لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۴

دیده‌بان حقوق بشر اسرائیل را به‌دلیل وضعیت آب در غزه به «نسل‌کشی» متهم کرد


دیده‌بان حقوق بشر اعلام کرد اسرائیل دسترسی فلسطینیان در باریکهٔ غزه به آب را «عامدانه» محدود کرده که این اقدام می‌تواند مصداق «نسل‌کشی» باشد. اسرائیل گزارش این نهاد را رد کرد.

دیده‌بان حقوق بشر، مستقر در آمریکا، روز پنج‌شنبه ۲۹ آذر گزارشی را منتشر کرد که در فاصلهٔ یک سال، از اکتبر ۲۰۲۳ تا سپتامبر ۲۰۲۴، تهیه کرده و تأکید دارد که بر اساس تصمیمات مقامات اسرائیلی، فلسطینیان از حداقل آب مورد نیاز طبق معیارهای سازمان جهانی بهداشت برای بقا در شرایط اضطراری طولانی‌مدت محروم بوده‌اند.

سازمان جهانی بهداشت ارزیابی کرده که هر فرد به ۵۰ تا ۱۰۰ لیتر آب در روز برای تأمین نیازهای اساسی خود نیاز دارد در حالی که در شرایط اضطرار طولانی‌مدت، میزان ۱۵ تا ۲۰ لیتر برای نوشیدن و شستشو ممکن است برای هر روز کافی باشد اما این میزان حداقلی نیز در اختیار ۲.۳ میلیون تن از ساکنین غزه نبوده است.

دیده‌بان حقوق بشر ارزیابی کرده که اسرائیل با ایجاد عامدانهٔ مانع بر سر راه تصفیه و تولید آب، ساکنین غزه را از دسترسی به آب پاک محروم کرده و بمباران‌هایش در طول جنگ خسارات گسترده‌ای به زیرساخت تأسیسات آب وارد کرده است.

این نهاد مدافع حقوق بشر در گزارش حدوداً ۱۸۰ صفحه‌ای خود اعلام کرده که بحران آب به بیماری‌ها در غزه دامن زده و باعث مرگ هزاران تن شده، در حالی که ممکن است عواقب ناشی از کمبود آب «هرگز به درستی درک نشود».

دیده‌بان حقوق بشر به بیماری‌هایی مانند فلج اطفال، عفونت‌های باکتریایی منجر به اسهال، هپاتیت ای، بیماری‌های پوستی و عفونت‌های دستگاه تنفسی اشاره کرده است.

عفو بین‌الملل نیز روز ۱۵ آذر در گزارشی اقدامات اسرائیل در قبال غزه در جنگ جاری را مصداق «نسل‌کشی» دانسته و نوشته بود که این کشور «جهنم و ویرانی» در غزه راه انداخته است.

اسرائیل که گزارش‌های پیشین در مورد «نسل‌کشی» و استفاده از حربهٔ گرسنگی به عنوان «سلاح جنگی» در قبال ساکنین غزه در طول جنگ ۱۴ ماه اخیر را رد کرده، گزارش دیده‌بان حقوق بشر را نیز رد کرد.

سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل گفت گزارش این نهاد «مملو از دروغ» است. اُورِن مَرمُورشتین، سخنگوی وزارت خارجه، در پیامی در شبکه ایکس نوشت که کشورش به طور «مداوم پمپاژ آب و کم‌های بشردوستانه به غزه را تسهیل» کرده است.

به گفتهٔ این سخنگو، اسرائیل همچنین تضمین کرده که «زیرساخت‌های آب، از جمله چهار خط لوله آب و تاسیسات پمپاز و نمک‌زدایی آب همچنان فعال باشند و به کار خود ادامه داده‌اند».

نوار غزه در طول حدود ۲ دهه‌ای نیز که زیر حاکمیت گروه افراطی حماس بود، برای تأمین آب، برق و تمامی نیازهای اساسی خود به اسرائیل وابستگی مطلق داشت. حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته شده است.

جنگ ارتش اسرائیل در غزه از ۱۵ مهر پارسال در پی حمله ناگهانی و بی‌سابقهٔ اعضای حماس به خاک اسرائیل آغاز شد.

در آستانهٔ ورود جنگ به پانزدهمین ماه و در حالی که هنوز ۱۰۰ شهروند ربوده‌شدهٔ اسرائیلی در گروگان حماس و سایر نیروهای مسلح در غزه هستند، این هفته گزارش‌های فزاینده‌ای در مورد نزدیک شدن حماس و اسرائیل به یک توافق آتش‌بس از طریق مذاکرات غیرمستقیم با تلاش مصر، قطر، دولت جو بایدن و تیم انتقالی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا منتشر شده است.

XS
SM
MD
LG