لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۱۳

سازمان حقوق بشر ایران: جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۳۱ زن را اعدام کرد


تظاهرات ایرانیان آلمان علیه اجرای حکم اعدام در ایران
تظاهرات ایرانیان آلمان علیه اجرای حکم اعدام در ایران

سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ در گزارشی درباره افزایش مجازات اعدام در ایران هشدار داده و می‌گوید که جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۳۱ زن را اعدام کرد.

این سازمان غیردولتی که اعدام‌ها در ایران را رصد می‌کند، روز دوشنبه هفدهم دی‌ماه اعلام کرد که که آمار اعدام زنان در ایران بالاترین میزان اعدام زنان از زمان ثبت اعدام‌ها در ایران از زمان آغاز ثبت در سال ۲۰۰۸ است.

بر اساس آمار این سازمان، از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۴ دست‌کم ۲۴۱ زن در ایران اعدام شده‌اند، که ۱۱۴ نفر از آن‌ها به قتل و ۱۰۷ نفر نیز به جرایم مرتبط با مواد مخدر متهم شده بودند.

همچنین اعدام ۷۰ درصد از زنانی که متهم به قتل بوده‌اند، قربانی خشونت خانگی یا سوء استفاده جنسی بوده‌اند و به قتل شوهر یا شریک زندگی خود متهم شده بودند.

به گفته محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، «اعدام زنان در ایران نه تنها ماهیت بی‌رحمانه و غیرانسانی مجازات اعدام را نشان می‌دهد، بلکه تبعیض جنسیتی و نابرابری عمیق ریشه‌دار در سیستم قضایی جمهوری اسلامی را نیز آشکار می‌کند».

قانون قصاص در ایران که برگرفته از قوانین اسلامی است، به این معناست که در صورت قتل، باید جان دیگری گرفته شود، مگر اینکه خانواده قربانی ببخشد یا دیه‌ (خون‌بها) دریافت کند. این قانون موجب می‌شود که شرایط خاص مانند خشونت خانگی در دادگاه‌ها در نظر گرفته نشود.

سازمان حقوق بشر ایران می‌گوید «سیستم قضایی ایران به ندرت این شرایط را به عنوان عوامل تخفیف مجازات در نظر می‌گیرد».

یکی از پرونده‌هایی که در همین‌ زمینه در سال‌های اخیر سروصدای زیادی به پا کرد، اعدام ریحانه جباری در اکتبر ۲۰۱۴ بود. این زن ۲۶ ساله به اتهام قتل یک افسر اطلاعاتی سابق محکوم شده بود. این متهم ادعا می‌کرد مقتول قصد تجاوز به او را داشته است.

داستان او موضوع مستند «هفت زمستان در تهران» بود که در جشنواره فیلم برلین ۲۰۲۳ به نمایش درآمد و مورد تحسین منتقدان قرار گرفت.

سازمان حقوق بشر ایران نوامبر ۲۰۲۴ نیز درباره افزایش شمار اعدام‌ها هشدار داده و اعلام کرده بود که دست کم در ماه اکتبر ۱۶۶ مورد اعدام در ایران ثبت شده که بالاترین میزان آمار طی یک ماه از زمان ثبت آمار اعدام‌ها توسط این سازمان است.

فعالان حقوق بشر بیش از پیش از افزایش اعدام‌ها در ایران ابراز نگرانی و مقامات جمهوری اسلامی را متهم می‌کنند که از مجازات اعدام به‌عنوان ابزاری برای ایجاد ترس در جامعه، به‌ویژه پس از اعتراضات سراسری سال‌های گذشته استفاده می‌کنند.

XS
SM
MD
LG