پارلمان اروپا با صدور قطعنامهای افزایش شدید اعدامها در ایران را محکوم کرد؛ همزمان یک سازمان حقوق بشری گزارش داد که تعداد اعدامها در سه ماه گذشته نسبت به دوره مشابه سال قبل بیش از دو برابر افزایش نشان میدهد.
«سازمان حقوق بشر ایران»، مستقر در نروژ، روز جمعه ۱۵ فروردین در تازهترین گزارش خود اعلام کرد که طی سه ماه نخست سال جاری میلادی دستکم ۲۳۰ نفر در ایران اعدام شدند.
بنابر آمار سازمان حقوق بشر ایران، اعدام شدگان سه ماه گذشته شامل ۲۲۲ مرد و هشت زن بودند و اتهامهای اکثر آنها یکی از دو مورد قتل یا جرائم مرتبط با مواد مخدر بوده است.
اعدامهای سه ماه نخست سال جاری میلادی در حالی ۲۳۰ نفر گزارش شده است که این رقم در مدت مشابه سال قبل ۱۱۰ نفر بود که افزایشی ۱۰۹ درصدی را نشان میدهد.
در همین حال محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، نسبت به خطر «افزایش چشمگیر اعدامها در هفتههای آینده» هشدار داد.
به نوشته گزارش جدید سازمان حقوق بشر ایران، آقای امیری مقدم گفت: «مقامات جمهوری اسلامی ممکن است چون گذشته از تمرکز توجه جامعه به سوی تنش بین ایران و آمریکا سوءاستفاده کنند تا احکام اعدامهای بیشتری، از جمله برای زندانیان سیاسی، اجرا کنند.»
شمار اعدامهای سال گذشته میلادی دستکم ۹۷۵ مورد برآورد شده و این رقم موجی از نگرانیها و هشدارها را به دنبال داشت.
از جمله مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، اسفندماه در جریان نخستین گزارش خود به شورای حقوق بشر این سازمان گفت تعداد اعدامها در سال ۲۰۲۴ بیشترین میزان از سال ۲۰۱۵ بود.
او ابراز نگرانی کرد که با ادامه این روند، شمار اعدامها در ایران به بیش از «هزار نفر در سال» برسد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل روز پنجشنبه ماموریت مای ساتو و همچنین ماموریت کمیته حقیقتیاب درباره ایران را تمدید کرد.
خانم ساتو با اشاره به تمدید ماموریت خود شامگاه جمعه در شبکه اجتماعی ایکس از مقامهای جمهوری اسلامی خواست که به او امکان دسترسی بدون مانع به ایران بدهند.
جمهوری اسلامی تنها در دهه ۱۳۶۰ با سفر محدود رینالدو گالیندوپل به تهران موافقت کرد و به شش گزارشگر ویژه دیگر اجازه سفر به ایران نداده است.
قطعنامه پارلمان اروپا
در همین حال پارلمان اروپا روز پنجشنبه با تصویب قطعنامهای، «افزایش بیسابقه اعدامها در ایران، به ویژه هدف قرار دادن فعالان حقوق بشر، مخالفان، زنان، روزنامهنگاران و اقلیتها» را محکوم کرد.
پارلمان اروپا با یادآوری اینکه ایران بالاترین سرانه اعدام در جهان را دارد، هشدار داد که وضعیت حقوق بشر در ایران همچنان رو به وخامت است.
این نهاد اتحادیه اروپا تایید حکم اعدام برای دو فعال سیاسی، بهروز احسانی و مهدی حسنی، را «که تحت شکنجه و در بازداشت تحت شرایط غیرانسانی قرار دارند»، محکوم کرد.
پارلمان اروپا همچنین خواستار آزادی همه زندانیان سیاسی محکوم به اعدام، از جمله پخشان عزیزی، وریشه مرادی و شریفه محمدی شده است.
این پارلمان بار دیگر از جمهوری اسلامی خواسته است که احکام اعدام را بلافاصله تعلیق کند و به سمت لغو کامل این مجازات برود.