لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۴۶

نگرانی از «اثرات مخرب» پارازیت در ایران


نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان در مجلس شورای اسلامی درباره تاثیر مخرب پارازیت های ماهواره ای و مخابراتی بر وضعیت سلامت شهروندان تهرانی هشدار داده است.

جمهوری اسلامی در ماه های اخیر برای مقابله با برنامه های رادیویی و تلویزیونی فارسی زبان که از خارج برای ایرانیان داخل کشور پخش می شوند با فرستادن امواج مزاحم، در برنامه های آنها ایجاد اختلال می کند.

شاید برای نخستین بار در ماه های اخیر است که یک نماینده مجلس نه تنها وجود دستگاه های ایجاد اختلال یا پارازیت در برنامه های رادیویی و تلویزیونی خارج از ایران را دستکم در تهران تایید کرده بلکه درباره میزان خطرات آن بر سلامتی شهروندان هشدار می دهد.

دکتر انوشیروان محسنی بندپی، نایب رییس کمیسیون بهداشت در مجلس شورای اسلامی، با اظهار تاسف از اینکه «بعد از انتخابات انواع پارازیت های مخابراتی به شدت افزایش یافته» تاکید کرده که شدت گرفتن پارازیت های ارسالی «مطمئناً برای سلامت تهرانی ها نگران کننده است، به ویژه که کلانشهر تهران با مشکلات دیگری همچون آلودگی هم روبه رو است.»

نماینده چالوس در مجلس همچنین با تاکید براینکه «گزارش ها و تحقیقات متعدد حکایت از خطرناک بودن امواج پارازیتی زمینی برای سلامت جسمی و روانی انسان دارد» گفته است بنا به تحقیقات «امواج پارازیت، تاثیرات مخربی بر اعصاب و روان انسان نیز بر جای می گذارند. همچنین این امواج ممکن است در اثر تداوم، ناشنوایی مزمن را به همراه داشته باشد و برای افراد التهابات پوستی را به دنبال بیاورد.»

دریافت امواج مزاحم یا پارازیت، موضوعی است که تاکنون بارها شنوندگان رادیو فردا نیز از آن گلایه کرده اند. گفته می شود این امواج همچنین موجب سرطان های پوستی، خونی، نخاع و اختلالات هورمونی (عقیم شدن مردان) و مشکلات باروری (در خانم های باردار) می شوند.

دکتر علیرضا سپهر، استاد پاتولوژی (آسیب شناسی) در دانشگاه هاروارد به رادیو فردا می گوید هنوز نمی توان با قاطعیت اعلام کرد که امواج چنین آنتن هایی باعث بروز بیماری می شوند:

علیرضا سپهر می‌ گوید:«مطالعات زیادی در این باره شده، اما در حال حاضر هنوز جامعه علمی به این نتیجه نرسیده که این امواج در درازمدت واقعا سرطان زا هستند یا نه؟ سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۰۳از محققان دعوت کرد که در این باره مطالعات مختلفی انجام دهند. در زمینه اپیدمیولوژی، مطالعات انسانی، روی حیوانات، مطالعات آزمایشگاهی، سلولی و حتی دوزی متری انجام دهند تا دانش ما درباره این موضوع بیشتر شود و بتوانیم بهتر تصمیم گیری کنیم.»

دکتر سپهر انجام چنین مطالعاتی را دشوار می داند زیرا به گفته او باید وضعیت سلامت دو گروه افراد شبیه یکدیگر را در حالت های قبل و بعد از در معرض امواج قرار گرفتن بررسی کرد.

همزمان با بالاگرفتن اعتراض های خیابانی در ایران به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، برخی منابع از تشدید فعالیت دستگاه های ایجاد اختلال (یا به اصطلاح پارازیت) در پخش برنامه های ماهواره ای شبکه های فارسی زبان در تهران و دیگر شهرهای ایران خبر می دادند.

در این باره حتی برخی سایت های اینترنتی غیررسمی و یا وبلاگ ها، تصاویری هم منتشر کردند که به ظاهر آنتن هایی را نشان می داد که با هدف پارازیت اندازی بر روی برنامه های رادیویی و تلویزیونی خارج از ایران بر نقاط مرتفعی نصب شده بودند.

بنا به همین گزارش های غیر رسمی، این آنتن های ایجاد پارازیت به طور مثال در تهران از فراز برج میلاد و یا منطقه ای در دارآباد، فعالیت دارند و تقریبا همه این گزارش ها، عامل برپایی این آنتن ها را دستگاه های امنیتی جمهوری اسلامی و یا به طور مشخص سپاه پاسداران انقلاب اسلامی معرفی می کردند.

گر چه مقام های جمهوری اسلامی تاکنون بارها شبکه های فارسی زبان رادیویی و تلویزیونی خارج از ایران را مسئول ایجاد نا آرامی های پس از انتخابات ریاست جمهوری امسال دانسته اند اما در هفته های اخیر، تقریبا هیچ مقام ایرانی، تایید نکرده که برای مقابله با برنامه های رادیویی – تلویزیونی خارج از ایران، شیوه ایجاد اختلال در امواج آنها، در پیش گرفته شده است.

دکتر علیرضا سپهر، استاد پاتولوژی دانشگاه هاروارد معتقد است نباید درباره تاثیر این امواج بر سلامت شهروندان، بدون دلیل نگران بود:
«اینکه مثلا چند نفر به طور تصادفی دچار سردرد مزمن، ضعف و یا بی حالی شوند و همه آنها برحسب تصادف در نزدیکی یکی از آنتن های ایجاد پارازیت زندگی کنند واقعا دلیل موجهی نمی تواند باشد برای آنکه بگوییم بیماری این افراد ناشی از آنتن ها است. رابطه علی و معلولی میان بیماری ها و امواج الکترومغناطیسی هنوز ثابت نشده است. می خواهم بگویم نگرانی زیاد در این باره، در حال حاضر با توجه به اطلاعاتی که ما داریم، به نظرم تا حدودی بی مورد است مگر آنکه افرادی در فاصله اندکی از آنتن های بزرگ و قوی زندگی کنند.»

گفته می شود امواج الکترومغناطیسی که با هدف ایجاد پارازیت تولید می شوند همچنین ممكن است در سیستم های مخابراتی و الکترونیکی دستگاههای ایمنی، شبکه بانکی و حتی سیستم هدایت هواپیما ایجاد تداخل کند.

بنا به گزارش های غیررسمی، یکی از دلایلی که ارسال امواج مزاحم در تهران معمولا پس از ساعات کار اداری آغاز می شود، برای جلوگیری از توقف کار سیستم های مخابراتی و الکترونیکی دولتی است.
XS
SM
MD
LG