لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۰۰

هشدار مکرون درباره پیامد تشدید رویارویی بر سر برنامه هسته‌ای ایران


بنیامین نتانیاهو می‌گوید، فشارهای اقتصادی باعث از بین رفتن برجام خواهد شد.
بنیامین نتانیاهو می‌گوید، فشارهای اقتصادی باعث از بین رفتن برجام خواهد شد.

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز سه شنبه ۱۵ خرداد با اشاره به اقدامات اخیر ایران برای آماده سازی زیرساخت‌های ظرفیت غنی‌سازی، نسبت به پیامد تشدید رویارویی بر سر برنامه هسته ای این کشور هشدار داد.

این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل ، نیز در کنفرانس خبری با آقای مکرون اظهار داشت که از فرانسه نخواسته است از توافق هسته ای با ایران، برجام، خارج شود، چرا که به نظر وی با افزایش فشارهای اقتصادی بر ایران، برجام خود به خود متلاشی می شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، امانوئل مکرون در نشست خبری مشترک گفت: همه می بایست در راستای تثبیت وضعیت حرکت کنند و به سمت تشدید رویارویی نروند، چرا که این فقط به درگیری منجر خواهد شد.

رئیس جمهوری فرانسه با اشاره به اقدام آمریکا در خروج از برجام، تاکید کرد: وقتی شما تصمیم می‌گیرید از طرف خودتان یک توافق را فسخ کنید، طرف دیگر تشویق نخواهد شد که آن را رعایت کند.

امانوئل مکرون تصریح کرده است، نشانه ای در دست نیست که ایران تعهدات خود در چارچوب برجام را نقض کرده باشد.

دونالد ترامپ هجدهم اردیبهشت اعلام کرد که آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران موسوم به «برجام» خارج می‌شود و علاوه بر بازگرداندن تحریم‌های تعلیق شده ایران، مجازات‌های تازه‌ای علیه تهران وضع می‌کند.

وزارت خزانه داری آمریکا به شرکت های اروپایی هشدار داده است که به همکاری خود با تهران پایان دهند. در همین زمینه شماری از شرکت های بزرگ اروپایی اعلام کرده‌اند از ایران خارج می شوند.

در واکنش، علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی روز ۱۴ خرداد خود، به سازمان انرژی اتمی دستور داد که مقدمات لازم را برای رسیدن به ۱۹۰ هزار سو غنی‌سازی اورانیوم «فعلا در چارچوب برجام» فراهم کند.

ظرفیت غنی‌سازی ایران درحال حاضر حدود شش هزار سو است.

یک روز پس از این دستور، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در جمع خبرنگاران حاضر شد و گفت که ایران در صورت خروج ایران از برجام، ظرف مدت یک سال و نیم یا دو سال آینده می‌تواند به ظرفیت غنی‌سازی ۱۹۰ هزار سو برسد.

اقدامات ایران در منطقه

رییس جمهوری فرانسه در ادامه این کنفرانس خبری گفته است، می توان (برجام) را ناکافی دانست، اما این توافق نسبت به آنچه که پیش از سال ۲۰۱۵ وجود داشت یک گام به جلو است. بهتر است که آن را حفظ کنیم.

در همین حال، بنیامین نتانیاهو در این کنفرانس خبری تصریح کرده است، قصد نداشت که در این دیدار امانوئل مکرون را به ترک توافق هسته ای با ایران ترغیب کند.

نخست وزیر اسرائیل گفت است: من از رییس جمهوری مکرون نخواستم که از توافق خارج شود. فکر کنم فشارهای اقتصادی باعث از بین رفتن آن خواهد شد، به همین دلیل روی این موضوع تمرکز نکردیم.

وی اضافه کرده است، آنچه که ما بر آن متمرکز شدیم، توقف توسعه طلبی ایران در منطقه بود.

بینامین نتانیاهو در ادامه ایران را متهم کرد که پولی هایی را که از رفع تحریم های هسته‌ای بدست آورد، برای گسترش نفوذ خود در سوریه استفاده کرده است.

نخست وزیر اسرائیل گفته است: آنها می خواهند ۸۰ هزار جنگجوی شیعه را از افغانستان و پاکستان (به سوریه) بیاورند.

وی اضافه کرد: این یک جنگ مذهبی، یک جنگ داخلی دیگر را شعله ور خواهد کرد. در نتیجه آن پناهجویان به کجا خواهند رفت؟ آنها به یک جا خواهند رفت؛ اینجا (فرانسه) یا آلمان و یا اروپا می روند.

نخست وزیر اسرائیل روز دوشنبه در دیدار با آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، هشدار مشابهی داده بود.

در جنگ داخلی سوریه، ایران به همراه گروه‌های شیعه متحدش و روسیه از حکومت بشار اسد در برابر شورشیان و گروه‌های جهادی حمایت می‌کنند.

اسرائیل بارها مواضع گروه‌های متحد بشار اسد را بمباران کرده و گفته است حضور ایران را در سوریه تحمل نخواهد کرد.

جمهوری اسلامی ایران حمایت خود از گروه‌های نیابتی در سوریه و منطقه را حمایت از «محور مقاومت» و می‌داند، اما قدرت‌های غربی این فعالیت‌ها را تهدیدی برای هم‌پیمانان خود و ثبات خاورمیانه توصیف می‌کنند.

با استفاده از گزارش های خبرگزاری فرانسه، رویترز و رادیو فردا؛ خ.ک
XS
SM
MD
LG