لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۶

آزادی سه گروگان اسرائیلی و ۹۰ زندانی فلسطینی؛ استقبال بایدن از آتش‌بس غزه


امیلی داماری (نفر جلو) شهروند اسرائیلی-بریتانیایی و یکی از سه گروگان آزادشده، در بیمارستانی در نزدیکی تل‌آویو
امیلی داماری (نفر جلو) شهروند اسرائیلی-بریتانیایی و یکی از سه گروگان آزادشده، در بیمارستانی در نزدیکی تل‌آویو

در نخستین روز از مرحله اول آتش‌بس غزه سه گروگان اسرائیلی و سپس ۹۰ زندانی فلسطینی آزاد شدند.

ابتدا عصر یکشنبه ۳۰ دی‌ماه سه گروگان زن اسرائیلی آزاد شدند و به بیمارستانی در نزدیکی تل‌آویو انتقال یافتند و پس از آن، در ساعات اولیه بامداد دوشنبه، ۹۰ زندانی فلسطینی آزاد شدند.

آزادی و تبادل گروگان‌ها و زندانیان بر اساس توافق آتش‌بس که با میانجیگری ایالات متحده، قطر و مصر به دست آمد صورت می‌گیرد.

سه گروگان زن اسرائیلی شامل رومی گونن ۲۴ ساله، امیلی داماری ۲۸ ساله و دورون اشتاین‌براخر ۳۱ ساله بودند.

این سه نفر پس از آنکه صلیب سرخ آنها را به ارتش اسرائیل تحویل داد برای معاینات پزشکی به مجتمع بیمارستانی تِل‌هاشومِر در نزدیکی تل‌آویو انتقال یافتند و رئیس این مجتمع ساعتی بعد اعلام کرد که وضعیت جسمی هر سه نفر خوب است و فعلا می‌توانند در کنار خانواده‌های خود باشند.

رومی گونن در جشنواره موسیقی نووا و دو نفر دیگر در کیبوتص کفار عزه در جنوب اسرائیل ربوده و به گروگان گرفته شده بودند.

آزادی ۹۰ زندانی فلسطینی با تاخیر و در ساعات اولیه بامداد دوشنبه صورت گرفت.

این زندانیان از زندان عوفر در کرانه باختری که در کنترل اسرائیل است آزاد شدند و بنابر گزارش‌ها، شامل ۶۹ زن، از جمله یک کودک، هشت پسر، و ۱۲ مرد بودند.

همچنین بنابر گزارش‌ها، ۷۸ تن از این زندانیان به خانه‌های خود در کرانه باختری بازگشتند و ۱۲ تن دیگر که از ساکنان بیت‌المقدس شرقی بودند به این شهر انتقال یافتند.

یکی از اتوبوس‌های صلیب سرخ حامل زندانیان آزاد شده پس از خروج از زندان عوفر
یکی از اتوبوس‌های صلیب سرخ حامل زندانیان آزاد شده پس از خروج از زندان عوفر

مرحله اول توافق آتش‌بس با حدود سه ساعت تاخیر از ساعت ۱۱:۱۵ صبح یکشنبه به وقت محلی آغاز شد.

در این مرحله که مدت آن شش هفته اعلام شده است نیروهای اسرائیلی به تدریج از مرکز غزه خارج می‌شوند در مجموع ۳۳ گروگان اسرائیلی و صدها زندانی فلسطینی آزاد خواهند شد.

همچنین بر اساس توافق به دست آمده، قرار است روزانه ۶۰۰ کامیون کمک‌های بشردوستانه وارد نوار غزه شود.

واکنش‌ها

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، ساعتی پس از اعلام خبر آزادی سه گروگان اسرائیلی توسط حماس با استقبال از آتش‌بس گفت که منطقه «به طور اساسی تغییر کرده» و تاکید کرد که هیچ نگرانی‌ای درباره تجدید سازماندهی حماس وجود ندارد.

او گفت که توافق‌ آتش‌بس بر اساس طرح دولت او در ماه مه به اجرا درآمده و حالا اجرای توافق در غزه برعهده دونالد ترامپ است. آقای بایدن افزود:‌ «موفقیت آتش‌بس نیازمند پافشاری، حمایت از متحدان و دیپلماسی است.»

رئیس‌جمهور آمریکا تاکید کرد که مذاکرات آتش‌بس «یکی از سخت‌ترین مذاکره‌هایی بوده است که در طول دهه‌ها فعالیت در سیاست خارجی، در آن شرکت کرده است» که با فشار اسرائیل بر حماس به دست آمد و از سوی آمریکا نیز حمایت شد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نیز گفت که سه گروگان آزاد شده از غزه در روز یکشنبه در چارچوب توافق آتش‌بس، دوران سخت و وحشتناکی را تجربه کرده‌اند و «از جهنم برگشته‌اند».

به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای نتانیاهو در جریان یک تماس تلفنی با یک مقام اسرائیلی که او را در جریان آزادسازی سه گروگان زن قرار می‌داد، گفت: «من می‌دانم، ما همه می‌دانیم که آن‌ها از جهنم گذشته‌اند. آن‌ها از تاریکی به سوی نور، از اسارت به سوی آزادی می‌آیند».

در همین حال، مایک والتز، مشاور امنیت ملی دولت آینده دونالد ترامپ، روز یکشنبه اعلام کرد اگر حماس از توافق آتش‌بس در قبال آزادی گروگان‌ها عقب‌نشینی کند، ایالات متحده برای انجام اقدامات متقابل از اسرائیل حمایت خواهد کرد.

او در گفت‌وگویی با شبکه آمریکایی سی‌بی‌اس گفت: «حماس هرگز بر غزه حکومت نخواهد کرد. این کاملاً غیرقابل قبول است».

آقای والتز تأکید کرد که دونالد ترامپ و تیم او این موضوع را به بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اعلام کرده‌اند و افزود: «می‌خواهم مردم اسرائیل حرف من را واضح و شفاف بشنوند، اگر حماس از این توافق عقب‌نشینی کند، شرایط را تغییر دهد یا از اجرای آن سر باز زند، ما از اسرائیل برای انجام اقدامات لازم حمایت می‌کنیم».

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، پیش‌تر تأکید کرده بود که توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌های اسرائیلی باید ادامه یابد. او در مصاحبه‌ای تلفنی با شبکه ان‌بی‌سی گفت که به بنیامین نتانیاهو توصیه کرده این موضوع را به پایان برساند.

جنگ کنونی غزه پس از آن آغاز شد که گروه افراطی حماس با حمله به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن را کشت و ۲۵۱ تن را به گروگان برد.

اسرائیل در واکنش، عملیاتی نظامی را در سراسر نوار غزه آغاز کرد که به گفته مقام‌های زیر نظر حماس، تاکنون بیش از ۴۶ هزار کشته برجای گذاشته است.

حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته می‌شود.

XS
SM
MD
LG