رئیس فدراسیون جهانی فوتبال از مقامات ایرانی بهدلیل اجازه دادن به دهها هزار هوادار زن برای حضور در یکی از مهمترین بازیهای لیگ برتر ایران بین سپاهان و پرسپولیس قدردانی کرد.
این هفته، همزمان با دیدار پرسپولیس و سپاهان، زنان همچون گذشته اجازهٔ حضور دستکم گسترده در ورزشگاهها را پیدا نکردند، اما در مسابقهٔ اخیر بین تیمهای فوتبال سپاهان و پرسپولیس تنها زنان اجازهٔ حضور در ورزشگاه را داشتند.
این تصمیم پس از آن گرفته و اجرا شد که در دیدار قبلی دو تیم در ورزشگاه آزادی تهران، هواداران سپاهان شعارهای توهینآمیز و جنسیتی علیه هواداران زن پرسپولیس سر دادند.
فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی پس از این رویداد هر دو باشگاه را جریمه کرد و دستور داد دیدار بعدی آنها تنها باید با حضور هواداران زن برگزار شود.
جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا، روز پنجشنبه ۲۹ آذر با انتشار تصاویری از حضور زنان هوادار دو تیم سپاهان و پرسپولیس در ورزشگاه «نقش جهان» اصفهان، در حساب اینستاگرام خود نوشت که از حضور حدود ۴۵ هزار زن در این بازی از لیگ برتر ایران مطلع شده و «بسیار خرسند» است.
آقای اینفانتینو همچنین به ارتباط مستمر فیفا با مقامات جمهوری اسلامی در مورد امکان حضور زنان در مسابقات فوتبال اشاره کرد و حضور زنان در ورزشگاه نقش جهان را «تحول» خواند.
پس از انقلاب ۱۳۵۷ و در راستای سیاستهای جداسازی جنسیتی جمهوری اسلامی، زنان از حضور در ورزشگاهها و تماشای مسابقات مردان منع شدند.
اما خودسوزی سحر خدایاری معروف به «دختر آبی» در شهریور ۱۳۹۸ که بهدلیل تلاش برای تماشای مسابقهٔ تیم محبوبش، استقلال تهران، با برخورد قضایی روبرو شده بود، نقطهعطفی در چهار دهه تلاش زنان ایرانی برای ورود به ورزشگاه رقم زد.
یک ماه بعد، مهر ۱۳۹۸، و در سایهٔ اعتراضات و فشار افکار عمومی، مقامات جمهوری اسلامی اجازهٔ ورود گزینشی زنان در مسابقهای رسمی را صادر کردند.
فیفا از آن اقدام نیز استقبال کرد و در بیانیهای نوشت که «دیگر نمیتوان متوقف شد یا به عقب بازگشت». با این حال، همچنان موانع بسیاری بر سر راه ورود زنان به ورزشگاهها در ایران وجود دارد.
در بسیاری از ورزشگاههای ایران، ازجمله در خوزستان و مشهد، همچنان زنان از تماشای مسابقات فوتبال محروماند.
همچنین بلیتفروشی به زنان نیز بهصورت محدود و با مشکلات بسیاری انجام میشود و تفکیک جنسیتی در ورزشگاهها، تماشای خانوادگی مسابقات فوتبال در استادیومها را غیرممکن کرده است.
به همین دلیل، برخی کارشناسان و نیز شمار بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی، فیفا را به مدارا با فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی متهم میکنند.
اِعمال تبعیض جنسیتی خلاف قوانین و اساسنامهٔ فدراسیون جهانی فوتبال است و در این اساسنامه برای کشورهای خاطی مجازاتهایی ازجمله تعلیق یا اخراج در نظر گرفته شده است.