لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۲۲

رئیس کمیسیون مجلس: اروپا در همکاری عملی با ایران تعلل می‌کند


رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران روز پنج‌شنبه، ۲۴ آبان‌ماه، در واکنش به رد میزبانی کانال مالی اروپا از سوی اتریش، از «تعلل» اروپایی‌ها در همکاری «عملی» با ایران در زمینه تحریم‌ها انتقاد کرد.

وی مناسبات ایران و اروپا را مناسبات «همواره لوکسی» توصیف کرد که «در عمل اثری عملی برای مقابله با تحریم‌های ایران نداشته است».

اظهارات حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس این کمیسیون، پس از آن بیان شد که اتریش به طور رسمی اعلام کرد میزبانی نهادی را که اروپا قرار است برای امکان ارتباطات مالی با ایران در دوره تحریم‌های آمریکا راه‌ا‌‌ندازی کند نمی‌پذیرد.

خبرگزاری رویترز نیز پس از آن خبر داد که هیچ کشور اروپایی از ترس تحریم‌های آمریکا حاضر نیست میزبان چنین نهادی باشد.

آقای فلاحت‌پیشه در واکنش به این موضوع گفت:‌ «در زمانی که باید اتحادیه اروپا مناسبات مثتبی را با ایران پیش ببرد ما می‌بینیم که یک نگاه ملی در این شرایط در اتحادیه اروپا حاکم می‌شود و کشور‌های عضو سعی می‌کنند کشور خودشان را درگیر میزبانی کانال مالی با ایران نکنند.»

به گفته وی، این «تعلل» اروپایی‌ها در همکاری «عملی» با ایران به ویژه در زمینه کانال مالی «سوالات جدی» در میان مقامات جمهوری اسلامی ایجاد کرده است.

به گفته این نماینده، با گذشت زمان، «تعلل» کشورهای اروپایی در همکاری با ایران «نمایان» می‌شود و «عملا هنوز اتفاقی در محاسبات ایران و اتحادیه اروپا نیفتاده است و حتی آن چه که مشهودتر است پیگیری سیاست‌های منفی است که عملا مناسبات بین ایران و اتحادیه اروپا را با چالش مواجه کند.»

فلاحت‌پیشه در عین حال خبر داد که کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس روز یک‌شنبه هفته آینده، ۲۷ آبان، موضوع تاخیر در مکانیسم مالی اروپا را مورد بررسی قرار خواهد داد.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود که جمهوری اسلامی باید در شرایط فعلی «سیاست‌های» خود در مقابله با تحریم‌ها را «تقویت» کند و «مناسبات دوجانبه با کشور‌های دیگر را معطل مناسبات با کشورهایی چون اتحادیه اروپا» نکند.

در همین زمینه خبرگزاری رویترز پیشتر خبر داده بود با آن که اروپا در تلاش است سازوکار ویژه‌ای برای تجارت غیر دلاری با ایران راه‌اندازی کند، اما عدم آمادگی کشورهای اروپایی برای میزبانی نهاد سازوکار تجاری با ایران ممکن است برنامه اروپا برای حفظ تجارت با ایران بعد از تحریم‌های آمریکا را متزلزل کند.

موضوع سازوکار تجاری غیردلاری با ایران بسیار حساس است، چون جمهوری اسلامی تهدید کرده است در صورتی که از مزایای اقتصادی و تجاری توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با قدرت‌های جهانی بهره‌مند نشود، از این توافق خارج خواهد شد.

این در حالی است که اروپا نگران است که برهم خوردن برجام به قدرت گرفتن جناح تندرو و افزایش تحرکات تهاجمی ایران در خاورمیانه منجر شود.

ظریف برای توضیح درباره پولشویی به مجلس می‌رود

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین در گفت‌و‌گویی دیگر گفت که در جلسه روز یک‌شنبه آینده، ۲۷ آبان، این کمیسیون به منظور بررسی ایرادات شورای نگهبان به لایحه سی‌اف‌تی، وزیر امور خارجه نیز حضور خواهد یافت و درباره «اظهارات اخیرش درباره پولشویی» توضیح خواهد داد.

فلاحت‌پیشه سخنان ظریف درباره وجود پولشویی «گسترده» در ایران را که بسیاری از آن «نفع» می‌برند «غافلگیرکننده» خواند و افزود:‌ «از زمانی که بنده مسئولیت ریاست کمیسیون امنیت ملی را عهده‌دار شدم هیچ وقت چنین بحثی از جانب وزارت خارجه در جلسات بررسی لوایح مربوط به­ اف‌ای‌تی‌اف در کمیسیون مطرح نشد.»

وی دلایل محرمانه بودن جلسات کمیسیون امنیت ملی را نیز این موضوع اعلام کرده که «هیچ بحثی نباید بدون ارائه مستندات مطرح شود».

این نماینده با بیان این که «۵۰ درصد جرایم پولشویی (جهان) در آمریکا انجام می‌گیرد» افزود که «ایران جزء کشور‌های قرمز پولشویی نیست.»

اظهارات ظریف که با واکنش شماری از نمایندگان مجلس مواجه شده و «مغرضانه و غیرمستدل» نامیده شده، از سوی حسین شریعتمداری، نماینده علی خامنه‌ای در موسسه کیهان نیز مورد انتقاد قرار گرفته است.

شریعتمداری در روزنامه کیهان نوشته که اظهارات ظریف در این زمینه «برای حریف از نوع اختلاس و رشوه و حتی مواد مخدر در میان نیست» بلکه «حریف» با توجه به موضوع اصلی اف‌ای‌تی‌اف و سی‌اف‌تی، این سخنان «نسنجیده» را به «مفهوم و معنای کمک مالی ایران به تروریسم تلقی می‌کند.»

محمدجواد عامری، دبیرکل جمعیت ایثارگران نیز در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر از مجلس شورای اسلامی خواسته «از مقابل این موضوع به سادگی عبور نکند و باید از آقای ظریف توضیح بخواهد.»

این در حالی است که وزارت خارجه ایران ضمن پافشاری بر وجود پولشویی «گسترده» در کشور، انتقادهای چند نماینده مجلس از اظهارات محمدجواد ظریف در این باره را «بهره‌برداری سوء و جناحی» نامید.

منابع: میزان، خبرگزاری صداوسیما، ایرنا، باشگاه خبرنگاران جوان، مهر و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG