لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۶

اعتراض ایران به بیانیه شورای همکاری خلیج فارس


سخنگوی وزارت خارجه ایران، شورای همکاری خلیج فارس را «ناکارآمد و عقیم» توصیف کرده است
سخنگوی وزارت خارجه ایران، شورای همکاری خلیج فارس را «ناکارآمد و عقیم» توصیف کرده است

سخنگوى وزارت امور خارجه ایران خطاب به سران شوراى همکاری خلیج فارس گفت که به جای «دروغ‌پردازی» و طرح «ادعاهای بی‌اساس» علیه جزایر سه‌گانه ایرانی، به «مشکلات اصلی جهان اسلام» و طرح انتقال سفارت امریکا به بیت‌المقدس بپردازند.

خبرگزاری ایلنا روز پنج‌شنبه ۱۶ آذر این مطالب را به نقل از بهرام قاسمی که در واکنش به بیانیه پایانى اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس در کویت مطرح کرده، منتشر کرد.

اجلاس شورای همکاری خلیج فارس که روز سه‌شنبه در کویت برگزار شد، در بیانیه پایانی خود به شدت به ایران حمله کرد. در این بیانیه، ایران به آنچه ادامه «اشغال» جزایر سه‌گانه خوانده شده، متهم شده و سران عضو این شورا همچنین از آنچه «اقدامات تروریستی و دخالت‌های ایران در منطقه» نامیده‌اند، به‌شدت انتقاد کرده‌اند.

بهرام قاسمی نیز در واکنش، این شورا را «ناکارآمد و عقیم» خوانده و گفته که بیانیه اخیر سران شورای همکاری خلیج فارس، «به‌خوبی ناکارآمدی و عقیم بودن این شورا را که از اختلافات درونی و سیاست‌‌های غیرواقع بینانه رنج می‌برد، به اثبات می‌رساند.»

به گفته وی، این بیانیه، «بیانگر نادیده گرفتن حقایق منطقه و چشم فروبستن به روی واقعیات و اولویت‌‌ها در شرایط حساس کنونی» است و این شورا «صرفاً به مطالب فاقد ارزش در این خصوص پرداخته و به وضوح از وظیفه اسلامی و انسانی خود در قبال فلسطین شانه خالی کرده است.»

قاسمی افزوده که شورای همکاری خلیج فارس باید به جای موارد مطرح‌شده در بیانیه اخیر خود، «به مشکلات اصلی جهان اسلام و حمایت از مردم مظلوم فلسطین و طرح آشوب‌‌‌برانگیز انتقال سفارت آمریکا به بیت‌‌المقدس شریف» می‌پرداخت.

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به سال‌ها سیاست دولت‌های آمریکا در قبال اورشلیم یا بیت‌المقدس پایان داد و این شهر را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت، تصمیمی که با واکنش منفی شماری از کشورهای غربی از جمله بریتانیا و فرانسه مواجه شده است.

ایران نیز به این تصمیم به شدت اعتراض کرده و آن را باعث «تحریم مسلمانان» دانسته است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه اظهارات خود به جنگ داخلی یمن پرداخته و با انتقاد از مواضع کشورهای عضو شورای همکاری کشورهای خلیج فارس گفته که این شورا نسبت به «جنایت‌های روزانه عربستان سعودی و همدستان معدود آن علیه مردم بی‌‌‌گناه یمن» بی‌تفاوت بوده و «در کنار جنایتکار» ایستاده‌اند.

آقای قاسمی همچنین اعضای این شورا را «در اوج اختلاف» و «نامتحد» نامیده و گفته که این تهران است که در مبارزه با تروریسم در منطقه «نقش محوری» دارد.

وی افزود: شورای همکاری حلی فارس «به‌جای فرافکنی و دروغ‌‌پردازی در جهت درک عمیق و دقیق واقعیات منطقه گام بردارد و اعضای خود را به عدم تجاوز و زورگویی نسبت به دیگر اعضا و به رسمیت شناختن حقوق شهروندان خود توصیه کند.»

قاسمی همچنین با واکنش شدید نسبت به ادعای مالکیت امارات بر جزایر سه‌گانه نیز، این نوع اظهارات را «مداخله آشکار در حاکمیت جمهوری اسلامی ایران و نقض قوانین و مقررات بین‌‌المللی» دانست.

به گفته وی، «طرح اینگونه ادعاهای بی‌اساس و جعلی نمی‌تواند حقایق تاریخی و حقوقی را تغییر دهد.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران در نهایت تاکید کرده که تهران همواره آماده مذاکره و رایزنی با اعضای شورا با هدف کاهش تنش‌‌ها و حل نهایی مشکلات منطقه است.

علاوه بر تیره‌شدن روابط ایران با چند کشور عربی از جمله عربستان و امارات، روابط کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با قطر نیز دچار بحران شده است.

شدت این اختلافات به اندازه‌ای است که امیر کویت روز سه‌شنبه ۱۴ آذر به فاصله چند ساعت پس از شروع اجلاس دو روزه شورای همکاری خلیج فارس، به علت اختلافات دیپلماتیک مربوط به مناسبات با قطر این نشست را تعطیل کرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، پایان ناگهانی این اجلاس سئوالاتی در مورد آینده شورای همکاری خلیج فارس به میان آورده که در برگیرنده شش کشور عربی حوزه خلیج فارس است و اساسا به عنوان وزنه‌ای در مقابل حکومت ایران شکل گرفته است.

اختلافات بین برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس با حکومت قطر در ژوئن امسال به یک بحران شدید دیپلماتیک منجر شد. بحرین، امارات متحده عربی و عربستان سعودی مسیرهای دریایی و هوایی به قطر و مرز کوچک آن کشور با عربستان را مسدود کردند.

محاصره و تحریم قطر ابتدا برای آن کشور مشکل‌آفرین شد ولی به سرعت مبادلات و مسیرهای تجاری دوحه با ایران و ترکیه جایگزین مبادلات آن با کشورهای عربی شد.

XS
SM
MD
LG