لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۵۵

تصمیم آلمان برای قطع حمایت مالی از مرکز شیعی مرتبط با ایران


ساختمان پارلمان آلمان
ساختمان پارلمان آلمان

روزنامه اسرائیلی جروزالم پست یکشنبه هجدهم فروردین با استناد به یک گزارش روزنامه آلمانی بیلد خبر داده‌است که آلمان به حمایت مالی از «جامعه اسلامی انجمن‌های شیعیان آلمان» در این کشور پایان می‌دهد.

«جامعه اسلامی انجمن‌های شیعیان آلمان» (IGS) از نهادهای مرتبط با جمهوری اسلامی ایران است که در سال ۲۰۰۹ به عنوان شاخه‌ای از «مرکز اسلامی هامبورگ» (IZH) تأسیس شده است.

بیلد پنجشنبه گذشته نوشته بود،تصمیم قطع کمک مالی پس از آن گرفته شده که رسانه‌های این کشور گزارش‌هایی در خصوص نقش مرکز اسلامی هامبورگ در برگزاری تظاهرات «روز قدس» در برلین، پایتخت آلمان، منتشر کردند.

در پی تظاهرات «روز قدس» سال گذشته، برخی از رسانه‌های آلمان نوشته بودند که مسئولان این مرکز ضمن دادن فراخوان تظاهرات، در تدارک آن نیز نقش داشته و از جمله شماری از تظاهرکنندگان را با اتوبوس راهی برلین کرده بودند.

نام حجت‌الاسلام حمیدرضا ترابی، رئیس آکادمی علوم اسلامی آلمان، که وابسته به مرکز اسلامی هامبورگ است، در تدارکات تظاهرات «روز قدس» مطرح شده بود.

روزنامه آبندبلات سال گذشته به نقل از اداره امنیت داخلی آلمان در هامبورگ نوشته بود که حضور ۱۵۰ تن از افراد مرتبط با مرکز اسلامی هامبورگ در تظاهرات در شهر برلین، «سرنخی» است که ممکن است نشانگر حمایت این مرکز از تظاهرات «روز قدس» باشد.

دولت محلی در ایالت هامبورگ در سال ۲۰۱۲ در توافقی با مرکز اسلامی هامبورگ بر تقویت شکیبایی میان ادیان و مذاهب تأکید کرده بود.

به نوشته روزنامه بیلد، نهادهای دولتی آلمان در سال ۲۰۱۷ مبلغ ۳۱۷ هزار دلار و امسال ۴۲۶ هزار دلار به مرکز اسلامی هامبورگ کمک کرده‌اند. این کمک‌ها برای مقابله با افراط‌گرایی به این شورا اعطا شده‌است.

زیگمار گابریئل، وزیر خارجه پیشین آلمان، در آیینی در سال ۲۰۱۷ در این وزارتخانه برای گسترش شکیبایی مذهبی، با آقای ترابی دیدار کرد.

شماری از سیاستمداران آلمانی از جمله از حزب دموکرات آزاد گفته بودند که مرکز یادشده به خاطر نقشی که در تظاهرات «روز قدس» داشته، توافق پیشین خود را زیر پا گذاشته و باید از شورای جوامع اسلامی طرد شود.

شورای جوامع اسلامی از مرکز اسلامی هامبورگ خواسته بود از فعالیت‌هایی که شائبه ضدیت با اسرائیل و عدم رواداری داشته باشد، دوری کند.
مقامات آلمان تأکید کرده‌اند که موجودیت و امنیت اسرائیل برای آلمان اهمیت به‌سزایی دارد.

مسئولان مبارزه با یهودستیزی در آلمان نیز پیش‌تر خواسته‌اند که برگزاری تظاهرات «روز قدس» در کشورشان اصولاً ممنوع شود.

بیژن دیرسرایی، عضو ایرانی‌تبار حزب دموکراتیک آزاد آلمان، پنج‌شنبه گذشته در گفت‌وگو با نشریه بیلد از توقف حمایت مالی آلمان از مرکز اسلامی هامبورگ ابراز خرسندی کرد.

مرکز اسلامی هامبورگ به تصمیم توقف حمایت مالی آلمان از این مرکز واکنش نشان نداده‌اند اما این مرکزسال گذشته در نامه‌ای به روزنامه آبندبلات نوشته بود نه برای حضور مخالفان اسرائیل در تظاهرات «روز قدس» فراخوان داده و نه اتوبوسی فرستاده‌است. این مرکز در همین حال یادآور شده بود که خشونت‌ها علیه فلسطینیان شدت گرفته‌است.

تظاهرات «روز قدس» که در آخرین جمعه ماه رمضان هر سال در حمایت از فلسطینیان و علیه اسرائیل برگزار می‌شود، سال گذشته به دلیل هم‌زمانی با راهپیمایی‌های «بازگشت» فلسطینیان و نیز در اعتراض به انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم/بیت‌المقدس، به کانون جدل میان موافقان و مخالفان اسرائیل در آلمان مبدل شد.

در حالی که در تظاهرات آن روزها در مرزهای غزه و اسرائیل، ده‌ها فلسطینی کشته و هزاران تن زخمی شدند، فلسطینی‌ها و حامیان آنها در آلمان، در تظاهرات «روز قدس» بر «پایان موجودیت» اسرائیل تأکید کردند.

جمهوری اسلامی ایران به «جهانی بودن» تظاهرات «روز قدس» افتخار می‌کند اما در همین حال تأکید دارد که برگزاری آیین‌های آن در نقاط مختلف دنیا با ایران ارتباطی ندارد.

به نظر می‌رسد از زمان تشدید دشمنی میان اسرائیل و ایران در سال‌های گذشته، هرگونه فعالیت نهادهای مرتبط با ایران و چهره‌های هم‌سو با جمهوری اسلامی ایران در آلمان بیش‌تر در کانون رصد و حساسیت رسانه‌ها و سیاستمداران آلمانی قرار گرفته‌است.

حجت‌الاسلام رضا رمضانی گیلانی، نماینده پیشین استان گیلان در مجلس خبرگان رهبری، که ۹ سال رئیس مرکز اسلامی هامبورگ بود، سال گذشته زمانی که به عیادت آیت‌الله محمود هاشمی شاهرودی، رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام در مرکز درمانی مغز و اعصاب در هانوفر رفت، مورد انتقاد شدید مخالفان ایران در آلمان قرار گرفت.

از شهریور سال گذشته محمد هادی مفتح ریاست مرکز اسلامی هامبورگ را در دست دارد. وی نماینده رهبر انقلاب و جمهوری اسلامی ایران در آلمان و اروپا نیز محسوب می‌شود.

مرکز اسلامی هامبورگ از ۲۵ سال پیش از روی کار آمدن جمهوری اسلامی ایران، در آلمان برپا بوده و یکی از قدیمی‌ترین مساجد و مراکز فعالیت‌های اسلامی در اروپا محسوب می‌شود.

مهاجران قدیمی و بازرگانان ایرانی در سال ۱۳۳۲ مرکز اسلامی هامبورگ را برای برگزاری آیین‌های مذهبی خود برپا کردند؛ این مرکز با حمایت آیت‌الله بروجردی، مرجع تقلید شیعه وقت در ایران، بسیار زود به یکی از نهادهای مهم اسلامی در غرب مبدل شد.

آیت‌الله محمد بهشتی، که بعدها از اعضای اصلی انقلاب ایران و رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران شد، در دوره‌ای ریاست مرکز اسلامی هامبورگ را در دست داشت.

حجت‌الاسلام محمد خاتمی نیز که بعدها به ریاست جمهوری ایران رسید، دوره‌ای رئیس مرکز اسلامی هامبورگ بود.

XS
SM
MD
LG