دولت عراق در تلاش است تا شبهنظامیان قدرتمند در این کشور را که در طول سالهای اخیر به پایگاههای آمریکایی حمله کرده و موشک و پهپاد به سمت اسرائيل شلیک کردهاند متقاعد سازد تا سلاحهای خود را زمین بگذارند یا به ارتش این کشور بپیوندند.
فؤاد حسین، وزیر امور خارجه عراق در گفتوگویی با خبرگزاری رویترز که روز پنجشنبه ۲۷ دی ماه منتشر شده با اعلام این مطلب اضافه کرد که دولت مرکزی در بغداد همزمان با مذاکره با این شبهنظامیان تحت حمایت ایران در تلاش است تا روابط خود با واشینگتن و تهران را نیز متوازن نگاه دارد.
این تلاشها در حالی صورت میگیرد که در ماههای اخیر تحولات بزرگی در خاورمیانه رخ داده است؛ متحدان مسلح ایران در غزه و لبنان به شدت تضعیف شده و دولت سوریه نیز توسط شورشیان سرنگون شده است.
در همین حال روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا گمانهزنیها در خصوص احتمال اعمال فشار بیشتر از سوی ایالات متحده علیه ایران را شدت بخشیده است.
فؤاد حسین در مصاحبهای با خبرگزاری رویترز، ضمن اشاره به اینکه صحبت در خصوص زمین گذاشتن اسلحه توسط شبهنظامیان در عراق تا چند سال قبل در جامعه این کشور غیر ممکن بود، گفت که داشتن گروههای مسلح خارج از کنترل دولت دیگر قابلقبول نیست و امیدوار است رهبران این گروهها متقاعد شوند که سلاحهای خود را زمین بگذارند و تحت مسئولیت دولت قرار گیرند.
دونالد ترامپ در حالی به قدرت باز میگردد که در دوره نخست ریاستجمهوری او، روابط میان بغداد و واشینگتن به ویژه پس از کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه، در آن کشور با تنشهایی رو به رو شد.
با این حال دیپلمات عراقی ابراز امیدواری کرد که «روابط خوب بغداد و واشینگتن» ادامه یابد. او البته تأکید کرد که هنوز زود است درباره سیاستی که ترامپ ممکن است در قبال عراق یا ایران در پیش بگیرد صحبت کرد.
عراق که در تلاش برای پیمودن یک مسیر دیپلماتیک مستقل است، اعلام آمادگی کرده تا در صورت نیاز به کاهش تنشها میان واشینگتن و تهران به این روند کمک کند. وزیر خارجه عراق همچنین به میانجیگری کشورش در عادیسازی روابط بین عربستان سعودی و ایران در سال ۲۰۲۳ اشاره کرد. تلاشهایی که در آن سالها به برگزاری چندین نشست سطح بالای امنیتی میان مقامهای تهران و ریاض در عراق انجامید.
نگرانی درباره سوریه
تحولات در سوریه که به فروپاشی حکومت بشار اسد توسط شورشیان مسلح انجامید هم یکی دیگر از نگرانیهایی بوده که برای کشور همسایه یعنی عراق پدید آمده است. شورشیان اسلامگرا که اکنون در دمشق به قدرت رسیدهاند، همان نیروهای شبهنظامی سنی هستند که پس از حمله ایالات متحده به عراق در سال ۲۰۰۳ وارد این کشور شدند و جنگهای فرقهای را شعلهور کردند.
گروه داعش نیز یک دهه بعد از همان مسیر وارد شد و دست به کشتارهای خونین زد، تا زمانی که ائتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده و نیروهای امنیتی عراق و گروههای تحت حمایت ایران آنها را شکست دادند.
در چنین شرایطی، تردیدها درباره آینده سوریه نه تنها در منطقه که در میان کشورهای غربی هم جدی است.
وزیر خارجه عراق در این خصوص تأکید کرد که کشورش تنها زمانی درباره سوریه اطمینان خواهد یافت که یک فرآیند سیاسی فراگیر در این کشور آغاز شود.
او افزود که بغداد آماده است تا زمانی که اطمینان یابد کمکها به همه مردم سوریه خواهد رسید، غلات و نفت به این کشور ارسال کند. او همچنین اعلام کرد که بغداد با وزیر خارجه سوریه درباره یک سفر به عراق در حال مذاکره است.
فؤاد حسین در ادامه افزود: «ما نگران داعش هستیم، بنابراین با طرف سوری در ارتباط هستیم تا درباره این مسائل صحبت کنیم. اما در نهایت، داشتن یک سوریه باثبات یعنی سهم داشتن همه اقشار در فرآیند سیاسی در این کشور.»
سال گذشته، بغداد و واشینگتن توافق کردند که مأموریت ائتلاف به رهبری آمریکا تا سپتامبر ۲۰۲۶ پایان یابد و روابط به همکاریهای نظامی دوجانبه تغییر کند. با این حال، حسین گفت که تحولات سوریه باید زیر نظر گرفته شود.