خانواده دو شهروند بریتانیایی که به گفته رسانههای حکومتی ایران با «اتهامات امنیتی» بازداشت شدهاند، میگویند فعالانه با مقامات مربوطه بریتانیا در تماس هستند تا از «سلامت و بازگشت ایمن» آنها به کشورشان مطمئن شوند.
رسانههای ایرانی روز ۲۴ بهمن گزارش دادند که مقامات جمهوری اسلامی دو شهروند بریتانیایی را که متهم به جرایم امنیتی هستند، بازداشت کردهاند.
بر اساس بیانیه خانواده دو شهروند بریتانیایی که روز شنبه ۲۷ بهمن در سایت وزارت خارجه بریتانیا منتشر شده، نام زوج بازداشت شده «کریگ فورمن» و «لیندسی فورمن» ذکر شده، اما تاکنون گزارشی درباره زمان بازداشت و اتهام آنها منتشر نشده است.
رسانههای بریتانیا میگویند این زوج جهانگرد، ۱۰ دیماه از ارمنستان وارد ایران شده بودند و قصد داشتند پنج روز بعد به پاکستان بروند و نهایتا به استرالیا سفر کنند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، شامگاه چهارشنبه بدون اشاره به چگونگی بازداشت این دو شهروند بریتانیایی گزارش داد که آنها در یکی از زندانهای استان کرمان نگهداری میشوند و هوگو شورتر، سفیر بریتانیا در ایران، نیز با این «دو متهم امنیتی تبعه انگلیس در محل دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان دیدار کرده است».
ایرنا تصاویری از این دیدار را نیز منتشر کرد، در حالی که چهره مرد و زنی که احتمالا دو شهروند بریتانیایی بازداشتشده هستند، شطرنجی و غیرقابل تشخیص شده است.
خانواده این زوج بریتانیایی در بیانیه خود گفتهاند که چرخش «غیرمنتظره» وقایع، نگرانی عمیقی را برای کل خانواده ایجاد کرده و ما به شدت بر اطمینان از امنیت و سلامت آنها در این دوران دشوار تمرکز کردهایم.
این بیانیه میافزاید در تماس فعال با دولت بریتانیا و مقامات ذیربط و تلاش برای تأمین بازگشت ایمن آنها هستیم.
گزارش رسانههای بریتانیایی حاکی است که زوج یاد شده، هر دو در اوایل دهه ۵۰ زندگی خود هستند و پس از اقامت در شهرهای تبریز، تهران و اصفهان با همراهی راهنمای تور، به کرمان سفر کرده بودند اما هرگز وارد هتل خود در این شهر نشدند.
این زوج قبل از بازداشت در یک سری پستهای شبکههای اجتماعی، از حضور در ایران اظهار خرسندی کرده و از مردم «دوستداشتنی ایران» صحبت کرده بودند.
لیندسی فورمن، روانشناس با مدرک دکترا و شوهرش کریگ نیز نجار است.
خانم فورمن ۳ ژانویه (۱۵ بهمن)، آخرین روزی که قرار بود در ایران اقامت کنند، در صفحه اینستاگرام خود عکسی از دیدار با یک آخوند در شهر اصفهان منتشر کرده و نوشته بود: «سفر به من یاد میدهد که هسته اصلی بشریت مشترک است: مهربانی، فروتنی و احترام به یکدیگر.»
چندین شهروند دیگر کشورهایی اروپایی نیز هماکنون در زندانهای ایران بهسرمیبرند. جمهوری اسلامی طی سالهای اخیر بارها این زندانیان اروپایی را با زندانیان موردنظر خود که در کشورهای غربی بودهاند معاوضه کرده است.
یکی از آخرین این موارد که ظن معاوضه زندانیان درباره آن وجود دارد به ماه گذشته بازمیگردد که مقامات جمهوری اسلامی چچیلیا سالا، خبرنگار ایتالیایی، را آزاد کردند و چهار روز پس از آن نیز محمد عابدینی، متهم به نقض تحریمهای تسلیحاتی آمریکا، در ایتالیا آزاد شد و به ایران بازگشت.
کشورهای غربی و نهادهای حقوق بشری جمهوری اسلامی را به «گروگانگیری» شهروندان دوتابعیتی و خارجی برای دریافت امتیازات سیاسی و اقتصادی متهم میکنند.