لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۱۸

دیده‌بان حقوق بشر: آرژانتین درباره نقش بن سلمان در قتل خاشقجی تحقیق کند


تظاهرات اعتراضی به سفر محمد بن سلمان به تونس
تظاهرات اعتراضی به سفر محمد بن سلمان به تونس

دیده‌بان حقوق بشر از آرژانتین خواست تا از بند مربوط به جنایات جنگی در قانون اساسی خود استفاده کرده و درباره نقش محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، در جنایت علیه بشریت در یمن و قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی، تحقیق کند.

قانون اساسی آرژانتین دادرسی بین‌المللی برای جنایت جنگی و شکنجه را به رسمیت می‌شناسد که به معنای آن است مقام‌های قضایی می‌توانند درباره کسانی که در این جنایات دست داشته‌اند، فارغ از اینکه در کجا بوده است، تحقیق و آنها را مورد تعقیب قضایی قرار دهند.

دیده‌بان حقوق بشر روز دوشنبه پنجم آذرماه گفت که درخواست خود را برای آریل لیو، قاضی فدرال آرژانتین، فرستاده است. خبرگزاری رویترز می‌گوید که نه دفتر قاضی لیو و نه دادستان کل آرژانتین به درخواست‌های آن برای اظهارنظر در این زمینه پاسخ نداده‌اند.

سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا دیده‌بان حقوق بشر، اعلام کرد این نهاد حقوق بشری به این دلیل چنین درخواستی را تسلیم آرژانتین کرده، چون قرار است محمد بن سلمان این هفته در نشست گروه بیست در بوئنوس‌آیرس شرکت کند.

خانم ویتسون به رویترز گفته است: «ما این دادخواست را تسلیم دادستان‌های آرژانتین کردیم به این امید که آنها درباره مشارکت و مسئولیت بن سلمان در جرایم احتمالی جنگی در یمن، و همچنین شکنجه شهروندان، از جمله جمال خاشقجی تحقیقات کنند».

تعقیب بین‌المللی کسانی که متهم به دست داشتن در شکنجه و جنایات جنگی هستند در گذشته نمونه‌های موفقی داشته است، از جمله قاضی اسپانیایی، بالتازار گارزون، در سال ۱۹۹۸ دستور بازداشت آگوستو پینوشه، دیکتاتور پیشین شیلی، را در لندن صادر کرد.

با این حال، رسانه‌های آرژانتینی به نقل از منابع قضایی نوشته‌اند که بعید است مقام‌های این کشور پرونده‌ای علیه ولیعهد عربستان سعودی که حاکم غیررسمی این کشور است، باز کنند.

روزنامه‌نگاران تونسی بنری بر سر در اتحادیه خود نصب کرده‌اند که ولیعهد عربستان را با یک اره نشان می‌دهد؛ اشاره ای به قطعه‌قطعه شدن جمال خاشقجی.
روزنامه‌نگاران تونسی بنری بر سر در اتحادیه خود نصب کرده‌اند که ولیعهد عربستان را با یک اره نشان می‌دهد؛ اشاره ای به قطعه‌قطعه شدن جمال خاشقجی.

قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول به دست ۱۵ مامور سعودی موجی از واکنش‌های بین المللی برانگیخت و روابط ریاض با غرب را دچار چالش کرده است.

در حالی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، می‌گوید که «ممکن است بن سلمان در قتل این روزنامه‌نگار دست داشته باشد یا نه»، رسانه‌های ایالات متحده به نقل از آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا، سی‌آی‌ای، گزارش داده‌اند که این نهاد اطلاعاتی به این نتیجه رسیده که ولیعهد عربستان آمر این قتل بوده است.

برخی از اعضای کنگره آمریکا نیز محمد بن سلمان را متهم اصلی این واقعه معرفی کرده و خواستار اعمال تحریم‌هایی علیه ریاض هستند.

این در حالی است که مقام‌های ریاض دست داشتن وی در این قتل را رد کرده و گفته‌اند که قاتلان روزنامه‌نگار منتقد سعودی، «افرادی خودسر» بودند و بازداشت شده‌اند.

در شش هفته‌ای که از کشته شدن جمال خاشقجی می‌گذرد موج خبری ایجاد شده پیرامون این حادثه، تصویر ولیعهد عربستان در افکار عمومی را خدشه‌دار کرده است.

در تازه‌ترین مورد، صدها نفر در تونس برای دومین روز پیاپی به سفر محمد بن سلمان به این کشور اعتراض کرده و او را قاتل خاشقجی معرفی کردند.

ولیعهد سعودی که در حال سفر به چند کشور عربی است روز سه‌شنبه از مصر عازم تونس شد. وی از بحرین و امارات متحده عربی نیز دیدار کرده است.

گزارش رویتر حاکی است که صدها نفر از معترضان تونسی در خیابان مرکزی حبیب بورقیبه تجمع کردند که صحنه اعتراض‌های مشابه در سال ۲۰۱۱ بود که به سرنگونی بن علی، حاکم این کشور، منجر شد.

معترضان شعار می‌دادند که «قاتل، خوش نیامدی به تونس» و «ننگ بر حاکمان تونس».

روزنامه‌نگاران تونسی نیز بنری بر سر در اتحادیه خود نصب کرده‌اند که ولیعهد عربستان را با یک اره نشان می‌دهد، اشاره‌ای به اظهارات مقام‌های ترک مبنی بر اینکه جمال خاشقجی با اره قطعه قطعه و جسدش از بین برده شده است.

کشورهای غربی همزمان با محکومیت این قتل، خواستار پایان یافتن کارزار نظامی ائتلاف عربی به رهبری عربستان در یمن هستند که در سه سال گذشته هزاران کشته برجای گذاشته و میلیون‌ها نفر را در خطر قحطی قرار داده است.

بر اساس گزارش‌های خبرگزاری رویترز و سایت رادیو فردا/ک.ر
XS
SM
MD
LG