ۵۵ کیلوگرم هم که باید در دور دوم با رقیب اسرائیلی روبرو می‌شد، با انجام مبارزه‌ای نمایشی در گام نخست مقابل رقیب مولداویایی شکست خورد.

خبرنگار رادیو فردا که در محل برگزاری رقابت‌ها حضور داشت، از نزدیک نظاره‌گر نارضایتی هر دو فرنگی کار ایرانی، عصبانیت کادر فنی و سرپرستی و اعتراض شدید تماشاگران ایرانی بود که ناگزیر بودند بدون انجام مسابقه، به حذف دو چهره پر امید تیم ملی ایران رضایت دهند.

آخرین رویارویی مستقیم ورزشکاران ایرانی و اسرائیلی در مسابقات جهانی کشتی فرنگی ۱۹۸۳ کی‌یف در شوروی سابق رخ داد. در آن رقابت‌ها بیژن سیف‌خانی فرنگى کار گیلانى وزن ۷۴ کیلوگرم با نتیجه ۷ بر ۴ مقابل رابینسون کوناشویلى پیروز شد.

رسانه‌ها از این پیروزی استقبال کردند و صفحه ورزشی روزنامه کیهان با وجود نهم شدن سیف خانى، عکس او را چاپ کرده و ارزش پیروزى‌اش را کمتر از طلا ندانست.

اما ناگهان على‌ اکبر ولایتى وزیر امور خارجه، دستور بازگشت فورى کاروان کشتى را صادر کرد؛ آن هم در حالى که هنوز مسابقات کشتى آزاد آغاز نشده بود.

مجید ترکان ستاره تکنیکى تیم ملى درباره بازگشت ناگهانی به ایران گفته بود: «نیمه‌هاى شب وقتى بیدارم کردند، تصور کردم قرار است مربیان تیم ملى، وزنم را کنترل کنند تا براى وزن کشى فردا خیالشان راحت شود. اما گفتند بلند شو زود وسایلت را جمع کن. باید برگردیم ایران!»

کلیه اعضاى تیم به ایران بازگشتند و برخى از مسئولین اعزامى نیز توبیخ شدند. وزارت خارجه اعلام کرد وقتى اسرائیل را به رسمیت نمى‌شناسیم دلیلى ندارد ورزشکارانمان با آنها مسابقه بدهند.

محمود کدخدایى آماده‌ترین کشتى گیر اعزامى از آن اتفاق به عنوان تلخ‌ترین خاطره عمرش یاد مى‌کند و مى‌گوید: سرنوشت زندگیش با از دست دادن مدال آن مسابقات، به کلى تغییر کرد. مدالى که مى‌توانست مسیر دیگرى در زندگى پر حاشیه‌اش ایجاد کند. از آن به بعد، ۲۹ سال است که ورزشکاران ایرانی حق رقابت با حریفان اسرائیلی را ندارند.

رویکرد ایران تغییر خواهد کرد؟

تفاوت دستورالعمل جدید فیلا با سازوکار پیشین این ارگان، نوع برخورد با کشتی‌گیرانی است که از انجام مبارزه امتناع می‌کنند.

قبلاً فقط‌‌ همان کشتی گیر از دور مسابقات حذف می‌شد اما حالا مارتینتی تاکید می‌کند که کل تیم مربوطه در‌‌ همان «استایل» از دور رقابت‌ها اخراج خواهند شد. به این معنا که اگر این امتناع در کشتی فرنگی رخ دهد، تمام اعضای تیم کشتی فرنگی ایران اخراج خواهند شد، اما تیم کشتی آزاد می‌تواند در مسابقات حضور یابد.

از طرفی پیش از این هر بار نماینده ایران با حریف اسرائیلی روبرو می‌شد، سرپرست تیم ایران آن کشتی گیر را از سالن خارج می‌کرد و به کمیته برگزاری مسابقات می‌گفت که به دلیل بیماری ناگهانی (عمدتاً آپاندیس) او را به بیمارستان منتقل کرده‌اند.

اما حالا فدراسیون جهانی تاکید می‌کند که دیگر چنین بهانه‌ای پذیرفتنی نیست و بیماری و مصدومیت باید به تایید دو پزشک معتمد این ارگان برسد.

به این ترتیب در صورت اصرار ایران بر ادامه روندی که در سه دهه اخیر در پیش گرفته، این احتمال وجود دارد که در المپیک لندن با مواجهه یکی از کشتی گیران ایرانی در برابر حریف اسرائیلی و عدم انجام مسابقه، کل تیم از دهکده بازی‌ها اخراج شده و به ایران بازگردانده شود.

این موضوع از همین حالا می‌تواند فشار روانی سنگینی را به تیم‌های ملی کشتی آزاد و فرنگی ایران وارد کند.

برخی کار‌شناسان کشتی معتقدند که کشتی گیران اسرائیلی از دستیابی به سهمیه‌های المپیک بازخواهد ماند، اما اگر حتی چنین اتفاقی رخ دهد، باز هم فدراسیون جهانی کشتی، مجوزهایی را برای کشورهایی که در کسب سهمیه بازمانده‌اند در نظر خواهد گرفت که یکی از آن کشور‌ها ممکن است اسرائیل باشد.

با توجه به اینکه متن نامه فیلا به تایید هیات رئیسه فدراسیون جهانی کشتی نیز رسیده است، راهی برای رایزنی و تغییر در تصمیم فیلا وجود ندارد.

ایران نماینده‌ای در هیات رییسه فدراسیون جهانی ندارد. روسیه، جمهوری آذربایجان، کوبا، ازبکستان، قزاقستان، بلغارستان، ترکیه، صربستان، ایتالیا، ژاپن، یونان، مجارستان، کره جنوبی، فرانسه و سوئیس کشورهای صاحب حق رای در مجمع فیلا هستند که با رای مثبت خود، مفاد این دستورالعمل را به قوانین فیلا افزوده‌اند.

ایران هنوز واکنشی به اخطار مکتوب فدراسیون جهانی کشتی نشان نداده است.
XS
SM
MD
LG