وزیر نفت جمهوری اسلامی روز چهارشنبه مدعی شد ایران در دی ماه «رکورد بیش از ده سال گذشته در صادرات نفت» را زد؛ ادعایی که در تضاد فاحش با آمارهای شرکتهای ردیابی نفتکشها و نهادهای بینالمللی است.
این اظهارات محسن پاکنژاد یک روز پس از امضای فرمان «احیای سیاست فشار حداکثری» دونالد ترامپ علیه ایران بیان میشود.
محسن پاکنژاد روز چهارشنبه ۱۷ بهمن مدعی شد «در دی ماه رکورد بیش از ده سال گذشته در صادرات نفت را زدیم؛ این خبر را اعلام میکنیم تا مردممان شاد بشوند».
شرکت تانکر ترکرز روز سهشنبه به رادیو فردا گفت که حجم صادرات روزانه نفت ایران در ماه گذشته یک میلیون و ۵۶۷ هزار بشکه بوده که تقریباً با متوسط صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۴ برابری میکند.
آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته نیز نشان میدهد حجم صادرات نفت ایران در ماه گذشته معادل نصف حجم صادرات نفت ایران در اردیبهشت ۱۳۹۷ است؛ زمانی که دولت پیشین آمریکا به رهبری دونالد ترامپ برجام را ترک کرد. همان ماه، صادرات روزانه نفت ایران به رکورد تاریخی نزدیک به سه میلیون بشکه رسیده بود.
حتی برآورد سازمان اتحاد علیه ایران هستهای نشان میدهد صادرات روزانه نفت ایران در ماه ژانویه زیر ۱.۴ میلیون بشکه بوده که تنها یک میلیون بشکه آن راهی چین شده و بقیه به مقاصد نامعلوم ارسال شده و مشخص نیست آیا خریداری پیدا کرده است یا نه.
همزمان با ادعای وزیر نفت ایران دربارهٔ «شکستن رکورد ۱۰ ساله در صادرات نفت»، خبرگزاری رویترز گزارش داد که برای دومین ماه پیاپی، تولید نفت ایران افت کرده و در ماه ژانویه نسبت به دسامبر پارسال ۶۰ هزار بشکه کاهش یافته است.
شرکت گلدمن ساکس، غول خدمات مالی و بانکداری آمریکا نیز پیشبینی کرده که روند نزولی تولید و صادرات نفت ایران تحت تأثیر احیای فشار حداکثری دولت ترامپ روند نزولی داشته باشد.
از زمان امضای فرمان احیای سیاست فشار حداکثری دولت آمریکا علیه ایران توسط دونالد ترامپ در شامگاه دوشنبه، نرخ دلار در بازار آزاد ایران حدود دو درصد افزایش یافته و در زمان تنظیم این گزارش، هر دلار آمریکا به ۸۵ هزار و ۷۵۰ تومان معامله میشود.
از طرفی، ایران طی یک و نیم سال گذشته با محدودیتهای بیشتری برای واردات ارز به کشور مواجه شده و به جای آن تلاش کرده در ازای صادرات، شمش طلا وارد کشور کند.
آمارهای گمرکی ایران نشان میدهد در ۱۰ ماه نخست امسال ۸۱ تن شمش طلا وارد کشور شده که نسبت به دور مشابه پارسال ۳٫۵ برابر شده است.
بهرغم چنین جهشی، گزارش جدید مجمع جهانی طلا که روز سهشنبه منتشر شد، نشان میدهد خرید جواهرات طلا در بازار داخلی ایران طی سال ۲۰۲۴ حدود دو درصد و خرید شمش و سکه طلا ۵ درصد افت کرده است.
ایرانیها در سال گذشته میلادی ۴۲.۳ تن شمش و سکه به همراه ۲۶.۷ تن جواهرات طلا خریداری کردهاند.