لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۴۳

رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل: به هزاران هدف ایرانی در سوریه حمله کرده‌ایم


ژنرال گادی آیزنکوت به‌زودی بازنشسته می‌شود
ژنرال گادی آیزنکوت به‌زودی بازنشسته می‌شود

گادی آیزنکوت، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل، در مصاحبه‌‌هایی با روزنامه نیویورک‌تایمز و دو شبکه خبری، گفته‌است کشورش از سال ۲۰۱۷ به این سو به «هزاران» هدف ایرانی در سوریه حمله کرده‌است و اسرائیل اکنون «امن‌تر از چهار سال پیش است».

ژنرال آیزنکوت که به‌زودی بازنشسته خواهد شد، جزئیاتی در مورد عملیات کشورش در خاک سوریه منتشر کرده که رسانه‌های اسرائیلی می‌گویند «نخستین» بار است به این شکل بیان می‌شوند.

اسرائیل البته مدت‌هاست درگیر نبرد با نیروهای ایرانی و شبه‌نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی در سوریه است، و یک مقام ارتش آن کشور نیز تابستان گذشته گفته بود «بیش از ۲۰۰ بار به اهدافی که عمدتا متعلق به جمهوری اسلامی ایران در سوریه بوده، حمله شده است».

حال آیزنکوت می‌گوید کابینه کشورش دستور حمله مستقیم به اهداف ایرانی را در ژانویه سال ۲۰۱۷ صادر کرده‌است؛ هرچند اسرائیل از آغاز جنگ داخلی سوریه به کاروان‌‌ها و اهداف متعلق به حزب‌الله لبنان حمله کرده بود، اما به گفته ژنرال اسرائیلی تا سال ۲۰۱۷ نیروهای ایرانی مستقیما هدف حملات نبودند.

او در مصاحبه با نیویورک تایمز می‌گوید ارتش اسرائیل پس از «تغییرات» در استراتژی جمهوری اسلامی در سوریه، تصمیم به حمله مستقیم به اهداف ایرانی می‌گیرد: «ما متوجه تغییراتی چشم‌گیر در راهبرد ایران شدیم. رویکرد آن‌ها این بود که نفوذ گسترده‌ای در سوریه بکنند و دست به برپایی نیرویی صد هزار نفری از شبه‌نظامیان شیعه پاکستان، عراق و افغانستان بزنند. آن‌ها در هر پایگاه هوایی سوریه، (برای خود) پایگاه‌های اطلاعاتی و پایگاه هوایی ایجاد کردند».

آیزنکوت ادامه داده‌است که در پی صدور اجازه از سوی کابینه «ما به هزاران هدف حمله کردیم، بدون این‌که مسئولیت آن را بپذیریم و یا خواستار پذیرش آن از سوی دیگران شویم».

تا کنون بارها خبر حمله هوایی ارتش اسرائیل به مناطق مختلف، از جمله به پایگاه‌های هوایی ارتش سوریه، منتشر شده‌است. البته در خیلی از موارد اسرائیل مستقیما مسئولیت حملات را برعهده نگرفته و دولت سوریه نیز در مورد هدف قرار گرفتن نیروهای ایرانی یا پایگاه‌های آن‌ها سخنی به میان نیاورده‌است.

جمهوری اسلامی می‌گوید به درخواست دولت مرکزی دمشق، و برای نبرد علیه گروه‌های ترویستی‌ست که وارد کارزار سوریه شده‌است. اسرائیل اما می‌گوید هدف تهران نفوذ و ایجاد پایگاهی دائمی در مرزهای آن کشور و ایجاد مسیری زمینی از ایران تا دریای مدیترانه است.

ژنرال آیزنکوت به نیویورک‌تایمز گفته است قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس با انتخاب سوریه به‌عنوان مرکزی برای انجام عملیات احتمالی علیه اسرائیل، «دچار خطایی راهبردی» شد.

این خطا -به گفته رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل- به این دلیل شکل گرفت که آقای سلیمانی «زمینی را برای بازی انتخاب کرد که تسلط زیادی بر آن ندارد». آقای آیزنکوت افزوده است که ارتش کشور او در سوریه، چه از نظر اشراف اطلاعاتی و چه هوایی، دست بالا را دارد.

در بخشی از مصاحبه‌ آیزنکوت با نیویورک‌تایمز گفته شده در ماه مه سال ۲۰۱۸، پس از حملاتی شدید، قاسم سلیمانی تصمیم می‌گیرد دست به تلافی بزند و «بیش از ۳۰ موشک به سوی اسرائیل» پرتاب می‌شود، اما هیچ‌یک به اسرائیل نمی‌رسند. اسرائیل در مقابل دست به حمله شدیدی به ده‌ها مرکز نظامی ایران و بشار اسد می‌زند.

جریان این حملات پیشتر نیز در رسانه‌ها بازتاب پیدا کرده بود.

گادی آیزنکوت در مصاحبه‌هایی که با دو شبکه خبری اسرائیل، هدشات و کانال ۱۰، انجام داده نیز تاکید کرده کشورش نسبت به چهار سال پیش امن‌تر شده‌است ولی هنوز با چالش‌های زیادی روبه‌رو است. به گفته او علاوه بر برنامه اتمی بیشتر از هرچیز نگرانی ایجاد یک جبهه تازه در اطراف مرزهای خود بود.

در مصاحبه با شبکه‌های خبری اسرائیل در مورد «هدف قرار دادن» قاسم سلیمانی نیز سوالاتی مطرح شده‌است. آیزنکوت می‌گوید «هرکه علیه ما اقدام کند، خودش را با خطر روبه‌رو کرده» اما افزوده «نمی‌خواهم کسی را تهدید کنم».

او به این‌که آیا در مورد هدف قرار دادن سلیمانی تصمیمی گرفته شده یا نه، پاسخ مشخصی نداده‌است.

این مقام ارتش اسرائیل در عین حال به نیویورک‌تایمز گفته‌است به‌دلیل عملیات گسترده کشورش در سوریه، جمهوری اسلامی اکنون تمرکز خود را به عراق بازگردانده‌است.

مقام‌های جمهوری اسلامی دخالت در اوضاع داخلی سوریه و نیز عراق را رد کرده‌اند. سفیر ایران در بغداد اوایل دی ماه گفته بود پس از «اعلام پیروزی بر داعش، ایران تمامی مشاوران نظامی» خود را از عراق خارج کرده و «همه آنها به ایران بازگشته‌اند». محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، قرار است روز یک‌شنبه به عراق برود.

نیویورک‌تایمز، هاآرتص، تایمز اسرائیل، ایسنا، رادیو فردا|ت
XS
SM
MD
LG