فردریش مرتس، رهبر محافظهکاران آلمان، در دومین دور رأیگیری و در روزی پرتنش در پارلمان، ساعاتی پس از آنکه در دور نخست موفق به کسب اکثریت مطلق نشد، از سوی نمایندگان به عنوان صدراعظم جدید این کشور انتخاب شد.
مرتس در دور دوم رأیگیری با کسب اکثریت مطلق لازم، موفق شد جایگزین اولاف شولتس، صدراعظم مستعفی، شود. او ۳۲۵ رأی از مجموع ۶۳۰ کرسی بوندستاگ، مجلس سفلی پارلمان آلمان، را به دست آورد.
فریدریش مرتس، رهبر اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان، روز سهشنبه ۱۶ اردیبهشت، در دور اول رایگیری پارلمان این کشور نتوانسته بود به عنوان صدراعظم انتخاب شود.
این نخستین بار در تاریخ آلمان پس از جنگ جهانی دوم است که رهبر حزب پیروز نتوانسته در دور اول رایگیری انتخاب شود.
به گزارش خبرگزاریها، مرتس روز سهشنبه نتوانست در دور اول اکثریت مطلق لازم، یعنی ۳۱۶ رای را در پارلمان دارای ۶۳۰ کرسی، که آخرین مرحله برای تشکیل دولت ائتلافی برنامهریزی شده او با سوسیال دموکراتها است، به دست آورد. آقای مرتس شش رای کم آورد.
از آنجا که رایگیری مخفی بود، معلوم نشد و شاید هرگز هم مشخص نشود که چه کسی از ائتلاف با این رهبر محافظهکار جدا شده است.
شکست غیرمنتظرهٔ فردریش مرتس در دور نخست رأیگیری ضعف پایههای قدرت او را آشکار کرد، چراکه ائتلافش تنها اکثریتی اندک در پارلمان دارد و در انتخابات فوریه کمتر از ۴۵ درصد آرا را کسب کرده بود.
او برای برگزاری دور دوم رأیگیری نیازمند حمایت احزاب مخالف، از جمله سبزها و چپها بود که این امر بر آسیبپذیریاش تأکید بیشتری گذاشت.
به نوشته خبرگزاری آلمان، این آشفتگی پارلمانی ممکن است به نفع حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» تمام شود، که با بهرهگیری از نارضایتیها در زمینه مهاجرت و اقتصاد، در نظرسنجیها جایگاه دوم را به دست آورده و حتی از ائتلاف محافظهکار مرتس پیشی گرفته است.
دولت ائتلافی جدید آلمان قرار است متشکل از حزب اتحادیه دموکرات مسیحی و اتحادیه سوسیال مسیحی باشد. سوسیال دموکراتهای چپ میانه نیز به این ائتلاف پیوستهاند.
ناکامی فردریش مرتز در کسب رأی لازم برای صدراعظمی آلمان در نخستین دور رأیگیری پارلمان، همچنین تردیدهایی دربارهٔ توان دولت آینده برای بیرون کشیدن اقتصاد این کشور از رکود ایجاد کرده است.
این شکست ناگهانی، که بهدلیل مقاومت برخی نمایندگان محافظهکار نسبت به افزایش هزینههای دولتی و زیر پا گذاشتن محدودیتهای کسری بودجه رخ داده، جایگاه مرتز و وعدههایش برای اصلاحات اقتصادی را تضعیف کرده است.
برخی از قانونگذاران محافظهکار در حوزه مالی با تصمیم او پس از انتخابات برای کاهش محدودیت قانون اساسی آلمان در زمینهٔ کسری بودجه و ایجاد یک صندوق ۵۰۰ میلیارد یورویی برای هزینهکرد در زیرساختهایی مانند پلها و خطوط راهآهن مخالفت کردهاند.
با وجود آنکه برخی منابع معتقدند این رویداد تأثیر زیادی بر تخصیص منابع زیرساختی نخواهد گذاشت، امید به احیای سریع سرمایهگذاریها و رشد اقتصادی آلمان تضعیف شده است.
رأیگیری روز سهشنبه در آستانهٔ هشتادمین سالگرد تسلیم بی قیدوشرط آلمان در جنگ جهانی دوم برگزار شد. سایه جنگ در اوکراین نیز روی رایگیری امروز سنگینی میکرد. آلمان پس از ایالات متحده دومین تامینکنندهٔ بزرگ کمکهای نظامی به اوکراین است.
بر اساس گزارش موسسهٔ تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم که روند هزینههای نظامی را بررسی میکند، آلمان پس از ایالات متحده، چین و روسیه دارای چهارمین بودجه دفاعی جهان است.