یک روز بعد از انتشار گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درباره افت مداوم رشد تولید بخش صنعتی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران نسبت به اخراج کارگران این بخش به خاطر قطع مکرر برق هشدار داده است.
علیرضا کلاهی صمدی روز یکشنبه دوم دیماه گفت در سه سال اخیر میزان سرمایهگذاری در تولید و انتقال و توزیع برق «صفر» بوده و ایران با کسری هنگفت برق مواجه است.
مرکز پژوهشهای مجلس نیز روز گذشته با اشاره به ناترازی انرژی در کشور گزارش داده بود که رشد اقتصادی بخش صنعت ایران از سال ۱۴۰۲ به شدت کاهش یافته و این روند در نیمه نخست ۱۴۰۳ تشدید شده و به سمت «صفر» حرکت میکند.
برخی صنایع کشور مانند داروسازی، چوب و کاغذ، خودروسازی، کاشی و سرامیک، سیمان و غیره در نیمه ابتدایی امسال حتی با رشد منفی مواجه شدهاند.
آقای کلاهی صمدی میگوید دولت در برابر خسارات صنایع موظف به پرداخت غرامت است اما این کار را نمیکند و منابع آن را هم ندارد.
محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، نیز هفته گذشته با اشاره به ادامه قطع برق گفته بود سهم بخش صنعت و معدن در تولید ناخالص داخلی کشور در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ یک درصد کاهش یافته و به ۱۵.۲ درصد رسیده و این افت کماکان ادامه دارد.
هشدارها نسبت به اخراج کارگران در حالی است که ۸.۵ میلیون نفر در ایران در بخش صنعت فعال هستند که معادل یک سوم از کل شاغلان کشور است.
خسارت ناشی از قطع برق تنها متوجه بخش صنعت نیست.
پیشتر رئیس اتاق اصناف کشاورزی ایران از کاهش ۳۰ درصدی تولید کشت پاییزی خبر داده و بازرس اتحادیه مرغداران گوشتی کشور از آسیب ۲۰ درصدی قطع برق به مرغداریهای کشور خبر داده بود.
آقای کلاهی صمدی میگوید دستکم ۱۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری برای جبران کمبود برق لازم است و به دلیل بحران آب دیگر امکان احداث نیروگاه سیکل ترکیبی با راندمان بالا وجود ندارد.
او در توضیح بیشتر اعلام کرد: «در این شرایط تولید برق پراکنده افزایش پیدا کرده و در حالی که تولید پراکنده تداوم داشته باشد تأمین گازوئیل به یک بحران خواهد انجامید. مازوت و گازوئیل مصرفی در کشور نیز غیراستاندارد است و گازوئیل با گوگرد بالا موتورها را نابود میکند».
او یادآوری کرده که در کوتاه مدت تنها مسیر افزایش ظرفیت برق، انرژی خورشیدی است، هر چند انرژی تجدیدپذیر نیاز به سرمایه گذاری عظیم بر شبکه انتقال دارد و با وضعیتی که شبکه انتقال کشور دارد، توزیع برق خورشیدی با کیفیت مطلوب ممکن نیست.
سهم انرژیهای تجدیدپذیر خورشیدی، بادی، زمینگرمایی و غیره از کل تولید برق ایران هماکنون حدود یک درصد است، در حالی که این رقم در ترکیه و اتحادیه اروپا بیش از ۳۰ درصد است.