لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۳

گروه ویژه اقدام مالی به ایران برای اصلاح قوانین خود سه ماه وقت داد


گروه ویژه اقدام مالی که با پولشویی در گستره جهانی مبارزه می‌کند روز جمعه ۸ تیر اعلام کرد، ایران تا پاییز سال جاری مهلت دارد دست به اصلاحاتی بزند که با هنجارها و قواعد جهانی در این زمینه مطابق باشد و در غیر این صورت باید تبعات آن را بپذیرد، از جمله انصراف سرمایه‌گذاران از سرمایه‌گذاری در این کشور.

تهران به دنبال توافق هسته‌ای با قدرت‌های جهانی در سال ۲۰۱۵ که تحریم‌ها علیه برنامه هسته‌ای این کشور را ملغی می‌ساخت، تلاش کرده که سرمایه‌گذاران خارجی را جذب کند.

دولت حسن روحانی در این راستا خواسته است که ضوابط گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) را که با پولشویی دولت‌ها و تامین مالی تروریسم مبارزه می‌کند به اجرا درآورد تا ایران از فهرست سیاهی که سرمایه‌گذاران خارجی را از همکاری با آن روی‌گردان می‌کند، خارج شود.

گروه ویژه اقدام مالی در بیانیه خود که خبرگزاری رویترز روز شنبه آن را بازتاب داده عنوان کرده است: «اف‌ای‌تی‌اف از ناکامی ایران در اجرای این برنامه که ضعف‌های ایران در زمینه مبارزه با پولشویی دولت‌ها و تامین مالی تروریسم را برطرف می‌کرد، ناامید است.»

این بیانیه اضافه می‌کند: «اف‌ای‌تی‌اف انتظار دارد که ایران بلافاصله مسیر اصلاحات را به سرعت دنبال کند تا اطمینان دهد که همه موارد باقی‌مانده در این برنامه برطرف شده‌اند... ما انتظار داریم که اصلاحیه‌های مربوط به مبارزه با پولشویی دولت‌ها و تامین مالی تروریسم در قوانین خود را تا اکتبر ۲۰۱۸ تصویب کند به نحوی که به طور کامل با ضوابط اف‌ای‌تی‌اف همخوانی داشته باشد. در غیر این صورت، اف‌ای‌تی‌اف تصمیمات مقتضی خواهد گرفت و دست به اقدامات لازم خواهد زد.»

دولت حسن روحانی در لوایح چهارگانه‌ای به دنبال «پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌یافته»، «پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم»، «اصلاح قانون مبارزه با پولشویی» و «اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» است تا ایران در لیست سیاه گروه اقدام ویژه مالی قرار نگیرد، اما موضع‌گیری اخیر علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، علیه پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تامین منابع مالی تروریسم، شرایط را پیچیده ساخته است.

آیت‌الله خامنه‌ای در آخرین روز خرداد خواستار کنار گذاشته شدن این لوایح شد و از مجلس ایران خواست که به طور مستقل قانون‌های خود را در زمینه پول‌شویی و مقابله با تأمین مالی تروریسم وضع کند.

یکی از اعضای هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی اما خبر داده که حسن روحانی و علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، قرار است در این باره با آقای خامنه‌ای دیداری داشته باشند.

گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) از سال ۱۹۸۹ تأسیس شده است و استانداردهای بین‌المللی ضد پول‌شویی و ضد تأمین مالی تروریسم را کنترل می‌کند. این نهاد بین‌المللی در تیر ماه سال ۱۳۹۵ به دلیل تعهد ایران به اجرای این اقدامات و برداشتن گام‌های ضروری، تصمیم گرفت ضمن حفظ ایران در فهرست سیاه، کماکان اقدامات تنبیهی علیه ایران را در حالت تعلیق نگاه دارد.

یکی از دلایل مخالفان پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم در ایران، مسدود شدن راه برای اعطای کمک مالی به «حماس» و «حزب‌الله لبنان» است، دو گروهی که آمریکا و شماری از کشورهای دیگر آنها را «تروریستی» می‌دانند.

منبع: خبرگزاری رویترز، رادیو فردا؛ س.ن

XS
SM
MD
LG