اسرائیل، بامداد یکشنبه ۲۴ فروردین، حملات خود به نوار غزه را شدت بخشید و یک بیمارستان در شمال این باریکه را هدف قرار داد.
وزیر دفاع اسرائیل هم اعلام کرد عملیات نظامی در سراسر غزه بهسرعت گسترش خواهد یافت و ساکنان باید از «مناطق درگیری» خارج شوند.
مقامات بهداشتی در غزه اعلام کردند ارتش اسرائیل، پیش از طلوع آفتاب، بیمارستان الاهلی در شهر غزه را هدف حملۀ هوایی قرار داد و بخشی از این بیمارستان تخریب شد.
این حمله دقایقی پس از هشدار ارتش اسرائیل برای تخلیۀ بیماران و همراهانشان صورت گرفت و منجر به تخریب ساختمان جراحی و ایستگاه تولید اکسیژن شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که در جریان تخلیۀ بیمارستان، یکی دختربچۀ بیمار بهدلیل عدم توانایی کادر درمان در ارائۀ خدمات فوری جان باخت.
این بیمارستان که زیر نظر اسقفیه اورشلیم اداره میشود، با صدور بیانیهای، ضمن محکوم کردن حملۀ اسرائیل به این بیمارستان، یادآور شد که این حمله در روز «یکشنبۀ نخل، آغاز هفتۀ مقدس مسیحیان» رخ داد.
«یکشنبۀ نخل» یکی از روزهای مهم در تقویم مسیحی و آغاز «هفتۀ مقدس» است که به عید پاک ختم میشود.
ارتش اسرائیل ادعا کرد که هدف این حمله یک مرکز فرماندهی و کنترل گروه حماس در بیمارستان بوده که «برای برنامهریزی و اجرای حملات علیه غیرنظامیان و نیروهای اسرائیلی استفاده میشد». اسرائیل افزود که برای این عملیات هوایی «از سلاحهای دقیق و نظارت هوایی استفاده شده است».
گروه افراطی حماس که از طرف آمریکا و اتحادیه اروپا سازمانی تروریستی شناخته میشود، این ادعاها را رد کرد و خواستار تحقیقات بینالمللی مستقل شد.
حملات دیگر در دیرالبلح و خانیونس
چند ساعت بعد، در حملهای جداگانه به خودرویی در دیرالبلح در مرکز غزه، دستکم هفت نفر کشته شدند.
بنابر اعلام بیمارستان «شهدای الاقصی»، این افراد شش برادر و یکی از دوستانشان بودند که کوچکترین آنها ۱۰ سال سن داشته است.
ارتش اسرائیل اعلام کرد چندوچون حملۀ مرگبار به این خودرو «در حال بررسی است».
در شهر جنوبی خانیونس نیز، بهگفتۀ بیمارستان ناصر، دستکم سه نفر در حملات دیگر کشته شدند.
ارتش اسرائیل اعلام کرد مرکز فرماندهی دیگری در منطقه دیرالبلح را نیز هدف قرار داده است که محل حضور نیروهای حماس بود.
مقامات بهداشتی نوار غزه میگویند طی ۲۴ ساعت گذشته در حملههای اسرائیل ۱۱ نفر کشته و بیش از ۱۰۰ نفر زخمی شدهاند.
جنگ در غزه پس از حملۀ حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) آغاز شد که طی آن ۱۲۰۰ نفر عمدتاً غیرنظامی کشته و ۲۵۱ نفر گروگان گرفته شدند. بسیاری از گروگانها در توافقهای آتشبس آزاد شدند.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت غزه که زیر نظر حماس فعالیت میکند، بیش از ۵۰ هزار فلسطینی تاکنون در حملات زمینی و هوایی اسرائیل کشته شدهاند که بیش از نیمی از آنان زنان و کودکان بودهاند.
گسترش عملیات اسرائیل
حملات روز یکشنبه تنها چند ساعت پس از آن صورت گرفت که وزیر دفاع اسرائیل اعلام کرد عملیات نظامی در سراسر غزه بهسرعت گسترش خواهد یافت و ساکنان باید از «مناطق درگیری» خارج شوند.
اسرائیل روز شنبه اعلام کرد که کریدور مورَگ را تکمیل کرده و شهر رفح را از سایر بخشهای غزه جدا کرده است.
ساعاتی پس از اینکه اسرائیل اعلام کرد محاصرۀ کامل رفح در جنوب غزه تکمیل شده است، ارتش آن کشور دستور تخلیه خانیونس را صادر کرد.
تاکنون صدها هزار نفر از ساکنان رفح این منطقه را ترک کردهاند و بر اساس بیانیه ارتش اسرائیل، ساکنان خانیونس هم باید خانههای خود را ترک کنند.
اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز شنبه اعلام کرد که ارتش این کشور با تسخیر منطقه حائل بین رفح و خانیونس تمامی کریدور فیلادلفی در مرز مصر را به منطقه امنیتی اسرائیل ملحق میکند.
اسرائیل با کنترل بر گذرگاههای جدید مانند مورَگ و نتساریم و نیز ایجاد منطقه حائل، اکنون بر بیش از ۵۰ درصد نوار غزه تسلط دارد. این کشور میگوید.
مقامهای اسرائیلی گفتهاند فشارها تا آزادی ۵۹ گروگان باقیمانده (که ۲۴ نفر از آنها احتمالاً زنده هستند) و پذیرش شرایط جدید آتشبس توسط حماس ادامه خواهد داشت.
حملات مکرر به بیمارستان
سازمان «کمک پزشکی برای فلسطینیها» اعلام کرد که حمله به بیمارستان الاهلی در غزه پنجمین حمله به این بیمارستان از زمان آغاز جنگ است.
مراکز درمانی در جنگها گاهی هدف قرار میگیرند، اما معمولاً این حملات بهعنوان «تصادفی» یا «استثنایی» توجیه میشوند، چرا که بیمارستانها طبق قوانین بینالمللی از حفاظت ویژه برخوردارند.
اما در جنگ غزه که ۱۸ ماه از آن میگذرد، اسرائیل بارها به بیمارستانها حمله کرده و گروه حماس را به استفادۀ نظامی از آنها متهم کرده است.
ماه گذشته اسرائیل بیمارستان ناصر در خانیونس، بزرگترین بیمارستان جنوب غزه، را هدف قرار داد.