در ادامه توافق آتشبس غزه، برای دومین بار شمار دیگری از گروگانهای اسرائیلی و زندانیان فلسطینی آزاد شدند؛
روز شنبه ششم بهمن ابتدا گروه افراطی حماس چهار سرباز زن اسرائیلی را آزاد کرد، و اندکی پس از آن نیز ۲۰۰ زندانی فلسطینی آزاد شدند.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته میشود.
چهار گروگان آزادشده، به اسامی لیری الباگ، کارینا آریف، دانیلا گیلبواع و نعما لوی، از طریق صلیب سرخ تحویل اسرائیل شدند و سپس با هلیکوپتر به بیمارستانی در نزدیکی تلآویو انتقال یافتند.
هر چهار نفر در واحد دیدهبانی ارتش اسرائیل در کیبوتص نهال اوز خدمت میکردند و در جریان یورش شبهنظامیان فلسطینی در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ ربوده شده بودند.
اندکی پس از آزادی این چهار گروگان، سرویس زندانهای اسرائیل اعلام کرد که ۲۰۰ زندانی فلسطینی از زندان عوفر در کرانه غربی آزاد شدهاند.
از آنجا که اسرائیل میگوید زندانیانی که محکومیت آنها در ارتباط با کشتن شهروندان این کشور بوده اجازه بازگشت به خانههای خود را ندارند، مقامهای فلسطینی اعلام کردند حدود ۷۰ تن از آزادشدگان ابتدا به مصر و از آنجا به کشورهای دیگر اخراج خواهند شد.
سایر زندانیان آزادشده به خانههای خود در غزه یا کرانه باختری انتقال یافتند.
آزادی گروگانهای اسرائیلی و زندانیان فلسطینی در هر دو طرف با شادی و استقبال عمومی روبهرو شد.
مورد اختلافی و توقف در بازگشت آوارگان
آزادی چهار سرباز زن در حالی که هنوز چند زن و کودک غیرنظامی در گروگان حماس هستند تخلف از مفاد توافق آتشبس اعلام شده است.
انتظار میرفت که یک زن غیرنظامی ۲۹ ساله به نام اربل یهود در میان گروگانهای آزادشده روز شنبه باشد اما او آزاد نشد.
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، در نشستی خبری گفت که حماس به تعهد خود ذیل توافق آتشبس و اولویت قرار دادن آزادی غیرنظامیان عمل نکرد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، نیز اعلام کرده است تا زمانی که این مشکل حل نشود به فلسطینیها اجازه بازگشت به شمال غزه داده نمیشود.
گروه افراطی حماس عدم آزادی اربل یهود را «یک مسئله فنی» خوانده و یکی از مقامهای این گروه نیز گفت به میانجیها اطلاع داده شده است که او شنبه آینده آزاد خواهد شد.
به گفته مقامات فلسطینی، حدود ۶۵۰ هزار آواره در انتظار بازگشت به شمال غزه از روز یکشنبه هستند.
ضربالاجل اسرائیل برای پایان فعالیت اونروا در این کشور
در همین حال سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد در نامهای به دبیرکل این سازمان اعلام کرد که فعالیتهای آژانس امدادی اونروا در اورشلیم باید تا ۳۰ ژانویه (۱۱ بهمن) متوقف شود و تمام دفاتر و اماکن خود در این شهر را تخلیه کند.
بر اساس قانونی که آبان امسال به تصویب پارلمان اسرائیل رسید، فعالیتهای اونروا از ۱۱ بهمن در داخل این کشور ممنوع میشود و فعالیت این نهاد در سرزمینهای فلسطینی نیز با محدودیتهایی روبهرو خواهد شد.
بر اساس آمار سازمان ملل، طی شش روز نخست آتشبس بیش از ۴۲۰۰ کامیون حامل کمکهای امدادی وارد نوار غزه شدند اما تعداد این کامیونها روز جمعه با کاهش همراه بود.
به گفته دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، روز جمعه تنها ۳۳۹ کامیون امدادی وارد غزه شدند در حالی که بر اساس توافق، این رقم باید دستکم ۶۰۰ کامیون باشد.
در روزهای گذشته تعداد کامیونهای حامل اقلام امدادی روزانه بین ۶۳۰ تا ۸۹۷ کامیون بوده است.
روز جمعه همچنین خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی خبر داد که گروه افراطی حماس از آغاز جنگ غزه و به دنبال کشته شدن شمار زیادی از اعضایش، بین ۱۰ تا ۱۵ هزار نیرو استخدام کرده است.
مقامهای آمریکا و اسرائیل هنوز واکنشی به این گزارش نشان ندادهاند.
جنگ کنونی غزه پس از آن آغاز شد که گروه افراطی حماس با حمله به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن را کشت و ۲۵۱ تن را به گروگان برد.
اسرائیل در واکنش، عملیاتی نظامی را در سراسر نوار غزه آغاز کرد که به گفته مقامهای زیر نظر حماس، تاکنون بیش از ۴۶ هزار کشته برجای گذاشته است.