کمتر از دو سال پس از انفجار پدیده «چتجیپیتی» که هوش مصنوعی مولد را برای عموم مردم به ارمغان آورد، و در حالی که نوآوریها در زمینه هوش مصنوعی عمدتاً از ایالات متحده و چین نشات می گیرند، کشورهای اروپایی از جمله فرانسه به تکاپو افتاده اند تا در این زمینه عقب نیفتند.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه روز جمعه ۱۹ بهمن در گفتوگو با چند روزنامه فرانسوی انجام داد بر هوش مصنوعی به قول او «فرانسوی و اروپایی» تاکید کرد.
آقای مکرون درباره هوش مصنوعی گفت: «آیا ما حاضریم برای خودمختاری کامل و استقلال تلاش کنیم؟ یا اجازه می دهیم رقابت به نبرد بین ایالات متحده آمریکا و چین خلاصه شود؟ اگر اروپا به این موضوع بپردازد و روندها را تسریع کند، کارتی برای بازی دارد.»
این اظهارات سه روز قبل از برگزاری یک اجلاس دو روزه برای «اقدام در زمینه هوش مصنوعی» در پاریس مطرح شده که ریاست آن را مشترکا فرانسه و هند برعهده دارند.
در این اجلاس قرار است برخی از روسای دولتها روسای شرکتهای فناوری، از جمله سام آلتمن از شرکت اوپنایآی، که استارت آپ چتجیپیتی را ایجاد کرد، حضور داشته باشند.
در آستانه برگزاری این اجلاس، فرانسه قراردادی به ارزش ۵۰ میلیارد یورو را با امارات متحده عربی برای ایجاد یک پردیس هوش مصنوعی امضا کرد.
امضای این قرارداد در روز پنجشنبه و در جریان سفر محمد بن زاید، رئیس امارات متحده عربی، به پاریس صورت گرفت و به گفته مقامات فرانسوی، این پردیس بزرگترین پردیس اروپا در زمینه هوش مصنوعی خواهد بود.
کمی قبل از آن، دولت فرانسه اعلام کرد که ۳۵ سایت جدید را آماده میزبانی از مراکز داده تعریف کرده تا ظرفیت های محاسباتی عظیم مورد نیاز هوش مصنوعی را فراهم کند.
دولت فرانسه قصد دارد هوش مصنوعی را در زمینه های مختلف از جمله آموزشی، عمرانی و اداری به کار گیرد:
به عنوان نمونه، الیزابت بورن وزیر آموزش و پرورش فرانسه گفته است: «ما در حال راهاندازی یک ابتکار استراتژیک برای توسعه یک هوش مصنوعی مستقل برای معلمان هستیم. در تابستان امسال فراخوان پروژه هایی به ارزش ۲۰ میلیون یورو در چارچوب برنامه «فرانسه ۲۰۳۰» و به عنوان بخشی از مشارکت جدید برای هوش مصنوعی، راه اندازی میشود.»
او افزود: «هدف این برنامه، طراحی یک هوش مصنوعی باز، شفاف و پایدار است که می تواند به معلمان ما کمک کند تا دروس خود را آماده ، تکالیف دانشآموزان را تصحیح، و شیوه های آموزشی خود را بروز کنند. این ابزار باید در طول سال تحصیلی ۲۰۲۶-۲۰۲۷ به طور کامل عملیاتی شود.»
ژان کوشلن، از مقامات شهرداری یکی از شهرهای فرانسه نیز در زمینه به کارگیری هوش مصنوعی در شهرداری ها گفته است: «هوش مصنوعی یک مزیت است، زیرا برای مسائلی مانند رسیدگی به درخواستهای پروانه ساختمانی یا رسیدگی به مشاورهها کمک میکند و باعث صرفهجویی در زمان برای ماموران میشود. بنابراین کارمندان را در انجام کارهای خود که مشمول محدودیت های زمانی قانونی است، مطمئنتر میکند.»
همچنین فرانسه وزارتی را برای توسعه هوش مصنوعی راه اندازی کرده و در تلاش است آن چه را «شکاف دیجیتالی» میان مردم خوانده، از بین ببرد.
کلارا شاپز وزیر هوش مصنوعی فرانسه گفت: «ما تا سال ۲۰۲۷ آگاهی دو میلیون فرانسوی را افزایش خواهیم داد تا بتوانیم آنان را برای استفاده از هوش مصنوعی آماده کنیم.»
نشریه اکسپرس نوشت که انتظار میرود مکرون در جریان این اجلاس، ایجاد یک بنیاد تحت حمایت دولت فرانسه در زمینه هوش مصنوعی را با بودجه اولیه ۴۰۰ میلیون دلار اعلام کند.
به نوشته این نشریه، هدف از ایجاد این بنیاد تاکید بر بعد اخلاقی هوش مصنوعی و همچنین «منافع عمومی» آن است.
فرانسه قصد دارد بودجه این بنیاد را در بازه زمانی که هنوز مشخص نیست، به ۲.۵ میلیارد یورو افزایش دهد.
کاخ الیزه روز جمعه گفت که یکی از اهداف دولت در حوزه تکنولوژی، «ایمنسازی دادهها، به ویژه دادههای بهداشتی، دادههای رسانهها و کنترل دسترسی به آنها» است.