لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۴۰

غزاله شارمهد: به‌دنبال مدرک قطعی درباره سرنوشت پدرم هستیم


تصویری از جمشید شارمهد و دخترش غزاله
تصویری از جمشید شارمهد و دخترش غزاله

غزاله شارمهد، دختر جمشید شارمهد، شهروند دو تابعیتی ایرانی-آلمانی که جمهوری اسلامی هفته پیش اعلام کرد در ایران اعدام شده، می‌گوید خانواده او هیچ مدرکی مبنی بر اعدام پدرش ندارند و نمی‌دانند در صورت اجرای حکم اعدام چگونه می‌توان جسد او را به خانه بازگرداند.

خانم شارمهد که ساکن آمریکا است در گفت‌وگویی با خبرگزاری فرانسه که روز دوشنبه ۱۴ آبان منتشر شد، تاکید کرده که پدرش «ممکن است مسموم شده باشد یا چیزی به او تزریق شده باشد، ممکن است به‌دلیل بدرفتاری در بیش از ۱۵۰۰ روز انفرادی درگذشته باشد، به دار آویخته شده باشد یا ممکن است زنده باشد. ما نمی‌دانیم».

او می‌گوید که پدرش علاوه بر شهروند آلمان، باید به‌عنوان یک شهروند آمریکایی در نظر گرفته شود و از برلین و واشینگتن خواست تا برای پیگیری سرنوشت او و افزایش فشار بیشتر بر تهران تلاش کنند.

دختر این شهروند دو تابعیتی می‌گوید: «ما هنوز منتظر تأییدیه از سوی دولت‌های آلمان و آمریکا هستیم تا بفهمیم چه اتفاقی برای گروگان آلمانی-آمریکایی (اشاره به جمشید شارمهد) افتاده است».

به گفته او بدون مدرک «نمی‌توانیم به نتیجه‌گیری برسیم» و دولت‌های آلمان و آمریکا نیز مدرک دیگری در مورد اعدام جشمید شارمهد ارائه نکرده‌اند.

جمهوری اسلامی ایران که تابعیت دوگانه را به رسمیت نمی‌شناسد، چهار سال پیش بدون ارائه جزئیاتی اعلام کرد که جمشید شارمهد را پس از «یک عملیات پیچیده» دستگیر کرده است.

جمشید شارمهد که در ایران به دنیا آمده و شهروند آلمان و مقیم ایالات متحده بود، پس از ربوده شدن در امارات متحده عربی تواسط عوامل جمهوری اسلامی و انتقال به ایران، در زندان بود.

او اسفند ۱۴۰۱ با حکم دادگاه انقلاب تهران به «اعدام» محکوم شد و در نهایت هفتم آبان ماه خبر اعدام او توسط خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضائيه جمهوری اسلامی منتشر شد.

در بیانیه دادستانی تهران که توسط این خبرگزاری منتشر شد، آمده بود که آقای شارمهد «با حکم دادگاه صالح محکوم» و روز هفتم آبان «به سزای اعمالش رسید». در این بیانیه به شکل مستقیم به اجرای حکم اعدام او اشاره نشد.

قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران او را به «طراحی عملیات‌های تروریستی متعدد» از جمله «بمب‌گذاری و انفجار حسینیه سیدالشهدا شیراز» در فروردین سال ۱۳۸۷ متهم کرد. هرچند که دولت آلمان، بستگان و فعالان حقوق بشر اتهامات علیه این شهروند آلمانی- ایرانی را به شدت رد کرده بودند.

اعلام اجرای حکم اعدام جمشید شارمهد توسط قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران بازتاب گسترده‌ای داشت و با واکنش‌های بسیاری همراه شد.

سازمان عفو بین‌الملل محاکمه او را «به‌شدت ناعادلانه» خواند و اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران «ظلم بی‌رحمانه‌ای» به او و خانواده‌اش تحمیل کرده است.

آلمان نیز در واکنش با فراخواندن سفیر خود در تهران و احضار کاردار ایران، دستور تعطیلی کنسولگری‌های ایران در خاک خود را صادر کرد اما اعلام شد که سفارت ایران در برلین به کار خود ادامه می‌دهد.

آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان، اعلام کرد که «مکرر و به‌وضوح به تهران اعلام کرده‌ایم که اعدام یک شهروند آلمانی عواقب جدی خواهد داشت» اما غزاله شارمهد می‌گوید چنین اقداماتی کافی نیست و از دولت‌های آلمان و آمریکا به دلیل «اقدام عملی نکردن» انتقاد کرد.

دختر جمشید شارمهد گفته که چنین اقداماتی باید چهار سال پیش در زمانی که پدرش ربوده شد، انجام می‌شد.

او معتقد است که هر دو دولت (آمریکا و آلمان) فرصت‌های زیادی برای نجات پدرش یا دست کم لغو حکم اعدام او داشتند و این دولت‌ها را در جنایت‌هایی که علیه پدرش انجام شده «همدست» خواند.

با استفاده از خبرگزاری فرانسه و رادیو فردا؛ س.ب/ ع.م
XS
SM
MD
LG