برخی گزارشها از سوریه حاکی از آن است که شورشیان جهادی مخالف دولت بشار اسد وارد بخشهایی از حلب، دومین شهر بزرگ این کشور، شدهاند.
شورشیان موسوم به هیئت تحریرالشام و دیدهبان حقوق بشر سوریه روز جمعه نهم آذر اعلام کردند این نیروها وارد مناطقی از شهر حلب شدهاند.
این در حالی است که ارتش سوریه اعلام کرده است یک حمله بزرگ این شورشیان به شمال شهر حلب را دفع کرده است.
ارتش سوریه در بیانیه خود گفته شورشیان با استفاده از انواع سلاحهای سنگین و متوسط و پهپادها حملات خود را ترتیب دادند و به گروه بزرگی از «تروریستهای خارجی» متکی هستند.
نیروهای هیئت تحریرالشام ویدئوهای متعددی از ورود به شهر و مناطق مرکزی حلب منتشر کردهاند. رادیو فردا به طور مستقل نمیتواند صحت این ویدئوها را تأیید کند.
ائتلاف این نیروهای مخالف دولت سوریه در بیانیهای اعلام کرد: «نیروهای ما وارد شهر حلب شدهاند.»
از سوی دیگر، دیدهبان حقوق بشر سوریه، نهادی که از لندن تحولات سوریه را رصد میکند، اعلام کرد هیئت تحریرالشام و نیروهای متحدش توانستهاند به آستانه محلههای «الحمدانیه» و «حلب جدید» برسند.
بر اساس این گزارش، آنها پس از انفجار دو اتومبیل بمبگذاری شده توانستند وارد این مناطق شوند.
یک منبع امنیتی سوریه به خبرگزاری فرانسه گفت نیروهای کمکی ارتش سوریه وارد حلب شدهاند.
ارتش روسیه شامگاه جمعه مدعی شد با حمله هوایی به مواضع نیروهای مخالف دولت سوریه، ۲۰۰ جنگجوی جهادی را از پا درآورده است.
در بیانیه وزارت دفاع مسکو این نیروهای مخالف «افراط گرا» خوانده شدهاند و تأکید شده عملیات نیروی هوایی روسیه برای دفع حمله آنها ادامه خواهد داشت.
پیشتر گزارش شده بود شمار شهرکها و روستاهایی که شورشیهای جهادی تسخیر کرده و ارتش بشار اسد کنترل آن را از دست داده، تا ظهر روز جمعه به ۵۰ منطقه افزایش یافته است.
این نخستین بار پس از سال ۲۰۱۶ است که نیروهای مخالف حکومت سوریه به شهر حلب حمله میکنند. در آن سال مخالفان که بخش شرقی این شهر را در کنترل داشتند، در پی کارزار نظامی دولت سوریه با حمایت روسیه، ایران و گروههای متحدش از حلب رانده شدند.
پیش از انتشار خبرها درباره ورود ائتلاف جهادیهای مخالف دولت بشار اسد، گزارشهای متعدد شبکههای اجتماعی حاکی از فرار هزاران تن از ساکنین حلب بود.
در همین حال، رئیس مجلس ایران با انتشار متنی کوتاه در شبکه اجتماعی ایکس، توئیتر سابق، تحولات اخیر در سوریه را «طراحی» آمریکا و اسرائیل خواند و با تأکید بر تداوم حمایت جمهوری اسلامی از دولت بشار اسد از «همسایگان سوریه» خواست «هوشیار» باشند.
اشاره او میتواند به ترکیه باشد که بر اساس گزارشها نیروهای تحت حمایت آن بخشی از ائتلاف مخالفان حکومت سوریه در حمله به حلب را تشکیل میدهند.
غیر از هیئت تحریرالشام، گروههای شورشی دیگری که مورد حمایت ترکیه هستند، در شهر ادلب مستقر هستند. ترکیه در راستای تأمین منافع راهبردی خود در سالهای گذشته نیروهایی از ارتش این کشور را در نوار مرزی ادلب مستقر کرده است.
این در حالی است که وزارت امور خارجه ترکیه روز جمعه با انتقاد از حملات هوایی ارتش سوریه به ادلب، آن را «افزایش تنش» خواند.