چند ماه پس از مصادره ساختمان شرکت ملی نفت ایران در لندن بابت بخشی از غرامت در پرونده کرسنت، رسانههای ایران گزارش دادهاند که یک ساختمان دیگر شرکت نفت هم، این بار در هلند، بابت همین پرونده مصادره شده است.
خبرگزاری فارس، روزنامه شرق و برخی دیگر از رسانههای ایران در روزهای اخیر گزارش دادند که دادگاه هلند سرانجام آبان امسال رأی به مصادره نهایی ساختمان شرکت ملی نفت ایران در روتردام داده است.
این خبر ابتدا روز جمعه ۲۸ دیماه در چند حساب در شبکه اجتماعی ایکس، از جمله حساب منتسب به بابک زنجانی، منتشر شد و در روزهای بعد در رسانهها بازتاب یافت.
بررسیهای رادیو فردا نشان میدهد که دادگاه منطقهای روتردام هلند نهم اسفند سال گذشته رای داد که مزایده و فروش این ساختمان به شرکت املاک و مستغلات هووِل (Heuvel) قانونی بوده است.
پس از آن، نهم آبان امسال، اعتراض ایران به طور رسمی در دادگاه روتردام رد شد.
این دومین ساختمان شرکت ملی نفت ایران است که پس از شکایت شرکت کرسنت و پذیرفته شدن درخواست غرامت این شرکت از سوی دیوان داوری بینالمللی مصادره شد.
قرارداد کرسنت توافقی بود که در سال ۱۳۸۰ بین جمهوری اسلامی و شرکت اماراتی کرسنت منعقد شد اما دولت محمود احمدینژاد با ادعای «ارزانفروشی» این قرارداد را یکجانبه فسخ کرد.
با شکایت شرکت اماراتی به دیوان داوری بینالمللی، این دیوان در مهر ۱۴۰۰ ایران را به پرداخت ۲.۴۳ میلیارد دلار خسارت محکوم کرد.
واکنشها
پرونده کرسنت علاوه بر زیان هنگفت اقتصادی، در سالهای اخیر به موضوعی در مناقشات سیاسی ایران تبدیل شده و پای ثابت مناظرات انتخابات ریاست جمهوری اخیر هم بود.
در دو روز گذشته شماری از چهرههای سیاسی و کاربران شبکههای اجتماعی خسارت چند میلیارد دلاری در این پرونده را به یکی از دو نفر سعید جلیلی یا بیژن زنگنه نسبت دادهاند.
مالک شریعتی نیاسر، نماینده مجلس شورای اسلامی نزدیک به «جبهه پایداری»، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که دلیل این پرونده خسارتبار «امضای محمد خاتمی»، رئیس جمهور وقت، «کارسازی بیژن زنگنه»، وزیر نفت وقت، و حمایت حسن روحانی بود.
وبسایت فراز نیز با انتشار گزارشی انگشت اتهام را به سوی سعید جلیلی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی، گرفت و نوشت که او به محمود احمدینژاد گفته بود با فسخ این قرارداد «خسارت چندانی به ما وارد نمیشود».
هدایتالله خادمی، نماینده پیشین مجلس و از مدیران سابق نفتی، نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که هر دو جناح مثل دو لبه قیچی در این پرونده به کشور لطمه میزنند و «کرسنت حالش را میبرد».
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی نیز به اظهارات مطرح شده در مناظرات انتخابات ریاست جمهوری ارجاع دادهاند.
در آن مناظرات تلویزیونی چند بار بین سعید جلیلی و مصطفی پورمحمدی کشمکش لفظی بر سر پرونده کرسنت درگرفت و بیژن زنگنه با ارسال نامهای به دادستان تهران، اظهارات سعید جلیلی را افترا خواند.
از سوی دیگر برخی از کاربران نیز ویدئویی را منتشر کردهاند که در زمان مناظرات انتخاباتی در تیرماه امسال از سوی رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران منتشر شد و «زالو» نام داشت.
گروه دیگری از کاربران شبکههای اجتماعی هم گفتهاند وارد شدن این خسارت بزرگ به اموال ایران به دلیل کشمکش بین چهرهها و جناحهای سیاسی با هدف سود شخصی یا ضربه به رقیب رخ داد.