لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۳۳

جزئیات آماری بازداشت ۸۶۰۰ نفر در اعتراض‌های آبان


بازدید کاظم موسوی، رئیس دادگستری استان فارس، از محل بازداشت گروهی از معترضان آبان
بازدید کاظم موسوی، رئیس دادگستری استان فارس، از محل بازداشت گروهی از معترضان آبان

پس از گذشت حدود چهل روز از اعتراضات آبان ماه، مقامات جمهوری اسلامی همچنان از بازداشت افراد جدید به دلیل نقش داشتن در اعتراضات خبر می‌دهند.

مقامات استان‌های تهران، خوزستان و کرمانشاه از بازداشت افراد جدید خبر داده‌اند. این استان‌ها همچنین بیشترین تعداد بازداشت‌شدگان را دارند.

همچنین مقامات برخی از استان‌ها آماری از بازداشت‌شدگان اعلام کرده‌اند اما هنوز آمار کل بازداشت‌شدگان توسط مقامات رسمی اعلام نشده و تنها آمار اعلام شده مربوط به سخنان حسین نقوی حسینی، نماینده مجلس است که از بازداشت هفت هزار نفر خبر داده بود.

بررسی‌های رادیو فردا بر اساس جمع‌بندی سخنان مقامات رسمی جمهوری اسلامی و همچنین گزارش نهادهای حقوق بشری نشان می‌دهد که دستکم ۸۶۰۰ نفر در ۲۲ استان ایران بازداشت شده‌اند.

در برخی از استان‌ها مانند گلستان نیز مقامات از بازداشت برخی از معترضان خبر داده‌اند اما تعداد آنان هنوز مشخص نشده است.

تهران: ۲۲۰۰ نفر

استاندار تهران روز ۱۲ آذر خبر داده بود که ۲۰۲۱ نفر در این استان در بازداشت هستند.

پس از اعتراضات نیز تعدادی از دانشجویان و فعالان مدنی از جمله ۵۰ دانشجو بازداشت شدند. همچنین گزارش‌هایی درباره بازداشت برخی از معترضان پس از فروکش کردن اعتراضات منتشر شده است.

استان خوزستان: ۱۵۰۰ نفر

استان خوزستان از جمله استان‌هایی است که بازداشت معترضان در آنها ادامه دارد.

حیدر عباس زاده، فرمانده انتظامی خوزستان ۲۲ آذر از بازداشت ۱۳۶ نفر در ارتباط با اعتراضات خبر داده و مدعی شده بود که این افراد به دلیل «تیراندازی» و همچنین به اتهام داشتن «اسلحه غیرمجاز» در این استان در چند عملیات شناسایی و بازداشت شدند.

وی پیش از آن نیز از بازداشت ۱۴۵ نفر در این استان خبر داده بود.

پیش از این آمارها از بازداشت حداقل هزار نفر در این استان حکایت داشت و آمار بازداشت‌شدگان به حداقل ۱۵۰۰ نفر افزایش یافته است. هر چند برخی سازمان‌های حقوق بشری تعداد بازداشت شدگان در این استان را ۲۵۰۰ نفر اعلام کرده‌اند.

در همین حال بنابر گزارشی که کریم دحیمی، فعال حقوق بشر منتشر کرده، بيش از ۲۰ اتوبوس مملو از بازداشت‌شدگان به شهرها و استان‌هاى ديگر منتقل شده‌اند.

بنابر اين گزارش، نهادهاى امنيتى ايران حتى از ظرفيت زندان تعطيل شده كارون نيز استفاده كرده‌اند. همچنين مراكز بازداشت مخفى در اطراف پایگاه منتظران‌ شهادت(گلف) در بلوار شهید مدرس اهواز و در مسیر جاده رامهرمز براى بازداشت استفاده شده است.

همچنین به گفته شاهدان عینی، از زندان جديد در نزديكى پادگان الحديد در مسير اهواز، قلعه سهر، نيز به دليل زياد بودن بازداشت شدگان استفاده شده است.

تعداد زیادی از بازداشت‌شدگان زیر ۱۸ سال سن دارند و برخی از آنان به كانون اصلاح و تربيت (زندان فجر) واقع در كوى انقلاب اهواز منتقل شده‌اند.

کرمانشاه: ۱۶۵۰ نفر

علی‌اکبر جاویدان، فرمانده انتظامی استان کرمانشاه، روز ۲۷ آذر از بازداشت بیش از ۲۵۰ نفر در این استان در پی اعتراضات آبان ۹۸ خبر داده و آن‌ها را «سردسته‌های اغتشاشات» خوانده است.

آقای جاویدان اعلام نکرده که این افراد در چه زمانی بازداشت شده‌اند. پیش از این نیز گزارش‌هایی درباره بازداشت معترضان در این شهر پس از فروکش کردن اعتراض‌ها منتشر شده بود. از جمله پس از اعتراضات نیز ۱۴۰ نفر توسط اطلاعات سپاه بازداشت شدند.

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» نیز تعداد افراد بازداشت شده در اعتراضات کرمانشاه را ۱۴۰۰ نفر اعلام کرده بود.

البرز: ۴۰۰ نفر

محمدجواد کولیوند، نماینده کرج، روز ۹ آذر، تعداد افراد بازداشت‌شده در استان البرز را ۴۰۰ نفر اعلام کرده بود. پس از اعتراضات نیز نیروهای امنیتی تعدادی از معترضان را بازداشت کرده‌اند.

کردستان: ۵۰۰ نفر

بر اساس گزارش نهادهای حقوق بشری، از جمله سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» تعداد افراد بازداشت شده در استان کردستان بیش از ۵۰۰ نفر است. این سازمان، شبکه حقوق بشر کردستان و همچنین آژانس کردپا جزئیاتی نیز از این منتشر کرده‌اند.

آذربایجان غربی: ۱۰۰ نفر

شهرهای بوکان و ارومیه از جمله شهرهای استان آذربایجان غربی هستند که در آنها درگیری‌هایی رخ داده است و بر اساس گزارش نهادهای حقوق بشری که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته است، بیش از ۱۰۰ نفر از بازداشت‌شدگان در این شهرها به زندان ارومیه و دیگر بازداشتگاه‌های استان منتقل شده‌اند.

ایلام: ۵۰ نفر

مقامات استان ایلام در روزهای گذشته از بازداشت برخی از معترضان در شهرهای این استان خبر داده‌اند.

از جمله نورعلی یاری،‌ فرمانده انتظامی ایلام، از بازداشت هفت نفر در شهرستان چرداول خبر داده بود. در همین حال بر اساس برآورد نهادهای حقوق بشری، دستکم حدود ۵۰ نفر در این استان بازداشت شده‌اند.

خراسان رضوی: ۴۰۰ نفر

شهر مشهد شامگاه ۲۴ آبان شاهد اعتراض‌هایی به افزایش قیمت بنزین بود اما مقامات این استان گزارشی درباره تعداد افراد بازداشت شده ارائه نکردند، تا اینکه احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد، در خطبه‌های نمازجمعه اول آذر گفت که در این شهر ۴۰۰ نفر بازداشت شده‌اند.

وی اضافه کرد: «۹۰ درصد آن‌ها که جوانان بی‌تجربه بودند همان شب آزاد شدند و مهره‌های دشمن شناسایی و بازداشت شدند».

اصفهان: ۲۵۰ نفر

بر اساس گزارش‌های دریافتی رادیو فردا از فعالان سیاسی و مدنی در اصفهان، در این استان نیز حداقل ۲۵۰ معترض بازداشت شده‌اند.

در همین حال تلویزیون ایران اقدام به پخش اعترافات اجباری تعدادی از افراد بازداشت شده در شهر اصفهان کرده است.

علی قربان‌پور، رئیس کلانتری ۱۷ اصفهان، روز پنجم آذر، از بازداشت سه نفر از افرادی خبر داد که بین ۱۵ تا ۱۸ سال سن دارند.

۱۱ آذر نیز محمد حسین باباکلانی، فرمانده انتظامی شهرستان نجف‌آباد، از دستگیری ۲۶ نفر در این شهر و یزدانشهر خبر داد.

فارس: ۳۰۰ نفر

وب‌سایت محلی «شیرازه» روز ۲۷ آبان به نقل از یک مقام امنیتی که نامش اعلام نشده از بازداشت ۱۰۰ نفر در شیراز خبر داده بود.

در همین حال بر اساس گزارش‌های رسیده به رادیو فردا، تاکنون حداقل ۳۰۰ نفر در اعتراضات استان فارس بازداشت شده‌اند و تعداد افراد بازداشت شده رو به افزایش است اما به دلیل مشخص نبودن تعداد آنان همچنان آمار ۳۰۰ نفر لحاظ شده است.

آذربایجان شرقی: ۷۰ نفر

فرمانده انتظامی استان آذربایجان‌شرقی روز ۹ آذر از دستگیری ۴۸ نفر از به گفته او «عوامل اصلی» اغتشاشات و ۲۲ نفر از «تخریب‌گران اموال دولتی و اماکن عمومی» خبر داده بود.

مازندران: ۱۰۰ نفر

علی صفرپور، فرمانده انتظامی ساری، ۲۶ آبان اعلام کرد که ۶۰ نفر از معترضان بازداشت شده‌اند.

تعدادی از فعالان سیاسی نیز از بازداشت تعداد دیگری از معترضان در شهرهای دیگر استان خبر داده‌اند و بر اساس این گزارش‌ها حداقل ۱۰۰ نفر در این استان بازداشت شده‌اند.

در این میان محمود میرفیضی، فرمانده انتظامی مازندران، گفته که ماموران پلیس فتا بابل با انجام اقدامات اطلاعاتی موفق به شناسایی مدیر کانال تلگرامی «بنزین نزنیم» با ۲۳ هزار دنبال‌کننده در فضای مجازی شدند.

کهگیلویه و بویر احمد: ۲۵۰ نفر

محمد موسوی، فرمانده انتظامی گچساران، ۲۹ آبان اعلام کرده بود که ۱۵۰ نفر در جریان اعتراض‌های این شهرستان بازداشت شده‌اند.

علیرضا اتابک، فرماندار فرماندار کهگیلویه، ۲۸ آبان گفته بود که ۵۰ «خودروی بدون پلاک» که در اعتراض‌های اخیر با توقف خیابان‌ها را مسدود کرده بودند، توقیف شدند.

با جمع‌بندی آمار برخی از کانال‌های تلگرامی محلی مشخص می‌شود که بیش از ۲۵۰ نفر در این استان بازداشت شده‌اند.

کرمان: ۱۰۰ نفر

یدالله موحد، رئیس کل دادگستری استان کرمان، از بازداشت «عناصر و لیدرهای اصلی» اعتراضات در این استان خبر داده است.

وی به تعداد افراد بازداشت شده اشاره نکرده است. بر اساس گزارش فعالان سیاسی که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته، بیش از ۱۰۰ نفر در این استان بازداشت شده‌اند که اکثر آنها مربوط به شهر سیرجان بوده است.

لرستان: ۳۰۰ نفر

حاجی محمد مهدیان، فرمانده انتظامی لرستان، از بازداشت معترضان در این استان خبر داده اما تعداد آنان را اعلام نکرده است. اما بر اساس گزارش فعالان سیاسی این استان، حداقل ۳۰۰ نفر به خصوص در شهر خرم‌آباد بازداشت شده‌اند.

یزد: ۴۳ نفر

محمد حدادزاده، دادستان یزد، روز ۲۶ آبان از بازداشت ۴۰ نفر در جریان اعتراضات این شهر خبر داده بود.

زنجان: ۳۵ نفر

اسماعیل صادقی نیارکی، رئیس کل دادگستری استان زنجان، ۲۷ آبان از بازداشت ۳۰ نفر در این استان خبر داده بود. بازداشت معترضان در این استان ادامه دارد و رحیم جهانبخش، فرمانده انتظامی استان زنجان، ششم آذر از بازداشت پنج نفر از به گفته او، «عوامل اصلی» اعتراضات خبر داده بود.

خراسان جنوبی: ۲۹ نفر

ابراهیم حمیدی، رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی، از تشکیل ۲۹ پرونده قضایی بعد از گران شدن بنزین در استان خبر داده بود.

او گفته که این افراد «با قرار قانونی آزاد شدند و در حال حاضر هیچ فردی در این زمینه در زندان‌های استان زندانی نیستند».

بوشهر: ۱۰۰ نفر

خبرهای مربوط به درگیری‌ها در استان بوشهر به نسبت دیگر استان‌های ایران در روزهای گذشته کمتر منتشر شده است. با این حال فرماندار جم در استان بوشهر از بازداشت برخی از افراد در این شهرستان خبر داده است.

برخی از فعالان سیاسی نیز در تماس رادیو فردا با آنان تعداد افراد بازداشت شده را بیش از ۱۰۰ نفر اعلام کرده‌اند.

هرمزگان: ۳۱ نفر

غلامرضا جعفری، فرمانده انتظامی استان هرمزگان، روز ۹ آذر از شناسایی و دستگیری ۳۱ نفر خبر داد که به گفته او «لیدرها و محرکین اصلی» اعتراضات بوده و «در فضای مجازی اقدام به تحریک و تشویش اذهان عمومی و هدایت معترضین می‌کردند».

سیستان و بلوچستان: حدود ۵۰ نفر

براساس گزارش نهادها و فعالان حقوق بشر از جمله گزارش کمپین «فعالان بلوچ» و همچنین مصاحبه عبدالستار دوشوکی، فعال بلوچ، با رادیو فردا حدود ۵۰ نفر در استان سیستان و بلوچستان بازداشت شده‌اند.

قزوین: ۱۵ نفر

مهدی حاجیان، فرمانده انتظامی استان قزوین، روز ششم آذر از دستگیری ۱۵ نفر از افرادی خبر داده که آنها را «لیدر اصلی» اعتراضات خوانده است.

XS
SM
MD
LG