مسعود پزشکیان در توضیح محتوای پاسخ رهبر جمهوری اسلامی به نامه رئیسجمهور آمریکا گفت که ایران «هیچگاه از مذاکره پرهیز نداشته و این فقط بدعهدیها بوده که باعث بروز مشکل در این مسیر شده که باید جبران شده و اعتمادها بازسازی شوند».
به نظر میرسد اشاره رئیسجمهور ایران به تصمیم دونالد ترامپ به خروج آمریکا از توافق هستهای موسوم به برجام در اولین دوره ریاست جمهوری او باشد.
او روز یکشنبه ۱۰ فروردین در جلسه هیئت دولت اعلام کرد علی خامنهای با مذاکره مستقیم با آمریکا مخالفت کرده اما موافق مذاکره غیرمستقیم با دولت دونالد ترامپ است.
آقای پزشکیان گفت عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، «پاسخ» رهبر جمهوری اسلامی به نامه دونالد ترامپ را به عمان تحویل داد و «به دست رابط آمریکایی رسیده است».
مسعود پزشکیان در توضیح محتوای پاسخ ایران گفته است که حال «این، نوع رفتار آمریکاییهاست که ادامه مسیر مذاکره را مشخص میکند».
توضیح او درباره پاسخ به نامه ترامپ پس از آن منتشر میشود که وزارت خارجه ایران روز یکشنبه در بیانیهای به پرسش درباره محتوای پاسخ ایران چنین جواب داده بود: «اصرار بر علنی کردن مکاتبات و تعاملات جاری بین کشورها... در خوشبینانهترین حالت چیزی جز حاشیهسازی غیرضروری و التهابزایی روانی در جامعه نیست.»
رئیس جمهور ایران نیز همچون چند مقام دیگر جمهوری اسلامی تأکید کرده است که «در این پاسخ اگرچه موضوع مذاکره مستقیم میان دو طرف رد شده، اما عنوان شده مسیر مذاکره غیرمستقیم باز است».
پیش از او در روز یکشنبه سخنگوی دولت و پیشتر هم عباس عراقچی، وزیر خارجه، بارها بر غیرمستقیم بودن مذاکره با آمریکا تأکید کرده بودند.
این تأکید چندباره مسئولان جمهوری اسلامی بر «غیرمستقیم بودن» مذاکرات پس از آن صورت میگیرد که علی خامنهای یک روز بعد از آن که دونالد ترامپ اعلام کرد نامهای برای او ارسال کرده گفت که ایران با «دولتهای قلدر» مذاکره نخواهد کرد.
یک مقام آمریکایی و دو منبع آگاه از محتوای نامهٔ رئیسجمهور آمریکا روز ۲۹ اسفند به اکسیوس گفته بودند که ترامپ در این نامه دو ماه به تهران برای دستیابی به یک توافق هستهای جدید با واشینگتن ضربالاجل داده است.
استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس جمهور ایالات متحده در امور خاورمیانه روز اول فروردین تاکید کرد که دونالد ترامپ در تلاش است تا با «اعتمادسازی»، از درگیری نظامی با ایران جلوگیری کند و ایران هم از طریق «واسطهها» در حال تماس با آمریکا است.
به گفته آقای ویتکاف، رئیس جمهور آمریکا در پیام خود به جمهوری اسلامی همچنین تاکید کرده که باید یک برنامه راستیآزمایی ایجاد شود «تا هیچکس نگران تسلیحاتی شدن مواد هستهای شما نباشد، چرا که راه حل بدیل [اقدام نظامی] جایگزین خیلی خوبی نیست.»
ایران و شش قدرت جهانی در تیر ۱۳۹۴ به توافق هستهای موسوم به برجام دست یافتند و آقای ترامپ که همواره منتقد مفاد این توافق بود در اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از برجام را اعلام داشت.
ایران تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را رد میکند اما پس از خروج آمریکا از برجام از تعهدات خود در چارچوب این توافق عدول کرد و میزان غنیسازی اورانیوم را به ویژه در یک سال گذشته به شدت شتاب داد.