لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۳۷

پایان دوران سرکوزی؛ پیروزی اولاند در انتخابات فرانسه


فرانسوا اولاند، نامزد حزب سوسیالیست، روز یکشنبه رقیب خود نیکولا سرکوزی را شکست داد و به کاخ الیزه راه یافت.

فرانسوا اولاند نزدیک به ۵۲ درصد از کل آرا را از آن خود کرد.

هواداران اولاند پس از پیروزی
هواداران اولاند پس از پیروزی
نیکولا سرکوزی، دقایقی پس از اعلام نتایج اولیه، در میان هواداران خود حاضر شد و شکست را پذیرفت.

نیکولا سرکوزی گفت: «مردم فرانسه انتخاب خود را کردند. فرانسه رئیس جمهوری جدید دارد؛ فرانسوا اولاند رئیس جمهوری جدید فرانسه است و باید به او احترام گذاشت. من با او تلفنی صحبت کردم. چیزی که از همه بزرگتر است، فرانسه کشورمان است. به بزرگی فرانسه، و خوشبختی فرانسوی‌ها فکر کنیم. هرگز
هواداران اولاند پس از پیروزی
هواداران اولاند پس از پیروزی
من این افتخار را فراموش نمی‌کنم.» در این هنگام هواداران سرکوزی فریاد می‌زدند «مرسی! مرسی!» و او گفت: «من مسئولیت این شکست را بر عهده می‌گیرم.»

در مبارزه‌های انتخاباتی فرانسوا اولاند اقتصاد را محور شعارهای انتخاباتی خود قرار داد.

پس از فرانسوا میتران و از سال ۱۹۹۵ سوسیالیست‌های فرانسه دیگر نتوانستند
زمام ریاست جمهوری این کشور را به دست بگیرند.

نتایج این انتخابات بر نقش محوری پاریس در اتحادیه اروپا، معضل بدهی ملی این کشور، سیاست خارجی و حضور نظامیان فرانسوی در افغانستان تاثیر خواهد گذاشت.

در دور نخست انتخابات نزدیک بیش از ۳۰ درصد رای‌دهندگان نامزدهای چپ افراطی و
سرکوزی پس از شکست
سرکوزی پس از شکست
راست افراطی رای داده بودند که گفتمان ضد اتحادیه اروپا دارند.

روز یکشنبه و پیش از اعلام نتایج هنگامی که از نیکولا سرکوزی پرسیدند، اگر در انتخابات ببازد چه می‌کند، وی در پاسخ گفت: «قدرت انتقال خواهد یافت.»

سرکوزی افزود: «ملت راه خود را ادامه می‌دهد. این ملت قدرتمندتر از سرنوشت مردانی است که به آن خدمت می‌کنند. این واقعیت که مبارزه انتخاباتی رو به پایان
شانزلیزه
شانزلیزه
است بیشتر مایه آسایش است تا نگرانی.»

فرانسوا اولاند نیز در میان هزاران تن از هواداران خود حاضر شد و گفت من رئیس جمهور همه فرانسوی‌ها هستم. فرانسه اولاند گفت: «هموطنان عزیز! فرانسوی‌ها! شما در این انتخابات تغییر را انتخاب کردید. من خواسته‌ها را می‌دانم. من به سرکوزی درود می‌فرستم که پنج سال فرانسه را رهبری کرد و همه ما باید به او احترام بگذاریم.»

رئیس جمهوری آینده فرانسه گفت ششم ماه مه روز بزرگی است چراکه آغاز دوباره‌ای برای فرانسه و اتحادیه اروپا خواهد بود.

رئیس جمهور منتخب فرانسه گفت: «خیلی‌ها برای چنین لحظه‌ای سال‌های سال، انتظار می‌کشیدند. بسیاری از جوان‌ها چنین روزی را ندیده‌اند. من افتخار می‌کنم که بتوانم به شما روح امید بدمم.»


اولاند که صدایش هم گرفته بود، گفت: «تغییر از هم‌اکنون آغاز شده است. تغییر باید در حد و اندازه فرانسه باشد. به کسانی که به من رای دادند احترام می‌گذارم؛ من رئیس جمهور همه هستم. امروز فقط یک فرانسه است. همه در فرانسه حق و تکلیف برابر دارند. نباید هیچ فرزندی در این خاک مورد تبعیض قرار بگیرد. نخستین مسئولیت رئیس جمهوری فرانسه متحد کردن فرانسوی‌ها در برابر تبعیض‌هاست تا از بحران بیرون بیاییم.» اولاند گفت: «مرا درباره دو چیز مورد قضاوت قرار دهید: عدالت و جوانان.»

فرانسوا اولاند در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری فرانسه که ۱۰ نامزد در آن شرکت کرده بودند توانسته بود از نیکولا سرکوزی پیشی بگیرد.

در این انتخابات فرانسوا بایرو، نامزد میانه‌رو هم که ۹ درصد آرا در دور نخست از آن خود کرده بود، در دور دوم از اولاند پشتیبانی کرد. وی روز پنجشنبه گفته بود که برای طرفدارانش تعیین تکلیف نمی‌کند اما رای خود را به اولاند می‌دهد.

فرانسوا بایرو به ویژه از جدال‌های انتخاباتی گلایه داشت و آن را تندروی می‌دانست.

نیکولا سرکوزی که تلاش داشت هوادارای راست افراطی را به خود جذب کند پنجشنبه شعارهای تند و تیزی علیه خارجی‌های مطرح کرد.

نیکولا سرکوزی گفت: «ما قبیله‌های مختلف نمی‌خواهیم؛ ما جوامع قومی که دور خودشان جمع شوند نمی‌خواهیم؛ ما نمی‌خواهیم مهاجران رای بدهند.»

ژان لوک ملانشون، نامزد چپ افراطی نیز که حدود ۱۱.۷ درصد آرا را در دور نخست نصیب خود کرده بود، پیشتر گفته بود رای خود را در دور دوم بدون هیچ چشم‌داشتی به کاندیدای مخالف سرکوزی می‌دهد.

اولاند و آلمان

پس از پیروزی اولاند، گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان اظهار داشت که برلین و پاریس برای رشد اقتصادی اروپا همکاری خواهند کرد. آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، در این انتخابات به صراحت از سرکوزی حمایت کرده بود و حتی در اقدامی کم‌نظیر در کابینه وی نیز حضور یافت.

اندکی بعد، سخنگوی آنگلا مرکل اعلام کرد، که صدر اعظم آلمان برای اولاند پیام شادباش فرستاده و از او برای سفر به آلمان دعوت کرده است.

سقوط یورو و بازار بورس

گزارش‌ها حاکی از آن است ارزش یورو پس از دو انتخابات سرنوشت‌ساز در اتحادیه اروپا، فرانسه و یونان، سقوط کرده است.

در یونان احزاب هوادار ریاضت اقتصادی در انتخابات روز یکشنبه شکست سنگینی متحمل شده‌اند.

بازارهای بورس در شرق آسیا، با بی‌اعتمادی با تحولات اروپا برخورد کردند؛ بازار بورس توکیو روز دوشنبه، تکان شدیدی خورد و نزدیک به ۳ درصد سقوط کرد.

فرانسوا اولاند در مبارز‌ه‌های انتخاباتی خود همواره گفته بود که ریاضت اقتصادی و کاهش از هزینه‌های عمومی تنها راه مواجهه با بحران اقتصادی اروپا نیست که این از منظر بسیاری از ناظران بازار به پایان ماه عسل پاریس و برلین تعبیر شد.

شاخص سهام نیکی ۲.۸۳ درصد در صبح دوشنبه سقوط کرد و ارزش ین در برابر یورو افزایش یافت.

دعوت اوباما از اولاند

باراک اویاما، رئیس جمهوری ایالات متحده هم در تماس تلفنی پیروزی اولاند را شادباش گفت و از او برای دیدار از آمریکا دعوت کرد. به گفته سخنگوی کاخ سفید اوباما به ویژه ابراز امیدواری کرده است که در زمینه اقتصاد و امنیت با دولت اولاند همکاری نزدیک داشته باشد.

اولاند ساعتی از نیمه‌شب گذشته خود را از شهر زادگاهش تول به پاریس رساند و در جشن پیروزی میدان باستی شرکت کرد. وی فرانسوی‌ها را به وحدت دعوت کرد و گفت این پیروزی انتقام نیست.
XS
SM
MD
LG