لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۴۵

انتقاد روحانی از تشکیل نیروی مرزی آمریکا در خاک سوریه


حسن روحانی طرح تشکیل نیروی مرزی در سوریه را «مغایر قواعد بین المللی» دانست
حسن روحانی طرح تشکیل نیروی مرزی در سوریه را «مغایر قواعد بین المللی» دانست

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، تشکیل نیروی مرزی جدید آمریکا در سوریه را «دخالت آشکار در امور داخلی این کشور»‌ توصیف کرد.

به گزارش شبکه خبر، متعلق به رادیو و تلویزیون دولتی ایران، آقای روحانی روز سه‌شنبه ۲۶ دی، در دیدار حموده یوسف صباغ، رئیس مجلس سوریه، گفت:‌ «طرح جدید آمریکایی ها مغایر قواعد بین المللی و توطئه‌ای برای تمامیت ارضی و امنیت سوریه و منطقه است».

پیشتر نیز وزارت خارجه جمهوری اسلامی به تصمیم ایالات متحده برای تشکیل یک نیروی مرزی در خاک سوریه اعتراض کرده بود.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز سه‌شنبه گفته بود که تشکیل نیروی مرزی از سوی آمریکا، «مداخله آشکار در امور داخلی» سوریه است.

روز یک‌شنبه، ۲۴ دی‌، ائتلاف تحت رهبری آمریکا تائید کرد که در حال آموزش و کمک به تشکیل یک گارد مرزی جدید در شمال سوریه است.

در همین زمینه، خبرگزاری فرانسه از سرهنگ رایان دیلن، سخنگوی این ائتلاف، نقل قول کرد که «هدف نهایی، تشکیل نیرویی در حدود ۳۰ هزار نفر» در مرزهای شمالی سوریه است.

بنا به گفته سرهنگ دیلن، نیمی از اعضای نیروی جدید را شبه‌نظامیان گروه «نیروهای دموکراتیک سوریه» تشکیل می‌دهند.

در پی تایید این خبر، سوریه و ترکیه از تصمیم ائتلاف تحت رهبری آمریکا برای کمک به تشکیل گارد مرزی در شمال سوریه با حضور شبه‌نظامیان کرد انتقاد کردند و روسیه هم با اشاره به این اقدام، در مورد تقسیم سوریه ابراز نگرانی کرد.

حال ایران به این اقدام آمریکا واکنش نشان داده و پیش‌بینی کرده است که این امر «موجب تشدید بحران» خواهد شد.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اقدام آمریکا برای تشکیل نیروی مرزی را «مصداق عینی مداخله آشکار در امور داخلی کشورها خواند که علاوه بر پیچیده‌تر کردن بحران سوریه، موجب بی‌ثباتی و اشتعال بیشتر زبانه‌های آتش در این کشور خواهد شد».

آقای قاسمی همچنین تاکید کرد که آمریکا باید «با تغییر سیاست‌های مداخله‌جویانه و مخرّب خود در منطقه، در سریع‌ترین زمان ممکن نیروهای خود را از این کشور خارج» کند.

واکنش ایران در شرایطی ابراز شده است که جمهوری اسلامی خود از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه در خاک این کشور نیرو دارد و همراه با روسیه، از حکومت بشار اسد حمایت می‌کند. این موضوع انتقادهای برخی از کشورهای منطقه و نیز جهان را به دنبال داشته است.

مقام‌های جمهوری اسلامی همواره در پاسخ به انتقادها در مورد حضور نظامی در خاک سوریه، نیروهای ایرانی را دارای ماهیت «مستشاری» معرفی کرده و تکرار کرده‌اند که ایران به دعوت حکومت بشار اسد در این کشور حضور دارد.

نیروهای دموکراتیک سوریه با حمایت حملات هوایی آمریکا و دریافت سلاح، توانسته‌اند بخش‌هایی از شمال و شرق سوریه را از حضور نیروهای داعش پاک کنند.

این نیروها در حال حاضر، کنترل مرزی در همسایگی با ترکیه در شمال و همسایگی با عراق در شرق را در اختیار دارند و از غرب نیز رو در رو با نیروهای دولت مرکزی سوریه هستند.

در واکنش به تصمیم آمریکا، دولت بشار اسد تشکیل نیرو در مرز کشور را «حمله‌ای رسواکننده به تمامیت ارضی و حدود مرزی و اتحاد سوریه» خوانده و گفته که «این نقض آشکار قوانین بین‌المللی است».

در همین حال، روسیه که حامی اصلی بقای دولت حاکم بشار اسد در سوریه است، هشدار داده که چنین کاری ممکن است به جدا شدن بخش بزرگی از مرز سوریه در همسایگی ترکیه و عراق منتهی شود.

با این همه تاکنون شدیدترین اعتراض از سوی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، بوده است که آمریکا را به تشکیل یک «ارتش وحشت» در مرزخود متهم کرده و گفته است که «وظیفه ما، این است که این ارتش وحشت را در نطفه کنیم».

XS
SM
MD
LG