لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۲۲

هشدار صندوق بین‌المللی پول درباره عواقب جنگ تجاری چین و آمریکا


صندوق بین‌المللی پول هشدار داد ادامه جنگ تجاری بین چین و آمریکا شرایطی را ایجاد خواهد کرد که همه از عواقب ناشی از آن «رنج» خواهند برد.

در ماه‌های اخیر این دو غول اقتصادی جهان، میزان تعرفه‌ها علیه کالاهای یکدیگر را افزایش داده‌اند و آن‌طور که اقتصاددانان در گفت‌و‌گو با رسانه‌ها اعلام کرده‌اند هیچ نشانه‌ای از سازش در رفتار دو کشور در این زمینه در قبال یکدیگر مشاهده نمی‌شود.

دولت دونالد ترامپ بر ۲۰۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی، تعرفه ۱۰ درصدی اعمال کرده که اجرای آنها از نیمه شب ۲۴ سپتامبر آغاز شده است.

چین نیز در واکنشی فوری، با وضع مالیات‌های پنج تا ۱۰ درصدی بر ۶۰ میلیارد دلار کالاهای آمریکایی از جمله گوشت، مواد شیمیایی، پوشاک و قطعات خودرو، به اقدام آمریکا پاسخ داده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، صندوق بین‌المللی پول ضمن هشدار نسبت به کاهش رشد جهانی به‌دلیل تقابل اقتصادی این دو قدرت اقتصادی بزرگ جهانی، اعلام کرده که به همین دلیل پیش‌بینی‌های این صندوق در زمینه میزان رشد سال جاری و سال آینده میلادی نیز محقق نخواهد نشد.

صندوق بین‌المللی پول با برای آینده‌ای نزدیک، دورنمایی محتاطانه پیش‌بینی کرده و اعلام کرده که این جنگ تجاری به طور خاص می‌تواند بر کشورهای در حال توسعه،‌ فشار وارد کرده و اقتصاد آنها را آسیب‌پذیر سازد.

موریس ابستفلد، اقتصاددان برجسته این صندوق در نشستی در جزیره بالی در اندونزی از کاهش میزان رشد ناخالص ملی برای سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ خبر داد و افزود که افزایش نگرانی‌ها از تاثیر «شوک» ناشی از این جنگ تجاری بر اقتصاد جهانی، دیگر قابل انکار نیست.

این برای نخستین‌بار است که صندوق بین‌المللی پول، پیش‌بینی خود از دورنمای اقتصادی جهان را برای دو سال پی‌در‌پی کاهش می‌دهد.

ابستفلد سیاست‌های تجاری را انعکاسی از روابط سیاسی کشورها معرفی کرده و در مورد آینده رابطه پکن و واشینگتن ابراز نگرانی کرده است.

آن‌طور که صندوق بین‌المللی پول اعلام کرده، ایالات متحده هنوز به علت موضوع کاهش مالیات‌ها از این جنگ تجاری آسیب چندانی ندیده، اما تاثیر این تقابل بر اقتصاد آمریکا نیز تا سال ۲۰۲۰ مشخص خواهد شد.

انتظار می‌رود تولید ناخالص ملی آمریکا از ۲.۹ درصد در سال جاری به ۱.۸ درصد در سال آینده میلادی برسد و صندوق‌ بین‌المللی پول نسبت به افزایش «تورم» در آمریکا بدلیل کاهش مالیات‌ها و نیز افزایش هزینه‌های ناشی از جنگ تجاری با چین هشدار داده است.

این صندوق همچنین پیش‌بینی کرده که تاثیر تقابل اقتصادی پکن و واشینگتن بر اقتصاد متکی بر صادرات چین بیشتر و فوری‌تری باشد.

پیش‌بینی می‌شود رشد اقتصادی چین از ۶.۶ درصد در سال جاری میلادی به ۶.۲ درصد در سال ۲۰۱۹ برسد.

به گفته ابستفلد، وقتی این دو قدرت اقتصاد جهانی با یکدیگر در تخاصم باشند، وضعیتی ایجاد خواهد شد که «همه از آن رنج خواهند برد.»

صندوق بین‌المللی پول همچنین هشدار داده که میزان رشد اقتصادی پیش‌بینی شده برای منطقه یورو و بریتانیا نیز ممکن است تحت تاثیر این تقابل قرار بگیرد.

نخستین دور اعمال تعرفه‌های دولت ترامپ بر کالاهای چینی، فرآورده‌های صنعتی را دربر می‌گرفت و دور قبلی آن،‌ کالاهایی چون مبلمان و محصولات الکتریکی را شامل می‌شد.

این تعرفه‌ها از آن رو اعمال می‌شود تا آن‌طور که دولت ترامپ می‌گوید چین مجبور شود از «سیاست‌های تجاری غیرمنصفانه» خود بر شرکت‌های خارجی دست بردارد.

شرکت‌های خارجی متعددی به ویژه در آمریکا از چین به‌دلیل «سرقت فناوری» و یا فشار به شرکت‌ها برای انتقال فناوری شکایت کرده‌اند.

چین با رد اتهامات آمریکا، این کشور را به «قلدری» و استفاده از سیاست‌های «محافظتی» متهم می‌کند.

منابع: خبرگزاری فرانسه و رادیو فردا؛‌ ب.ب / پ.پ
XS
SM
MD
LG