لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۱۷

دعوت عراق از شرکت‌های بین المللی برای ساخت خط لوله جدید کرکوک


دولت اقلیم کردستان در سال ۲۰۱۳ میلادی خط لوله نفت خود را تا مرز ترکیه کشیده و به بخش ترکیه ای خط لوله کرکوک-جیهان متصل کرده بود.
دولت اقلیم کردستان در سال ۲۰۱۳ میلادی خط لوله نفت خود را تا مرز ترکیه کشیده و به بخش ترکیه ای خط لوله کرکوک-جیهان متصل کرده بود.

وزارت نفت عراق از شرکت‌های بین المللی دعوت کرده است که حداکثر تا یک ماه دیگر، آمادگی خود را برای حضور در مناقصه ساخت خط لوله جدید نفتی کرکوک-جیهان به‌صورت رسمی اعلام کنند.

این خط لوله ۳۵۰ کیلومتری جایگزین خط لوله قدیمی خواهد بود که در سال ۲۰۱۴ میلادی بر اثر چند انفجار از کار افتاد.

دولت اقلیم کردستان در سال ۲۰۱۳ میلادی خط لوله نفت خود را تا مرز ترکیه کشیده و به بخش ترکیه ای خط لوله کرکوک-جیهان متصل کرده بود. این خط لوله نزدیک یک هزار کیلومتر طول دارد که یک سوم آن در خاک عراق و بقیه در خاک ترکیه است و نفت کرکوک و اقلیم کردستان را به بندر جیهان ترکیه در دریای مدیترانه می‌رساند.

ظرفیت انتقال خط لوله قدیمی کرکوک-جیهان روزانه ۱.۶ میلیون بشکه نفت بود. بر اساس اعلامیه روز شنبه دوم دی ماه شرکت «پروژه های نفتی عراق»، وابسته به وزارت نفت این کشور، ظرفیت خط لوله جدید روزانه یک میلیون بشکه خواهد بود.

خبرگزاری‌های رویترز و آسوشیتدپرس نیز با پوشش اعلامیه این شرکت عراقی گزارش داده‌اند که خط لوله جدید موازی با خط لوله قدیمی تا مرز ترکیه کشیده خواهد شد.

آسوشیتدپرس می‌نویسد که بعد از آزادسازی مناطق کرکوک توسط اقلیم کردستان از دست نیروهای گروه حکومت اسلامی (داعش)، نفت این مناطق به دست کردها افتاد و از طریق خط لوله آنها که در سال ۲۰۱۳ میلادی ساخته شده بود، به ترکیه و از آنجا به بندر جیهان حمل می شد.

آمار وزارت منابع طبیعی اقلیم کردستان نیز نشان می‌دهد که در نیمه سال جاری میلادی، روزانه بیش از ۵۱۶ هزار بشکه نفت مناطق تحت کنترل کردها به بندر جیهان منتقل شده که ۷۵ درصد آن از میادین نفتی خود کردستان و بقیه از میادین نفتی شرکت نفت شمال (مناطق کرکوک) بوده است.

پس از برگزاری همه‌پرسی استقلال کردها، دولت مرکزی عراق در ماه اکتبر با کمک گروه حشدالشعبی، که تحت حمایت ایران قرار دارد، منطقه کرکوک را از اقلیم کردستان بازپس گرفت و با تهران توافق کرد که بخشی از نفت این منطقه راهی ایران شود.

به گزارش رادیو فردا، آمارهای سایت وزارت نفت عراق نشان می‌دهد که در همان ماه، به رغم تولید روزانه ۱۵۸ هزار بشکه نفت در منطقه کرکوک، صادرات آن متوقف بوده است. آسوشیتدپرس نیز می‌نویسد که هم اکنون نفت تولیدی این مناطق، بار کامیون‌های نفت کش می‌شود و در پالایشگاه‌های عراق مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این گزارش می‌افزاید که سهم شرکت‌های عراقی در ساخت خط لوله جدید، حداقل ۲۵ درصد خواهد بود و شرکت‌های خارجی نیز تا یک ماه فرصت دارند برای شرکت در مناقصه اعلام آمادگی کنند.

آمار وزارت نفت عراق همچنین حاکی است که تولید و صادرات نفت خود منطقه کردستان نیز دچار مشکل شده است. در ماه اکتبر، تولید مناطق اقلیم کردستان (به جز کرکوک) به ۲۸۶ هزار بشکه در روز سقوط کرده بود.

خبرگزاری های رویترز و آسوشیتدپرس. د.خ/ب.ک
XS
SM
MD
LG