یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی میگوید: در تابستان امسال، علاوه بر قطعی آب و برق با احتمال قطعی گسترده خطوط مخابراتی و اینترنتی هم مواجه هستیم.
فرهاد شهرکی، نماینده زابل در مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه ۱۷ فروردین در گفتوگو با سایت «شفقنا» گفت که بهدلیل وقوع خاموشیهای مکرر و طولانیمدت برق در سال گذشته، «باطریهای مورد استفاده در دکلهای مخابراتی سراسر کشور به شدت آسیب دیدهاند».
او هشدار داد که «در صورت عدم تعویض این باطریها تا قبل از فصل بهار، در تابستان با بروز هرگونه قطعی برق، احتمال قطعی گسترده خطوط مخابراتی و اینترنتی در نقاط مختلف کشور هم وجود خواهد داشت».
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران آذرماه پارسال همزمان با کسری برق و خاموشیهای گسترده در کشور اذعان کرد که این امر موجب بروز اختلال در اینترنت و خطوط تلفن همراه در تهران و برخی شهرهای دیگر شد.
این وزارتخانه، دلیل اختلالات ایجاد شده را «قطعی برق سایتهای اپراتورهای همراه و ناکارآمدی تجهیزات ذخیرهکننده برق» عنوان کرد.
قطعی اینترنت در حالی رخ میدهد که شهروندان ایرانی با مشکل فیلترینگ نیز دستوپنجه نرم میکنند و مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، بهرغم وعدههای انتخاباتیاش تنها اقدام به رفع محدودیتها از واتساپ و گوگلپلی کرده است.
کمبود شدید برق
در حالی که ایران سالانه تا هفت درصد رشد مصرف برق دارد، طی یک دههٔ گذشته رشد تولید برق کمتر از نصف این رقم بوده است.
کسری برق در اوج مصرف تابستانی سال ۱۴۰۲ حدود ۱۲ هزار مگاوات بود و در تابستان پارسال این کسری به ۲۰ هزار مگاوات رسید. انتظار میرود که کسری برق در سال جاری به ۲۵ هزار مگاوات برسد که برای رفع آن دستکم به ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز است.
عباس علیآبادی، وزیر نیروی دولت مسعود پزشکیان، دیماه پارسال تأیید کرده بود که «ناترازی» برق در تابستان ۱۴۰۴ به ۲۵ هزار مگاوات میرسد و افزوده بود که «خدا کند این اتفاق نیفتد».
ایران به دلیل هدر دادن درآمدهای نفتی، تحریمها و کسری بودجه شدید همواره با مشکل بدهی و کمبود سرمایهگذاری روبرو است.
مسعود خانی، مجری طرحهای بهینهسازی مصرف توانیر، بهمن پارسال گفته بود که این شرکت بیش از ۱۸۵ هزار میلیارد تومان زیان انباشته و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی انباشته دارد و به همین دلیل، «شرکت توانیر دیگر توان سرمایهگذاری برای احداث نیروگاههای برقی جدید ندارد».
فرهاد شهرکی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، میگوید جبران کمبود انرژی در ایران «در کوتاهمدت امکانپذیر نیست».
او همچنین از «تشدید» مشکلات کمآبی در کشور خبر داد و گفت که «عمق چاهها در بسیاری از مناطق به ۲۰۰ متر رسیده که نشاندهنده بحران جدی و ورشکستگی منابع آبی زیرزمینی است».
مشکل کمبود آب تقریباً در سراسر ایران وجود دارد. بر اساس آمارهای رسمی تا دیماه پارسال تمام استانها به جز سه استان گیلان، مازندران و خراسان رضوی، با کمبارشی از یک تا ۸۸ درصدی روبهرو بودهاند.
کارشناسان معتقدند سالها مدیریت ناکارآمد منابع آبی، استفادۀ بیرویه از ذخایر آب زیرزمینی، سدسازیهای غیراصولی و تخصیص منابع آبی به بخش کشاورزی و صنایع آببر، ایران را درگیر «تنش آبی» کرده و کشور رفتهرفته دچار «فلاکت زیستمحیطی» خواهد شد.