لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۳۴

آژانس تأیید کرد: ایران در حال نصب سانتریفیوژهای پیشرفته‌تر است


تصویر برگرفته از گزارش سال ۲۰۱۲ پرس‌تی‌وی از سانتریفیوژهای تأسیسات نطنز
تصویر برگرفته از گزارش سال ۲۰۱۲ پرس‌تی‌وی از سانتریفیوژهای تأسیسات نطنز

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه، ۱۸ شهریور، تأیید کرد که ایران اکنون سرگرم نصب سانتریفیوژهای پیشرفته است و با این کار تعداد سانتریفیوژهای پیشرفته ایران برای غنی‌سازی اورانیوم «دو برابر» می‌شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این آژانس در بیانیه‌ای نوشته است که در روز هفتم سپتامبر (۱۶ شهریور) موفق به تأیید این امر شده که در ایران «تعداد ۲۲ دستگاه سانتریفیوژ آی‌آر-۴، یک آی‌آر-۵، ۳۰ دستگاه آی‌آر-۶ و سه دستگاه آی‌آر-۶ یا نصب شده یا در حال نصب هستند.»

به گفته فردریک دال، سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ۲۲ دستگاه سانتریفیوژ آی‌آر-۴ در تأسیسات نطنز در حال نصب‌اند و این در حالی است که تعداد این نوع سانتریفیوژ در آن محل طی چند ماه گذشته ۱۱ دستگاه بوده است.

او افزود که البته در دو روز اخیر هیچ‌یک از این دستگاه‌ها فعالیت غنی‌سازی انجام نداده است.

به نوشته خبرگزاری رویترز، یک سند آژانس بین‌المللی همچنین می‌گوید که ایران در حال تغییر لوله‌کشی‌ها بر روی خطوط سانتریفیوژها است در حالی که لوله‌کشی‌های کنونی مخصوص جمع‌آوری اورانیوم برای سانتریفیوژهای نوع «تحقیق و توسعه» هستند.

بر اساس توافق اتمی وین، تهران پذیرفته است که ظرفیت غنی‌سازی‌اش در تأسیسات نطنز تا ۱۰ سال آینده حداکثر تا ۵۰۶۰ دستگاه سانتریفیوژ باشد.

در پی خروج دولت آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران، جمهوری اسلامی نیز که می‌گوید نتوانسته به اندازه کافی از این توافق بهره بگیرد به کاهش مرحله به مرحله تعهدات برجامی خود اقدام کرده است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران روز شنبه اعلام کرد که جمهوری اسلامی در قالب اجرای «گام سوم کاهش تعهدات» خود در چارچوب برجام، گازدهی به سانتریفیوژهای نسل جدید را آغاز کرده است.

بهروز کمالوندی افزود که سانتریفیوژهای جدید چند برابر سانتریفیوژهای فعلی ظرفیت دارند که سانتریفیوژ آی‌آر۶اس یکی از آنها است.

بنابر مفاد برجام، آزمایش بیش از ۳۰ سانتریفوژ آی‌آر۶ برای ایران ممنوع است؛ این بند تا سال ۲۰۲۳ (چهار سال دیگر) ادامه دارد.

تلاش‌های ایران در جهت غنی سازی پیشرفته‌تر می‌تواند به انبار کردن اورانیوم با غنای بالا منجر شود، اقدامی که قدرت‌های غربی می‌گویند می‌تواند به تولید مواد لازم برای ساخت بمب اتمی بینجامد.

تصمیم جدید جمهوری اسلامی برای نصب سانتریفیوژهای پیشرفته‌تر با موجی از واکنش‌های مقام‌های اروپایی روبه‌رو شد. وزیر خارجه آمریکا نیز این اقدام را «غیرقابل قبول» خوانده است.

جمهوری اسلامی از ۱۸ اردیبهشت امسال دو مهلت ۶۰ روزه به طرف‌های اروپایی برای نجات برجام داده و در هر مرحله برخی از تعهدات اتمی‌اش ذیل برجام را متوقف کرده است. سومین مهلت ۶۰ روزه جمهوری اسلامی به اروپا ۱۵ شهریورماه به پایان رسید.

کورنل فروتسا، مدیرکل موقت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، که روز یکشنبه در تهران با مقامات جمهوری اسلامی دیدار کرد گفت که ایران باید «به موقع و کامل» با بازرسان این سازمان همکاری کند.

آقای فروتسا روز دوشنبه، ۱۸ شهریور، گزارشی را، ازجمله درباره ایران، به شورای حکام سازمان ملل ارائه کرد و قرار شده است در همین روز در یک نشست خبری شرکت کند.

منابع: خبرگزاری‌های فرانسه و آلمان، رویترز / پ.پ
XS
SM
MD
LG