لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۱۷

اسرائیل خواستار خودداری مسکو از تحویل سامانه‌ دفاع هوایی اس-۳۰۰ به سوریه شد


یک سامانه اس ۳۰۰ در تاسیسات هسته ای ایران (عکس از آرشیو)
یک سامانه اس ۳۰۰ در تاسیسات هسته ای ایران (عکس از آرشیو)

خبرگزاری رویترز شامگاه دوشنبه سوم اردیبهشت به نقل از یک «دیپلمات» روسی نوشته است که اسرائیل از مسکو خواسته است از دادن سامانه‌های دفاع هوایی اس-۳۰۰ به سوریه خودداری کند. همزمان، رسانه‌های روسیه هشدار داده اند که در صورت تحویل این سامانه ها، امکان دارد که اسرائیل محل استقرار آنها را در سوریه بمباران کند.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، هفته گذشته، پس از حملات هوایی سه گانه آمریکا، بریتانیا و فرانسه به هدف‌های نظامی و مراکز مظنون به تولید سلاح شیمیایی در سوریه، گفت که «دلایل اخلاقی» پیشین روسیه برای خودداری از تحویل سامانه‌های دفاع هوایی اس - ۳۰۰ به سوریه دیگر موضوعیت ندارد.

اما بر اساس گزارش رویترز، آقای لاوروف دوشنبه گفت که مسکو هنوز در این باره تصمیم نهایی نگرفته است؛ وی افزود «اگر چنین تصمیمی بگیریم، رازی نیست که آن را پنهان کنیم».

وزیر خارجه روسیه که به چین سفر کرده است، در پکن گفت «باید تا تصمیم مشخص میان کادر رهبری روسیه و نمایندگان سوریه در باره موضوع سامانه‌ها صبر کرد».

پیش از سخنان آقای لاوروف در چین، روزنامه روسی کومرسانت دوشنبه احتمال داده بود که مسکو در هفته‌های پیش رو، گام‌های اولیه را برای تحویل سامانه‌های دفاع هوایی اس- ۳۰۰ به سوریه بردارد. کومرسانت و همچنین خبرگزاری روسی اسپوتنیک، از احتمال تجهیز «رایگان» سوریه به سامانه‌های اس- ۳۰۰ خبر داده بودند.

اما به گزارش رسانه‌های اسرائیل، دولتمردان و فرماندهان ارتش اسرائیل نگران هستند که در صورت تجهیز سوریه به این سامانه ها، آزادی عمل اسرائیل در حمله به هدف‌های ایرانی، سوری و حزب الله، از این کشور گرفته شود.

اسرائیل تا کنون از آزادی عمل نسبتا کامل در حملات به سوریه برخوردار بوده است؛ وزیران اسرائیلی تایید کرده اند که این کشور از سال ۲۰۱۲ بیش از یکصد بار به هدف‌های مورد نظر خود در سوریه حمله کرده تا «خطوط قرمز» اسرائیل حفظ شده و از جمله ایران از راه سوریه حزب الله را به سلاح‌های پیشرفته تر تجهیز نکند.

اما بیست و یکم بهمن پارسال وضع تغییر کرد؛ اسرائیل در آن روز در واکنش به پهپاد ایرانی که از آسمان سوریه به حریم هوایی اسرائیل رخنه کرد، زمانی که به یک سری «اهداف ایرانی و سوری» در سوریه حمله برد، با آتش پدافند هوایی ارتش سوریه روبرو شد و یک جنگنده اسرائیلی در آسمان اسرائیل سقوط کرد.

در همین حال، نیروی هوایی اسرائیل بعد از چند هفته تحقیق اعلام کرد که نه آتش پدافند سوریه، بلکه عدم مهارت دو خلبان، عامل سقوط جنگنده بود؛ دو خلبان سالم با چتر نجات بیرون پریده بودند.

در حملات بعدی در سوریه، از جمله حمله بیستم فروردین به پایگاه تی- ۴ در استان حمص، که اسرائیل آن را به عنوان یکی از مراکز استقرار یگان پهپادی ایران در سوریه معرفی کرد، به گزارش خبرگزاری‌های غربی، جنگنده‌های عامل حمله بر فراز آسمان لبنان اقدام به شلیک موشک کرده و از ورود به آسمان سوریه خودداری کردند.

روسیه که زودتر از سوریه و ایران، حمله تی- ۴ و کشته شدن هفت نظامی ایرانی در این پایگاه را به اسرائیل نسبت داد، گفته بود که اقدامات اسرائیل سوریه را بی‌ثبات تر کرده است؛ ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، دو هفته پیش در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل موضع کشورش را مطرح کرد.

اما به گزارش رسانه‌های اسرائیل، بنیامین نتانیاهو در پاسخ به ولادیمیر پوتین گفت، بشار اسد که به ایران امکان داده که سوریه را به جولانگاه علیه اسرائیل مبدل کند، کشور خود را به خطر انداخته است.

به گزارش رویترز، روسیه در هفته‌های اخیر در کانون تشدید بحران اسرائیل و ایران، بر سر حضور نظامی ایران در سوریه، قرار گرفته است.

در همین حال، وای.نت شامگاه دوشنبه نوشت، دیپلمات‌های اسرائیلی و روسی در روزهای گذشته با هدف کاهش تنش بین دو کشور بر سر ایران، در «پشت پرده» تلاش کرده اند.

در این میان، شبکه اول تلویزیون اسرائیل، شامگاه شنبه در یک «گزارش اختصاصی» خبر داد که ژنرال جوزف ووتل، فرمانده سنتکام، در روزهای گذشته در اسرائیل بوده و با ژنرال گادی آیزنکوت، رییس ستاد ارتش و دولتمردان ارشد اسرائیل در مورد «حضور نیروهای ایران در سوریه» و موضع اسرائیل در این باره گفت و گو کرده است.

این شبکه جزییات بیشتری از مذاکرات ژنرال ووتل با مقامات اسرائیل را منتشر نکرد اما تاکید کرد که این «نخستین بار است که فرمانده سنتکام برای چنین مذاکراتی به اسرائیل آمده بود». در همین حال، رسانه‌های لبنانی در روزهای گذشته از حضور ژنرال ووتل در بیروت و مذاکرات او با مقامات ارشد لبنان خبر داده و نوشته بودند سفر او پس ا حملات اخیر قدرت‌های غربی به سوریه صورت گرفته است.

بحران اسرائیل و ایران بر سر تقویت جای پای نظامی ایران در سوریه، به تهدیدهای آشکار رهبران دو کشور کشیده است؛ شماری از مقامات و نظامیان ارشد ایران از «مجازات قطعی» اسرائیل سخن گفته و حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه جمعه گذشته گفت «محو اسرائیل در هر جنگی حتمی است»؛ نخست وزیر و وزیر دفاع اسرائیل نیز پاسخ دادند که «ایران بهای سنگینی خواهد پرداخت».

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران یکشنبه در مصاحبه با شبکه سی بی‌اس در اظهار نظر در خصوص تشدید تنش کشورش با اسرائیل، بعید دانست که منطقه به سوی یک جنگ پیش برود اما نخست وزیر اسرائیل گفت که وزیر خارجه ایران با «زبان نرم» در آمریکا سخن می گوید اما سپاه پاسداران ایران در تلاش نابودی اسرائیل است و «پهپاد به اسرائیل و موشک به عربستان می فرستد».

XS
SM
MD
LG