در پی وقوع انفجاری شدید در تأسیسات اسکله بندر رجایی بندرعباس، روز شنبه صدای این انفجار مهیب در شهرها و مناطق اطراف نیز شنیده شد.
سخنگوی اورژانس کشور در مورد این انفجار که روز شنبه ۶ اردیبهشت رخ داده، گفته است تاکنون ۵۱۶ نفر از مصدومان این حادثه راهی بیمارستانها شدهاند.
مدیریت بحران هرمزگان نیز گفته است که «فعلاً آمار فوتیها اعلام نشده است.»
در همین حال تلویزیون ایران خبر میدهد که «صدای چندین انفجار دیگر از بندر شهید رجایی به گوش میرسد و دود غلیظ آسمان بندر رجایی را تیره کرده اما شرایط تحت کنترل است.»
مأموران آتشنشانی با استفاده از بالگرد در تلاش برای مهار حریق هستند و دود غلیظ، غرب آسمان بندرعباس را پوشانده است.
شاهدان میگویند شدت این انفجار به حدی بود که شیشههای ساختمانها تا شعاع چند کیلومتری فروریخت و زمین به لرزه درآمد.
حسین ظفری، سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور، دربارهٔ حادثه انفجار در بندرعباس در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت: قدرت انفجار در محدوده بندر شهید رجایی به حدی بود که حداقل تا شعاع ۵۰ کیلومتری این صدا و لرزش احساس شد، بهگونهای که حتی احساس لرزش زمین از سوی مردم محلی نیز گزارش شده است.
هنوز اطلاع دقیقی از تعداد فوتیهای این انفجار در دست نیست اما شدت انفجار به حدی بالا بوده که خسارتهای فراوانی برجای گذاشته است.
خبرگزاری تسنیم نیز پس از انتشار چند خبر ضدونقیض اعلام کرده است که محل انفجار یک ساختمان اداری در بندر رجایی بوده، اما علت حادثه هنوز در دست بررسی است.
بابک محمودی، سرپرست سازمان امداد و نجات هلالاحمر اعلام کرد که نیروهای امدادی هنوز به کانون اصلی حادثه دسترسی نیافتهاند. او همچنین گفت که با اشاره به «اخطارهای قبلی مدیریت بحران دربارهٔ این بندر»، احتمال خرابکاری در حادثه اندک است و آن را یک رویداد غیرمترقبه ارزیابی کرد.
این بندر نقش کلیدی در تجارت و حملونقل دریایی ایران ایفا میکند. بیش از ۵۰ پایانه و محوطه نگهداری کالا با راهبری بخش خصوصی در آن فعالیت میکنند و ۷۰ درصد ترانزیت کالا، ۵۸ درصد عملیات غیرنفتی، ۴۳ درصد عملیات نفتی و ۸۵ درصد از عملیات کانتینری در سطح کل بنادر ایران در این بندر انجام میشود.
علت حادثه
علت دقیق حادثه هنوز مشخص نیست اما به گفته مدیرکل مدیریت بحران استان هرمزگان، بر اثر انفجار تعدادی کانتینر دپو شده در بندر شهید رجایی بندرعباس، بخشی از محوطه کانتینری سینا، وابسته به سازمان بنادر و دریانوردی، دچار آسیب شده است.
به گفته او این حادثه در فاصله دو کیلومتری ساختمان اداری گمرک رخ داده است. گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که خروج تمامی کامیونهایی که تشریفات گمرکی آنها انجام شده، در حال انجام است.
بر اساس گزارشها، منشاء احتمالی انفجار، دپوی کالاهای خطرناک و مواد شیمیایی در محوطه بندر عنوان شده است. خبرگزاری تسنیم نیز علت حادثه را انفجار یک مخزن سوخت به دلایلی نامعلوم اعلام کرده و از اعزام تیمهای واکنش سریع به منطقه خبر داده است.
همچنین برخی گزارشها حاکی از آن است که این انفجار ناشی از منفجر شدن مخزن نگهداری مواد نفتی حساس و اشتعالزا متعلق به بخش خصوصی بوده است. این حادثه حوالی ساعت ۱۲:۲۰ ظهر روز شنبه رخ داده است.
بنابر این گزارش، اکنون فعالیتهای بندر متوقف شده تا سریعاً اوضاع تحت کنترل نیروهای امنیتی و امدادی قرار گیرد.
خبرگزاری فارس مینویسد که در پی وقوع آتشسوزی در بندر رجایی، که به دلیل دمای ۴۰ درجه و انباشت مواد اشتعالزا به سرعت گسترش یافت، انفجار بزرگی رخ داد.
این خبرگزاری از استشمام بویی شبیه گوگرد در محل حادثه خبر داده و اعلام کرده است که عوامل مدیریت بحران در حال تخلیه خودروها برای تسهیل امدادرسانی هستند.
به گفته محمد آشوری، استاندار هرمزگان، هنوز منشأ دقیق انفجار مشخص نیست، اما احتمال وجود مواد اشتعالزا در محل وجود دارد.
اطلاعیه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران دربارهٔ این انفجار و آتشسوزی میگوید که «انفجار ارتباطی با پالایشگاهها و مخازن سوخت و مجموعه پخش و خطوط لوله نفتی مرتبط با این شرکت در آن منطقه نداشته و در حال حاضر بهرهبرداری از تأسیسات واقع در منطقه بندر عباس بدون وقفه در حال انجام است.»
در همین حال روزنامه معاریو، چاپ اسرائیل، روز شنبه نوشت که منابع ارتش اسرائیل میگویند که ارتش اسرائیل در انفجار روز شنبۀ بندر رجایی دخالتی نداشته است.