ارتش اسرائیل از بازگشت ساکنین جنوب لبنان و حرکت مردم غزه از جنوب به سوی شمال این باریکه جنگزده جلوگیری کرد. همزمان مقامهای لبنانی میگویند که در آتشباری ارتش اسرائیل در جنوب لبنان دستکم ۲۲ نفر کشته شدهاند.
خبرگزاریها از جنوب لبنان گزارش دادند که هزاران تن از مردم این منطقه که در پی تشدید جنگ گروه حزبالله و ارتش اسرائیل به سوی نقاط دیگر لبنان رفته بودند، از بامداد یکشنبه هفتم بهمن در تلاش برای بازگشت به دهکدههای خود در جادهها به حرکت درآمدهاند.
بازگشت آنها با وجود هشدار سخنگوی ارتش اسرائیل بود که خواهان جلوگیری از ورود مردم به دهکدههایی مانند خیام، طیبه، عیتا الشعب و کفرکیلا شد.
وزارت بهداشت لبنان گزارش داده که در پی آتشباری نیروهای اسرائیلی، دستکم ۲۲ لبنانی کشته و ۱۲۴ تن دیگر زخمی شدند.
ارتش لبنان گفت یکی از کشتهها سرباز بود و یک سرباز دیگر نیز زخمی شده است.
دورهٔ ۶۰ روزه در توافق آتشبس بین اسرائیل و گروه حزبالله لبنان که با میانجیگری دولت جو بایدن بدست آمده بود، روز یکشنبه پایان یافت.
اما دفتر نخستوزیری اسرائیل اعلام کرد که دولت لبنان هنوز به طور کامل توافق را اجرا نکرده و تمدید دورهٔ آتشبس «با هماهنگی کامل» با آمریکا بوده است.
بر اساس توافق، ارتش لبنان میبایست در دو ماه اخیر ده هزار سرباز را در جنوب لبنان مستقر میکرد و با عاری کردن منطقه از تسلیحات، تمامی نیروهای حزبالله را تا بالاتر از رودخانه لیتانی به عقب میراند.
تمدید آتشبس به مفهوم باقی ماندن حضور شماری از نیروهای ارتش اسرائیل در نوار مرزی جنوب لبنان است. به نوشتهٔ روزنامهٔ هاآرتص، بخش بزرگی از سربازان اسرائیل در دو ماه اخیر جنوب لبنان را ترک کردهاند.
نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان که دوره کار او به زودی به پایان میرسد، روز یکشنبه از آمریکا و فرانسه که ضامن آتشبس بودند، خواست مسئولیتپذیر باشند. او نسبت به عواقب عدول از توافق هشدار داد.
به گزارش رویترز، نیروهای صلح سازمان ملل، یونیفیل، روز یکشنبه گفتند شرایط هنوز برای بازگشت امن مردم جنوب لبنان فراهم نشده است.
جلوگیری از بازگشت فلسطینیان به شمال غزه
گزارشها از شمال غزه حاکی است دهها هزار تن از ساکنان این منطقه که در جنگ ۱۶ ماه اخیر بین ارتش اسرائیل و گروه افراطی حماس به نقاط دیگر این باریکه رفته بودند، از شامگاه ششم بهمن برای بازگشت به محل زندگی خود هجوم بردند و ارتش اسرائیل نیروهای خود را برای جلوگیری از حرکت آنها مستقر کرده است.
محمود باصل، سخنگوی گروه دفاع مدنی وابسته به حماس، به خبرگزاری فرانسه گفت دهها هزار تن در کریدور نتساریم منتظر هستند. گزارشگران خبرگزاری فرانسه جمعیت عظیمی از مردم را در این جادهٔ ساحلی که منتظر ایستادهاند، مشاهده کردند.
ارتش اسرائیل روز یکشنبه اعلام کرد ساکنین شمال غزه هنوز نباید به این منطقه بازگردند زیرا گروه افراطی حماس توافق آتشبس را «نقض کرده است».
حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته شده است، در برابر آزاد کردن دهها شهروند زنده و کشتهشده اسرائیلی که هنوز در اختیار دارد، شرط کرده بود که ساکنین شمال غزه بتوانند در روز هفتم آتشبس به محل زندگی خود بازگردند.
اسرائیل عدم آزادی آربل یهود، یک دختر غیرنظامی را که قرار بود روز ششم بهمن در میان چهار دختر آزادشده از گروگان حماس باشد، یکی از موارد نقض توافق از سوی حماس دانسته است.
رسانههای اسرائیل همچنین اعلام کردند حماس قرار بود تا نیمهشب شنبه وضعیت بقیه گروگانهایی را اطلاع دهد که در مرحله نخست توافق بر سر آزادی آنها توافق شده است.
حماس در مورد عدم ارائه فهرست یادشده توضیحی نداده اما آزاد نکردن آربل یهود را که گروگان گروه جهاد اسلامی فلسطین است، ناشی از مشکلات فنی دانسته و قول آزادی او را در روز ۱۳ بهمن داده است.
در این میان، اظهارات دونالد ترامپ در روز شنبه در دیدار او از کالیفرنیا در این زمینه که خوب میبود اگر اردن و مصر مردم بیشتری از «ویرانههای غزه» را میپذیرفتند، با واکنش گروه حماس و اسرائیل روبهرو شده است.
آقای ترامپ گفت غزه الان «واقعا یک ویرانه است و مردم در آن میمیرند» و او ترجیح میدهد «با مشارکت برخی کشورهای عربی برای آنها خانه بسازد تا کوتاهمدت یا بلندمدت در آنجا در آرامش زندگی کنند».
حازم قاسم، یکی از سخنگویان حماس، گفت اظهارات «خطرناک» رئیسجمهور آمریکا در هماهنگی با راست افراطی اسرائیل بیان شده ولی «هیچ فلسطینی آن را نخواهد پذیرفت».
از سوی دیگر، بتسالئل اسموتریچ، وزیر دارایی و رهبر حزب راست متحد دولت اسرائیل، روز یکشنبه گفت کمک به یافتن نقاط دیگر برای ساکنین غزه، یک «پیشنهاد عالی» است تا آنها «پس از سالها تقدس بخشیدن به ترور، زندگی خوبی را در مکانی جدید آغاز کنند».
آقای اسموتریچ گفت برای پیشبرد این هدف طرحهایی را به بنیامین نتانیاهو ارائه خواهد کرد.
رهبران اردن و مصر در جنگ غزه بارها با هر نوع پذیرش فلسطینیان مخالفت کرده و مصر برای جلوگیری از این امر، تدابیر امنیتی مرزی با غزه را تشدید کرده بود.