لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۱۰

قالیباف: با «رتبه اول» نفت و گاز جهان چرا باید ناترازی داشته باشیم؟


رئیس مجلس شورای اسلامی با طرح این ادعا که ایران رتبه اول ذخایر نفت و گاز جهان را دارد، از «ناترازی» و قطع جریان انرژی در کشور انتقاد کرده و گفته است که چرا امروز باید شاهد قطعی‌ها و ناترازی‌ها باشیم؟

محمدباقر قالیباف روز شنبه اول دی‌ماه در ادامه تصریح کرد: «امروز چه پاسخ قانع کننده‌ای داریم تا به یک جوان ۲۰ ساله بابت این ناترازی‌ها بدهیم؟ وقتی هم که پاسخی به آنان بدهیم، به ما می‌گویند پس چرا عرضه ندارید این پاسخ‌ها را اجرایی کنید؟»

ذخایر گاز ایران ۳۳ تریلیون متر مکعب است که بعد از روسیه مقام دوم جهان را دارد. ذخایر نفت ایران نیز ۱۵۷ میلیارد بشکه و در مقام چهارم دنیا قرار داد.

شگفتی آقای قالیباف از قطعی برق و ناترازی‌های انرژی در حالی است که ایران از سال ۱۳۹۰ تنها نیمی از اهداف رشد تولید برق را محقق کرده و در حالی که متوسط رشد تولید گاز ایران در دهه گذشته ۵ درصد بود، طی سه سال گذشته به ۲ درصد سقوط کرده است.

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نیز نشان می‌دهد کل سرمایه‌گذاری‌های سالانه در حوزه تولید نفت و گاز طی سال های گذشته تنها ۳ میلیارد دلار بوده که نصف نیمه ابتدایی دهه گذشته و یک ششم دهه ۱۳۷۰ شمسی است.

ایران همچنین طی پنج سال گذشته هیچ پالایشگاه جدید نفتی راه‌اندازی نکرده و شش پالایشگاه از ۱۰ پالایشگاه نفتی موجود کشور قبل از انقلاب راه‌اندازی شده است؛ موضوعی که به ناترازی فزاینده بنزین و گازوئیل کشور منجر شده است.

ایران در حالی به صدها میلیارد دلار زیان ناشی از تحریم‌ها طی دو دهه گذشته با این استدلال که می‌خواهد برق هسته‌ای تولید کند، تن داده که نیروگاه بوشهر، تنها نیروگاه اتمی ایران، از زمان راه‌اندازی تاکنون طی بیش از یک دهه مجموعا حدود ۷۰ تراوات ساعت برق تولید کرده که ارزش آن به زحمت به ۶ میلیارد دلار می‌رسد و دقیقا مشخص نیست آیا تاکنون ارزش برق تولیدی آن از هزینه ساخت نیروگاه فراتر رفته است یا نه.

آقای قالیباف در ادامه مدعی شد برنامه هفتم توسعه با یک «خرد جمعی و توجه به واقعیت کشور و واقعیات برنامه‌های گذشته توسعه کشور» تنظیم شده است.

برنامه هفته توسعه از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا پایان سال ۱۴۰۷ اجرا خواهد شد و رشد سالانه اقتصادی ۸ درصدی را هدف‌گذاری کرده؛ درحالی که صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده شتاب رشد اقتصادی ایران از سال جاری تا پنج سال آینده همواره کاهش یابد و به ۲ درصد برسد.

آقای قالیباف نیز در این باره گفته است: «نمی‌گویم برنامه هفتم بی‌نقص است، از جمله آنکه نمی‌دانیم به رشد اقتصادی ۸ درصدی می‌رسیم یا خیر، اما با بهره‌وری می‌توانیم تولید ثروت کنیم».

XS
SM
MD
LG