لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۰۰

با عدم حمایت سه نماینده عرب از بنی گانتز، موضع نتانیاهو قوی‌تر شد


از راست: بنی گانتز، رئوون ریولین رئیس‌جمهوری اسرائیل و بنیامین نتانیاهو
از راست: بنی گانتز، رئوون ریولین رئیس‌جمهوری اسرائیل و بنیامین نتانیاهو

شش روز بعد از انتخابات اسرائیل، جایگاه بنیامین نتانیاهو و حزبش، لیکود، در پی تصمیم سه تن از سیاستمداران عرب این کشور در برابر بنی گانتز، رهبر حزب آبی- سفید تقویت شد و ادامه نخست‌وزیری آقای نتانیاهو، گزینه‌ای قوی‌تر نسبت به احتمالات دیگر است.

فهرست مشترک عرب‌های اسرائیل که در انتخابات روز ۲۶ شهریور ۱۳ کرسی از ۱۲۰ کرسی را به دست آورد، روز ۳۱ شهریور به رئوون ریولین رئیس‌جمهوری اسرائیل خبر داده بود که از نخست‌وزیری بنی گانتز حمایت می‌کند اما روز بعد، یک گروه داخلی در این فهرست اعلام کرد که حمایتش را پس می‌گیرد.

این نخستین بار در ۷۰ سال موجودیت اسرائیل بود که اعراب این کشور از یک سیاستمدار یهودی برای نخست‌وزیری حمایت کرده بودند.

ایمن عوده رهبر این فهرست به آقای ریولین گفته بود، اولویت ما ساقط کردن دولت نتانیاهو است و حمایت‌مان از نخست‌وزیری بنی گانتز با هدف پایان دادن به دوران نخست‌وزیری بنیامین نتانیاهو است.

اما گروه تجمع دموکراتیک ملی یا «بلد» با پشیمانی از موضعی که رهبر این فهرست به رئیس‌جمهوری گفته بود، تاکید کرد که اعراب باید مانند سنت ۷۰ سال گذشته از دخالت در تعیین نخست‌وزیر اسرائیل خودداری کنند.

به گفته رهبر «بلد»، «عرب‌ها شهروندان دارای حقوق مساوی نیستند و قانون دولت- ملت یهود این امر را ثابت کرد».

«بلد» سه کرسی از ۱۳ کرسی فهرست مشترک اعراب را به خود اختصاص داده است. خروج تجمع دموکراتیک ملی از فهرست حامیان نخست‌وزیری بنی گانتز، احتمال واگذاری تشکیل دولت جدید به رهبر حزب آبی- سفید را تضعیف کرد.

غیر از ۳۳ نماینده آبی- سفید و ده نماینده عرب، ائتلاف کارگر- گشر با شش کرسی و اردوی دمکراتیک با پنج کرسی خواهان نخست‌وزیری آقای گانتز هستند اما مجموع ۵۴ نفره آنها از ۶۱ نماینده مورد نیاز برای حد نصاب کافی فاصله دارد.

در وضعیت جدید، بنیامین نتانیاهو با تکیه به حمایت ۵۵ نماینده، شامل ۳۱ کرسی لیکود، ۹ کرسی حزب مذهبی شاس، ۸ کرسی حزب مذهبی یهودیت توراتی و ۷ کرسی راستگرایان حزب یامینا، از بنی گانتز قوی‌تر است.

حزب راستگرا اما ضد مذهبی «اسرائیل خانه ما» به رهبری آویگدور لیبرمن با تاکید بر موضع ثابت خود، دوباره اعلام کرد که از نخست‌وزیری هیچ سیاستمداری حمایت نمی‌کند بلکه دو حزب بزرگ باید دولت وحدت ملی تشکیل دهند.

رئیس‌جمهوری اسرائیل دوشنبه شب در دیدار مشترک با بنیامین نتانیاهو و بنی گانتز از آنها خواست یک دولت وحدت ملی تشکیل دهند.

مذاکرات دو ساعته نتانیاهو- گانتز که رئوون ریولین در بخشی از آن مشارکت فعال داشت، روز دوم مهر نیز از طریق گفت‌وگو میان تیم‌های مذاکره کننده دو حزب ادامه یافت. سخن از تشکیل دولتی است که نخست‌وزیری در آن چرخشی باشد؛ دو سال نتانیاهو و دو سال بنی گانتز.

آویگدور لیبرمن رهبر «اسرائیل خانه ما» که با بنی گانتز دیدار کرد، خبر داد که اختلاف اصلی نتانیاهو و گانتز بر سر این است که کدام یک از آنها زودتر نخست‌وزیر باشد.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، آقای نتانیاهو و همچنین آقای گانتز تمایل ندارند اول نخست‌وزیر باشند زیرا دو سال آخر یک دولت را برای موفقیت در انتخابات چهار سال بعدی، مهم‌تر می‌دانند.

در این میان، اصرار نتانیاهو به اینکه او و لیکود به نمایندگی ۵۵ عضو جناح راست و مذهبی با حزب آقای گانتز مذاکره می‌کنند، با انتقاد شدید اعضای آبی- سفید روبرو شد.

سیاستمداران آبی- سفید مدعی شده‌اند که بنیامین نتانیاهو «صداقت» ندارد و می‌خواهد با ایجاد بن‌بست، موجب تکرار انتخابات شود زیرا احتمال تقویت حزب لیکود را در یک انتخابات دیگر، بیشتر می‌داند.

اتهام «عدم صداقت» از سوی آبی- سفید به آقای نتانیاهو در حالی است که وی روز دوشنبه گفته بود تشکیل یک دولت راستگرا با تکیه بر احزاب مذهبی، نظر به نتیجه انتخابات، امکان‌پذیر نیست و او واقعیت را می‌پذیرد.

رئیس‌جمهوری اسرائیل تا دهم مهر مهلت دارد که تشکیل دولت را به یکی از دو سیاستمدار اصلی محول کند.

هم‌زمان، دادستانی اسرائیل به آقای ریولین گفته است که بنیامین نتانیاهو در پرونده‌های ظن به فساد، هنوز یک متهم نیست و برای واگذار کردن کار تشکیل دولت جدید به او منع قانونی یا عرفی وجود ندارد.

در پی این تحولات، ارزیابی‌هایی در خصوص احتمال وداع بنیامین نتانیاهو با دنیای سیاست، که در روزهای گذشته در اسرائیل و جهان مطرح بود، تا این مرحله زودهنگام از آب درآمده است.

XS
SM
MD
LG