وزیر خارجه اسرائیل روز جمعه ششم مرداد به همتای سوئدی خود در مورد سوزاندن برنامهریزی شده تورات در مقابل سفارت اسرائیل در استکهلم هشدار داد.
الی کوهن گفت برای وزیر خارجه سوئد توضیح داده که این اقدام به روابط میان دو کشور «آسیب» خواهد زد.
او در بیانیهای اعلام کرد از تهدید به سوزاندن کتاب تورات در سوئد «وحشتزده» شده است و خواستار پایان دادن به آسیب زدن به کتابهای مقدس شد.
او با اشاره به تماس با توماس بیلستروم، همتای سوئدی خود، گفت که برای او روشن کرده است اسرائیل انتظار دارد دولت سوئد از اقداماتی مشابه این که میتواند به روابط دو کشور آسیب بزند، جلوگیری کند.
یک وبسایت سوئدی خبر داد که آقای بیلستروم در پاسخ گفته است، چنین اقداماتی علیه ارزشهای سوئد است و او به دنبال «تغییراتی در قانون اساسی» کشورش است که مانع از چنین کارهایی شود.
پلیس سوئد روز پنجم مرداد با درخواست یک زن پنجاه ساله برای سوزاندن تورات در مقابل سفارت اسرائیل در استکهلم موافقت کرد.
ظاهرا این کار به منظور اعتراض به «نقض حقوق کودکان» انجام میشود، اما واضح نیست که چرا تورات، کتاب مقدس یهودیان، به این منظور انتخاب شده است.
چند هفته پیش اقدام مشابهی در سوئد با واکنش شدید اسرائیل و جامعه یهودیان اروپا مواجه شد.
مقامهای سوئدی در هفته های اخیر بهدلیل موافقت با چند حرکت اعتراضی که از نظر پیروان ادیان مختلف «هتک حرمت» به کتابهای مقدسشان تلقی شده است، تحت فشار قرار گرفتهاند.
بویژه سوزاندن قرآن که بیش از یک بار در سوئد رخ داده، با واکنشهای شدید در کشورهای مسلمان مواجه شده است، از جمله دولت عراق که با فراخواندن کاردار خود در سوئد، سفیر این کشور را اخراج کرد.
وزیر خارجه ایران هم در واکنش اعلام کرد تا زمانی که دولت سوئد اقدام جدی علیه عامل قرآنسوزی انجام ندهد، سفیر جدید سوئد در تهران را نخواهد پذیرفت.
در مقابل، مسئولان سوئدی میگویند هرچند با این اقدامات موافق نیستند، اما به حق آزادی بیان و اعتراض احترام میگذارند.