لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۱۰

تخلیه شورشیان سوری از غوطه شرقی آغاز شد


تخلیه شورشیان. دوم فروردین. اطراف شهر حرستا، غوطه شرقی
تخلیه شورشیان. دوم فروردین. اطراف شهر حرستا، غوطه شرقی

روز جمعه، سوم فروردین، اعلام شد که شورشیان سوری بر اساس یک توافق که با وساطت روسیه شکل گرفته، آغاز به ترک یک بخش از منطقه غوطه شرقی کرده‌اند.

تصمیم گروه احرار الشام برای پذیرش شروط ارتش سوریه و تخلیه شهر حَرَستا، راه را برای تسخیر کامل غوطه شرقی توسط دولت بشار اسد هموار می‌کند.

غوطه شرقی آخرین سنگرگاه بزرگ شورشیان سوریه در نزدیکی پایتخت این کشور است. این منطقه طی جنگ هفت‌ساله سوریه شاهد شدیدترین نبردها بوده و بمباران‌های بی‌امان اخیر علیه شورشیان مسلح و غیر نظامیان غوطه شرقی بیش از ۱۵۰۰ کشته برجای گذاشته که محکومیت جهانی را نیز در پی داشته‌است.

بازپس‌گیری کامل این منطقه از دست شورشیان به منزله بزرگ‌ترین پیروزی دولت سوریه از زمان نبرد حلب در ۲۰۱۶ خواهد بود.

بنا بر گزارش‌ها، در حدود ۳۰ اتوبوس در حال تخلیه جنگجویان شورشی و خانواده‌هایشان از حرستا هستند که به گفته رسانه‌های دولتی سوری جمعاً قرار است ۱۵۸۰ نفر، از جمله ۴۱۳ جنگجوی شورشی از این شهر تخلیه شده و به‌طور امن به شمال غرب سوریه منتقل شوند.

یک واحد رسانه‌ای نظامی حزب‌الله لبنان که از هم‌پیمانان بشار اسد است، خبر می‌دهد که جمعاً ۱۵۰۰ فرد مسلح شورشی و ۶ هزار تن از بستگان آنها حاضر به تخلیه منطقه شده‌اند.

شورشیان حرستا به استان اِدلِب در شمال غرب کشور منتقل می‌شوند. این استان تبدیل به ناحیه‌ای آرام برای پناه دادن بیشتر شورشیانی شده‌است که با دولت به توافق رسیده‌اند.

در عملیات غوطه شرقی، سوریه و روسیه از همان تاکتیکی استفاده کردند که در حلب و دیگر مناطق نیز برای آنها نتیجه‌بخش بوده‌است. آنها با محاصره مناطق شورشی به بمباران شدید این مناطق روی آورده و پس از آن، حمله زمینی آغاز می‌کنند و سرانجام به شورشیانی که موافق باشند به همراه خانواده‌هایشان از این نواحی تخلیه شوند اجازه انتقال می‌دهند.

پس از پیشروی ارتش سوریه در غوطه شرقی و تقسیم آن، جیش‌الاسلام به عنوان موثرترین گروه در شهر دوما، احرار الشام در حرستا و فیلق‌الرحمن در غوطه شرقی ظاهر شده‌اند. این سه گروه اسلام‌گرای سنی، دو گروه اول از حمایت عربستان سعودی و فیلق‌الرحمن نیز از حمایت قطر برخوردار هستند.

با تسخیر شهر حرستا توسط دولت بشار اسد، در غوطه شرقی تنها کنترل شهر دوما در دست گروه جیش الاسلام باقی مانده و ناحیه دیگری شامل شهرهای جوبر، عین ترما، عربین و زملکا نیز هنوز در کنترل فیلق‌الرحمان است.

روز جمعه اعضای گروه فیلق‌الرحمن اعلام کردند که قرار است در این روز با مذاکره‌کنندگان روس ملاقات کرده و پای میز مذاکره بنشینند.

وزارت دفاع روسیه مدعی شده‌است از زمانی که روسیه حدود یک ماه پیش در نبرد غوطه «توقف‌های انسان‌دوستانه» ایجاد کرده، حدود ۹۵ هزار نفر غوطه شرقی را ترک کرده و به مناطق تحت کنترل دولت رفته‌اند.

سازمان ملل متحد می‌گوید حدود ۴۰۰ هزار نفر در شهرها و روستاهای غوطه شرقی گرفتار شده‌اند. آنها سال‌ها در محاصره نیروهای دولتی هستند و حتی پیش از شروع تهاجم اخیر با کمبود شدید مواد غذایی و دارو روبه‌رو بودند. بسیاری از غیرنظامیان ساکن منطقه به شهر دوما گریخته‌اند.

با استفاده از خبرگزاری فرانسه، رویترز و رادیو اروپای آزاد / پ.پ. / ج

XS
SM
MD
LG