رئیسجمهور فرانسه میگوید که ارتش لبنان باید کنترل کامل تسلیحات را در این کشور در اختیار داشته باشد و اسرائیل نیز باید روند خروج نیروهای خود از جنوب لبنان را تسریع کند، پیش از آنکه مهلت تعیینشده در توافق آتشبس به پایان برسد.
امانوئل مکرون، روز جمعه ۲۸ دیماه در جریان سفر خود به بیروت در نشست خبری مشترک با همتای لبنانی خود، جوزف عون، شرکت کرد و با اعلام حمایت کشورش از افزایش قدرت نیروهای مسلح لبنان و استقرار آنها در جنوب این کشور از اسرائیل خواست به مفاد قطعنامه آتشبس پایبند باشد.
او در این زمینه تصریح کرد: «لازم است ارتش اسرائیل به شکل کامل عقبنشینی کند.»
آقای مکرون نخستین رهبر خارجی است که بعد از انتخاب جوزف عون به عنوان رئیسجمهور لبنان، از این کشور دیدار میکند.
فرانسه در کنار آمریکا نقش مهمی در شکل گرفتن آتشبس میان اسرائیل و گروه حزبالله ایفا کرد.
از سوی دیگر، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نیز از همه طرفها خواست به قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل وفادار باشند تا صلحی پایدار میان لبنان و اسرائیل برقرار شود.
او نیز که از روز پنجشنبه وارد بیروت شده بود، در جریان بازدید از مقر نیروهای حافظ صلح سازمان ملل، یونیفل، در شهر ناقوره در جنوب لبنان، ادامه اشغال نظامی اسرائیل در جنوب لبنان و انجام عملیات نظامی در این کشور را نقض قطعنامهای خواند که آتشبس بر مبنای آن شکل گرفته است و تاکید کرد که این اقدامات باید متوقف شود.
دبیرکل سازمان ملل نقض مداوم آتشبس و عملیات نظامی اسرائیل در داخل خاک لبنان را تهدیدی برای امنیت نیروهای حافظ صلح دانست.
آقای گوترش همچنین خطاب به نیروهای یونیفل در جنوب لبنان گفت که از زمان آغاز آتشبس، بیش از ۱۰۰ انبار تسلیحاتی متعلق به حزبالله یا سایر گروههای مسلح کشف شده است.
کمیته ای متشکل از نمایندگان اسرائیلی، لبنانی، فرانسوی و آمریکایی به همراه نماینده یونیفل وظیفه نظارت بر اجرای توافق آتشبس را بر عهده گرفته است.
بر اساس این آتشبس که روز هفتم آذر اجرایی شد، نیروهای اسرائیلی باید ظرف ۶۰ روز از جنوب لبنان خارج شوند و حزبالله نیز باید تمامی نیروها و تسلیحات خود را از این منطقه خارج کند.
اسرائیل در جنگی که همزمان با جنگ این کشور علیه گروه افراطی حماس در غزه رخ داد، ضربات سختی به حزبالله وارد کرد و بسیاری از رهبران آن، از جمله حسن نصرالله، را کشت. این گروه همچنین پس از سرنگونی رئیسجمهور سوریه، بشار اسد، در ماه گذشته، با از دست دادن مسیر زمینی تأمین تسلیحات از ایران، ضربه دیگری متحمل شد.
طی هفتههای گذشته، تغییرات اساسی دیگری در ساختار سیاسی لبنان روی داد و از جمله انتخاب جوزف عون، که مورد حمایت آمریکا و عربستان سعودی است، به عنوان رئیسجمهور با معرفی نواف سلام به عنوان نخستوزیر همراه شد. این تصمیم برخلاف خواسته حزبالله بود که تمایل داشت نجیب میقاتی در این سمت باقی بماند.