لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۲۳

آمادگی اسرائیل برای تزریق دُز چهارم واکسن کرونا


اسرائیل از نخستین کشورها در بازگشت به روال عادی زندگی بود، اما با شیوع سویهٔ دلتای ویروس کرونا دوباره یکی از بالاترین میزان ابتلا را ثبت کرد
اسرائیل از نخستین کشورها در بازگشت به روال عادی زندگی بود، اما با شیوع سویهٔ دلتای ویروس کرونا دوباره یکی از بالاترین میزان ابتلا را ثبت کرد

رئیس ستاد مبارزه با کرونا در اسرائیل گفته است که وزارت بهداشت این کشور برای تزریق دُز چهارم واکسن کرونا به همهٔ شهروندان بالای ۱۲ سال آماده می‌شود و این امر ممکن است تا شش ماه آینده ضروری شود.

به‌گزارش بلومبرگ، پروفسور نخمان اَش، روز یک‌شنبه ۲۱ شهریور، در گفت‌وگو با رادیو اف‌ام۱۰۳ تل‌آویو گفت وزارت بهداشت برای تأمین واکسن‌های لازم برای تزریق احتمالی دُز چهارم از هم‌اکنون سفارش‌های لازم را انجام می‌دهد.

هرچند او به نوع واکسن موردنظر اسرائیل برای دُز چهارم اشاره نکرد اما این کشور که یکی از پیشگامان واکسیناسیون کرونا بوده، از آغاز این روند در ده ماه گذشته وفاداری زیادی به واکسن ساخت شرکت فایزر نشان داده است.

اسرائیل در حالی خرید واکسن‌های دُز چهارم احتمالی را آغاز کرده که سازمان بهداشت جهانی، بدون نام بردن از اسرائیل یا کشوری دیگر، در روزهای اخیر بار دیگر از تصمیم برخی دولت‌ها در تزریق دُز سوم واکسن به مردم خود انتقاد کرد.

مسئولان سازمان جهانی بهداشت گفته‌اند در حالی که میلیاردها تن از مردم جهان هنوز واکسنی برای تزریق دُز نخست در اختیار ندارند، اخلاقی نیست که برخی کشورها واکسن‌های برتر را برای تزریق دُز سوم به کار می‌برند.

در بریتانیا نیز مقامات آن کشور در روزهای گذشته با تزریق دُز سوم به همهٔ شهروندان با دلایلی هم‌راستا با استدلالات سازمان جهانی بهداشت مخالفت کرده و احتمال داده‌اند که دُز سوم چند ماه دیگر تنها به گروهی از افراد ازجمله کسانی که سیستم ایمنی نامناسبی دارند تزریق شود.

مقامات اسرائیل و مسئولان شرکت فایزر باکی ندارند که اذعان کنند اسرائیل «آزمایشگاهی» برای جهان در زمینهٔ واکسیناسیون بوده‌ است. شرکت فایزر به تحقیقات اسرائیل روی اکثر مردم واکسینه‌شدهٔ این کشور توجه زیادی دارد و برخی از دولت‌های جهان نیز اقدامات اسرائیل را ملاک تصمیم‌گیری‌های خود در ارائهٔ دُز سوم واکسن اعلام کرده‌اند.

نظر به این واقعیت که اسرائیل یکی از نخستین کشورها در بازگشت به روال عادی زندگی بود، پس از روبه‌رو شدن با سویهٔ دلتای ویروس کرونا، دوباره یکی از بالاترین میزان ابتلا را به‌نسبت جمعیت خود ثبت کرد.

اما دولت اسرائیل برای حفظ دستاورد خیره‌کننده خود در مبارزه با کرونا، از حدود پنج هفته پیش تزریق دُز سوم و تقویتی به مردم خود را ابتدا برای سالمندان و سپس برای همهٔ رده‌های سنی از ۱۲ سال به بالا آغاز کرد.

۶۱ درصد از ساکنین ۱۲ساله به بالا که پنج میلیون و ۵۵۰ هزار تن از جمعیت ۹ میلیون و ۳۹۰ هزار نفری این کشور هستند، از مدت‌ها پیش دو دُز واکسن را دریافت کرده و در چند هفته اخیر حدود سه میلیون تن از آن‌ها نیز دُز سوم را تزریق کرده‌اند.

در حالی که بازگشت بسیاری از مردم از سفرهای خارجی خطر از بین بردن موفقیت‌های پیشین را پدیدار کرده بود، به‌گفته پروفسور اش، مرحلهٔ سوم واکسیناسیون باعث کاهش روند ابتلا به سویهٔ دلتای کرونا شد. این امر امکان داد که تمامی مدارس این کشور از اول سپتامبر و بدون محدودیت گشوده شوند.

اسرائیل برای وادار کردن مردم به دریافت دُز سوم، این روزها تصویب کرد که تمامی کارت‌های واکسیناسیون افرادی که دُز دوم آن‌ها شش ماه پیش بوده، از اول اکتبر فاقد اعتبار باشد.

بدین ترتیب، دریافت بسیاری از خدمات و حتی رفتن به رستوران‌ها، سفر، ورود به مراکز درمانی، سینما و غیره از این افراد سلب می‌شود، همان‌گونه که هم‌اکنون نیز ارائهٔ بسیاری از این خدمات به حدود یک میلیون نفری که دو دُز واکسن نزده‌اند، ممنوع است. اقامت در هتل‌های داخلی و هرگونه سفر خارجی نیز برای این افراد ممنوع است.

سفر اسرائیلی‌ها به کشورهایی که از نظر ابتلای مردم محلی آن به کرونا «قرمز» باشد، حبس سه تا هفت سال زندان در اسرائیل در پی خواهد داشت. دولت برای نقض برخی مقررات قرنطینه از سوی مبتلایان نیز جریمه‌های نقدی بسیار سنگین تا حدود دو هزار دلار آمریکا تعیین کرده است.

وزارت بهداشت اسرائیل می‌گوید اکثر شهروندانی که واکسن دریافت نکرده‌اند، ساکنین عرب هستند که بسیاری از مشوق‌ها برای تزریق واکسن به آن‌ها مؤثر نبوده‌ است. اکثر افراد از میان پانصد بیمار سخت کنونی یا اکثر قربانیان ماه‌های اخیر کرونا نیز در میان همین ساکنین عرب واکسینه نشده بوده‌اند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر پیشین که برای واکسیناسیون گسترده اقدامات فشرده و پیاپی انجام داد و به‌گفتهٔ خودش ده‌ها بار و حتی در ساعت سه نیمه شب به آلبرت بورلا، مدیر کل شرکت فایزر، تلفن می‌زد تا از ارسال کافی محموله‌های فایزر به اسرائیل مطمئن شود، گفته بود که او برای این واکسن مبالغی بسیار بالاتر از معمول پرداخت کرد.

در برخی گزارش‌های رسانه‌های اسرائیل ادعا شده بود که دولت پیشین تا حدود هفتاد دلار برای هر دُز واکسن از بودجه کشوری هزینه کرد در حالی که بهای آن در پاییز گذشته تنها هشت دلار بود.

با این حال، اسرائیل میلیون‌ها دُز فراتر از نیاز خود واکسن خرید و انبار کرد و برخی از آن‌ها را که در آستانه انقضای تاریخ مصرف بود، در چارچوب «دیپلماسی واکسن» به‌شماری از کشورهای ضعیف دوست خود ارسال کرد.

بازرس کل اسرائیل هفتهٔ گذشته نظر داد که برخی تصمیمات دولت نتانیاهو برای مقابله با کرونا «جنبه سیاسی» داشت، اما بسیاری از مردم اسرائیل، حتی از مخالفان سرسخت آقای نتانیاهو، رهبری او در حفظ جان مردم کشورش را تحسین کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG