محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی، با «تحسین» عملکرد علی لاریجانی در مقام ریاست بر مجلس ایران، عنوان کرد که ممکن است اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ ناگزیر شوند که از او حمایت کنند.
این عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در یک گفتوگوی مفصل با خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، فضای سیاسی ایران را «غیرقابل پیشبینی» خواند و با اشاره به حمایت اصلاحطلبان در دو دوره انتخابات اخیر ریاستجمهوری از حسن روحانی گفت: «هر چند از رای خود دل خوشی هم نداریم [اما] شرایط سیاسی به گونهای است که گاهی برای تصمیمگیری به جایی میرسیم که چارهای جز رای دادن به یک فرد نداریم».
فساد گسترده و نابسامانی در اقتصاد ایران و تداوم محدودیتهای شدید سیاسی و اجتماعی و مذهبی که به احکام طولانیمدت زندان علیه وکلا، فعالان حقوق بشر، حقوق زنان، چهرههای سیاسی و شهروندان عادی نظیر بهاییان منجر شده است، انتقادات گستردهای را به عملکرد اصلاحطلبان در پی داشته که از حسن روحانی حمایت کردهاند.
«اصلاحطلب، اصولگرا/ دیگه تمومه ماجرا» یکی از شعارهایی است که در اعتراضات ماههای اخیر به دفعات سر داده شده و حکایت از نارضایتیهای عمومی از دولت حسن روحانی دارد که نتوانسته است به شعارهای خود جامه عمل بپوشاند.
محمود صادقی نیز در مصاحبه خود به انتقاد از حسن روحانی پرداخته و عنوان کرده که او به اعتماد عمومی پاسخ مناسبی نداده است. وی تجربه حمایت اصلاحطلبان از آقای روحانی را «نه چندان موفق» توصیف کرد و گفت که این امر «باعث تنزل سرمایه اجتماعی اصلاحطلبان شده است».
آقای صادقی اما با این حال افزود: «این احتمال را رد نمیکنم که در انتخابات ۱۴۰۰ اصلاحطلبان در شرایطی قرار بگیرند که ناگزیر به حمایت از فردی با ویژگیهای لاریجانی شوند. [اگرچه] راهبرد تعامل با جناح اعتدالی یا اصولگرای میانه نیاز به تامل و دقت نظر بیشتری دارد».
نام علی لاریجانی به عنوان نامزد احتمالی اصلاحطلبان در حالی مطرح میشود که در انتخابات ریاستجمهوری پارسال، از اسحاق جهانگیری به عنوان نامزد انتخابات این طیف سیاسی در سال ۱۴۰۰ نام برده میشد.
آقای جهانگیری در انتخابات سال ۹۶ به نفع حسن روحانی کنارهگیری کرد.
پیش از این گزارشهای متعددی پیرامون نامزدی احتمالی علی لاریجانی در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ منتشر شده بود و از جمله حسین نقوی حسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، عنوان کرده که حضور آقای لاریجانی در این انتخابات قطعی است و ستادهایش را نیز فعال کرده.
اما تصمیم احتمالی اصلاحطلبان برای حمایت از وی بسیار دشوار خواهد بود چرا که علی لاریجانی به ویژه در سالهای ریاست خود بر سازمان صداوسیما به عنوان چهرهای ضداصلاحات و اصلاحطلبان شناخته شده بود.
با وجود این، آقای صادقی میگوید: «همه چیز به شرایط بستگی دارد، چون در عالم سیاست نمیتوان موضوعات را صفر و صدی مطرح کرد به خصوص از این جهت که اصلاحطلبان همواره با محدودیتهایی مواجهند و باید انعطافپذیری داشته باشند. نمونه آن انتخابات مجلس است که اکثر کاندیداهای اصلاحطلبان حذف شدند».
شورای نگهبان با نظارت استصوابی خود در انتخابات تلاش میکند که مانع نامزدی چهرههای مخالف یا منتقد جکومت ایران شود. این دایره حتی گاهی چنان تنگ شده که چهرهای مانند اکبر هاشمی رفسنجانی از چهرههای موسس جمهوری اسلامی نیز ردصلاحیت شده است.