دو تشکل کارگری و صنفی: حداقل دستمزد ماهانه در سال آینده باید ۹ میلیون تومان باشد
سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفتتپه و گروه اتحاد بازنشستگان در بیانیه مشترکی با اشاره به آنچه بحران اقتصادی بیسابقه در ایران و عجین شدن آن با بحران عمیق سیاسی، اجتماعی و اخلاقی در میان طبقۀ حاکم نامیدند، خواستار تعیین ۹ میلیون تومان به عنوان حداقل دستمزد ماهانه کارگران در سال آینده شدند.
این دو تشکل کارگری و صنفی در مورد گرانی روزافزون در ایران افزودند تأمین ابتداییترین هزینههای زندگی، حتی برای کسانی که دو نوبت در شبانه روز کار میکنند، هر روز دشوارتر میشود تا چه رسد به کارگران یک شیفتی یا نیمه وقت و یا بیکارانی که اکثریت عظیمشان هیچ درآمدی ندارند.
در بخش دیگری از این بیانیه اشاره شد که نظام حاکم در مقابل خواستهای کارگران از جمله افزایش دستمزد، پرداخت دستمزد و مزایای عقب افتاده، تأمین بیمۀ مکفی برای بیکاران، استقرار بیمۀ اجتماعی همگانی واقعی، بهبود وضع بازنشستگان، آزادی تشکل و تحزب، حق اعتصاب و اعتراض، حق دخالت و تصمیم گیری در امور مربوط به خود، پاسخی جز سرکوب خونین، خشونت و ضرب و شتم، دستگیری و احکام طولانی زندان ندارد.
سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفتتپه و گروه اتحاد بازنشستگان تاکید کردند در چنین شرایطی، تنها راه برونرفت از این شرایط، تکیه به نیروی جمعی و اتحاد و همبستگی در میان خود کارگران و مبارزۀ متحدانه برای دستیابی به خواستهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی این طبقه است.
به گفته این دو تشکل کارگری و صنفی، زمزمههایی از سوی مقامات حاکم در مورد افزایش ۱٥ درصدی دستمزد و حقوق به راه افتاده و این در شرایطی است که نرخ تورم طبق داده های رسمی در سال ۹۷، معادل ۳۰ و شش دهم درصد و در سال ٩٨ بیش از ٤۰ درصد بود و برای سال ٩٩ نیز احتمالا از ٤۰ درصد بیشتر خواهد شد.
سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفتتپه و گروه اتحاد بازنشستگان نتیجه گرفتهاند با در نظر گرفتن این آمار، هزینۀ متوسط ماهانۀ یک خانوار در سال ٩٩ معادل ٩ میلیون تومان در ماه خواهد شد و خواستار آن شدهاند که مبنای حداقل دستمزد برای سال ۹۹ مبلغ ٩ میلیون تومان در ماه باشد.
پیش از این هم شماری از تشکلهای کارگری و صنفی خواستار تعیین ۹ میلیون تومان به عنوان حداقل دستمزد ماهانه کارگران در سال آینده شده بودند.
سندیکای کارگران شرکت واحد تهران: رانندگان با خطر جدیتر ابتلا به کرونا قرار گرفتهاند
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه در بیانیهای نوشت: در پی شیوع ویروس کرونا و افزایش تعداد مبتلایان و قربانیان، به خصوص در تهران، رانندگان شرکت واحد با خطر جدیتر ابتلا به کرونا قرار گرفتهاند.
به گفته این تشکل صنفی، رانندگان خطوط بیآرتی و رانندگان بخش خصوصی در دیگر خطوط، در طول ساعات کاری، صدها تن از مسافران را در سطح شهر تهران جابجا میکنند و مجاورت با این تعداد از شهروندان، خطر ابتلا رانندگان را به کرونا افزایش میدهد.
به نوشته این بیانیه، نبود امکانات برای اقدامات پیشگرانه از ابتلا به ویروس کرونا، میتواند هم برای رانندگان و هم مسافران، خطرات ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه با انتقاد از اینکه مدیریت این شرکت اقدام به تامین ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی برای رانندگان نکرده است، نوشت: سرویسهای بهداشتی در مبدا و مقصد خطوط، مایع بهداشتی که رانندگان و کارگران بتوانند دستهای خود را با آن بشویند و ضد عفونی کنند، وجود ندارد و اگر هم باشد، با آب مخلوط شده که کیفیتی برای از بین بردن ویروسها و میکروبها ندارد.
خبرگزاری ایلنا هم نوشت جمعی از رانندگان اتوبوس و دیگر شهرها با نگرانی از شیوع ویروس کرونا گفتهاند: امکانات ایمنی باید در اختیارشان قرار گیرد.
شوک ویروس کرونا به هزینههای زندگی در ایران
سایت اقتصاد ۲۴ در گزارشی در مورد حضور ویروس کرونا در ایران نوشت این وضعیت شوک تازهای به سبد هزینههای زندگی وارد کرد و در این ارتباط به افزایش قیمت مواد غذایی، اقلام بهداشتی و دارویی و همچنین حمل و نقل اشاره کرد.
فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور، گفت:این گرانی قابل انکار نیست، اما ثبت رسمی آن، فرآیندی زمانبر است و احتمالا اتفاقی است که مسئولان بعد از اتمام تعطیلات نوروزی، به وجودش اعتراف خواهند کرد.
او باور دارد بخشی از این تغییرات، نتیجه زیرساختهای ضعیف خدمات رفاهی در ایران است و گفت: رفاه فقط به معنی وفور کالا در پشت ویترین و انبار مغازهها نیست و تجربه نشان داده است که در ایران، به وقت بحران، هیچ رفاهی ماندگار نیست.
شماری از کارگران راهآهن به بی توجهی شرکتهای پیمانکاری برای مقابله با ویروس کرونا انتقاد کردند
جمعی از کارگران راهآهن با انتشار نامهای درشبکههای اجتماعی، به عدم بکارگیری اقدامات لازم برای مقابله با شیوع ویروس کرونا از طرف شرکتهای پیمانکاری و در نتیجه، به خطر افتادن جان کارگران و مسافران اعتراض کردند.
در این نامه اشاره شده است که این شرکت ها به کارگران ماسک و ژل ضدعفونی ندادهاند و این موضوع باعث نگرانی همه آنها شده است.
این کارگران نوشتهاندبه موقع دستمزد دریافت نمیکنند و قادر به خرید ماسک و ژل ضد عفونی نیستند.
آنها اشاره کردهاند که تاکنون دو نامه به راه آهن درباره کرونا نوشته شده اما هیچ واکنشی به همراه نداشته است.
گسترش بیماری کرونا؛ کارگران پیمانکاری خدمات شهری شهرداری تهران نگرانند
کارگران پیمانکاری خدمات شهری شهرداری تهران با گسترش بیماری کرونا نگران سلامتی خود هستند.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، جمعی از کارگران پیمانکاری خدمات شهری تهران که تحت مسئولیت پیمانکاران مختلف در جمعآوری زبالهها و فضای سبز شهرداری تهران مشغول کارند، گفتند: در این روزهای پرخطر، پیمانکاران طرف قرارداد با معاونت خدمت شهری شهرداری تهران نسبت به رعایت اصول محافظتی در برابر کرونا کمتوجهند و به همین دلیل، جان کارگران شهرداری و خانوادههایشان در خطر است.
آنها با اشاره به اینکه پیمانکاران طرف قرارداد با شهرداری تهران، ارزشی برای جان کارگران قائل نیستند، افزودند: ما بدون ماسک، دستکش و هرگونه محافظ دیگر در نقاط مختلف شهر مشغول کار هستیم.
این کارگران که اکثریت آنها با چندین ماه دستمزد معوقه، از وضعیت معیشتی مناسبی برخوردار نیستند، گفتند: تامین بهداشت و امنیت جانی کارگران برعهده کارفرمایان است و نظارت بر این امر، وظیفه دولت است.
«سلامتی فعالان زندانی سندیکایی، سیاسی و مدنی به شدت در خطر است»
پلاتفرم سندیکاهای کارگری سوئد- ایران در بیانیهای با اشاره به شیوع گسترده و سریع ویروس کرونا در ایران و احتمال ورود این ویروس به داخل زندانها نوشت سلامتی فعالان زندانی سندیکایی، سیاسی و مدنی به شدت در خطر است.
پلاتفرم سندیکاهای کارگری سوئد- ایران خواستار آزادی فوری فعالان کارگری، مدنی و سیاسی شد و افزود: با آزادی آنها نه تنها خطری متوجه جامعه نیست بلکه در این شرایط بحرانی، وجود افراد فداکار، از خود گذشته و توانایی مانند این فعالان در بیرون زندانها، بیش از هر زمان دیگر برای جامعه بسیار مفید است.
در این بیانیه آمده است که پلاتفرم سندیکاهای کارگری سوئد - ایران با استفاده از تمامی امکانات و روابط بینالمللی، از جمله تماس با کنفدراسیون بینالمللی اتحادیههای کارگری، سازمان بینالمللی کار، سندیکاهای کارگری کشورهای مختلف، گزارشگر ویژه سازمان ملل در رابطه با وضعیت حقوق بشر در ایران، عفو بینالملل و دیگر نهادهای بینالمللی تمام تلاش خود را برای آزادی فوری این فعالان به کار خواهد برد.
نگرانی پرستاران از نبود امنیت شغلی برای فعالان صنفی پرستاران
خبرگزاری ایلنا از نگرانی پرستاران از نبود امنیت شغلی برای فعالان صنفی پرستاران که به صورت شرکتی با قراردادهای کاری چند ماهه مشغول کارند، خبر داد.
این خبرگزاری با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، قرارداد پیمانی عاطفه مسعودی، فعال صنفی در بیمارستان امام رضای مشهد، را لغو کرده است افزود: فعالیت صنفی پرستاران پس از ۱۳ سال تعرفهگذاری خدمات پرستاری به اجرا درنیامده و این قانون روی کاغذ مانده است و این در شرایطی است که بدون امنیت شغلی، فعالیت صنفی غیرممکن است.
یکی از پرستاران بیمارستان امام رضای مشهد به ایلنا گفت: ما مدام با خطر ابتلا به بیماریها مواجه هستیم و با شیوع کرونا این خطر بیشتر هم شده است.
او افزود: انتظار داریم لااقل با جامعه پرستاری و به ویژه فعالان صنفی با احترام بیشتری برخورد شود.
در این حال، حمیدرضا رحیمی، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: ظاهرا این پرستار امتیازات لازم را برای ارزشیابی انجام نداده است و یک دستگاه اجرایی حق دارد درباره ادامه همکاری کارمندش نظر بدهد.
از سوی دیگر، محمدشریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار، از نبود امنیت شغلی فعالان پرستاری انتقاد کرد و گفت: نه تنها همه کارگران باید از امنیت شغلی برخوردار باشند، بلکه پرستاران به عنوان شغلی حاکمیتی باید از امنیت شغلی برخوردار باشند.
آقای شریفی مقدم با اشاره به اینکه بعد از شیوع ویروس کرونا پرستاران شرایط سختی را میگذرانند، گفت: پرستاران بیمارستانهای قرنطینه بیش از یک هفته است که خانه نرفته و با خانواده خود در تماس نبودهاند. با وجود کمبود تعداد پرستاران که فعالان صنفی پیش از بیماری کرونا نیز بارها به وزارت بهداشت متذکر میشدند، اکنون کمبود پرستاران شدیداً احساس میشود.
در این حال، به رغم تاکیدهای مقامهای جمهوری اسلامی، شماری از بیمارستانها فاقد امکانات بهداشتی، حتی برای پزشکان و پرستاران خود هستند.
«تمهیدات» سازمان تامین اجتماعی برای صنوف آسیب دیده از کرونا
محمد محمدی، مشاور سازمان تأمین اجتماعی، گفت: از جمله تمهیداتی که برای صنوف آسیب دیده از شیوع ویروس کرونا و سازمان تأمین اجتماعی دیده شده، اصلاح فرآیندهای بیمهای است، به گونهای که اعتبار دفترچه افرادی که مهلت اعتبارشان تا پایان بهمن ماه بود با تمدید دو ماهه به پایان فروردین تغییر یافت.
به گزارش خبرگزاری مهر، او افزود این اقدام برای کارگران ساختمانی هم اعمال شد.
این مقام دولتی در عین حال اشاره کرد در بخش کارفرمایی هم بازرسی از کارگاهها تا پایان فروردین ۹۹ متوقف شد و هیئتهای بدوی و تجدید نظر تشخیص مطالبات هم تا پایان فروردین ۹۹ معلق شد.
استاندار گیلان برای مبارزه با کرونا راه حل داد: کاهش ساعات کار و اخراج نیروی کار
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گیلان گفت: از کارآفرینان خواسته شده است ساعت کار واحدهای تولیدی استان را به منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا کاهش دهند.
به گزارش خبرگزاری مهر، عباس علیزاده اضافه کرد: استاندار گیلان دستور العملی ابلاغ کرد که بدون آسیب به چرخه تولید، ساعت کاری جامعه کارگری کاهش یابد و تعداد نیروها نیز به توصیف او، تعدیل شود.
تعدیل، واژهای است که در دهههای اخیر از سوی مقامهای جمهوری اسلامی جایگزین واژه اخراج شده است.
در همین حال، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گیلان اشاره کرد بر اساس دستور وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تمام هیئتهای رسیدگی حل اختلاف این اداره در گیلان، تا پایان فروردین ماه معلق شده است.
انتقاد شماری از تشکلهای کارگری و مدنی از «سرکوب مطالبات برابریطلبانه زنان» در ایران
شماری از تشکلهای کارگری و مدنی ایران در بیانیههایی به مناسبت روز جهانی زن، هشتم مارس، با انتقاد از «سرکوب مطالبات برابریطلبانه زنان» در ایران، گفتهاند که «مبارزات زنان علیه حجاب و قوانین خرافی و ضد انسانی» بعد از ۴۰ سال، به نقطه ای رسیده که «باورهای ارتجاعی را به حاشیه رانده است».
اتحادیه آزاد کارگران ایران با اعلام اینکه بیش از ۴۰ سال است که زنان ایران برای تحقق مطالبات برابریطلبانه خود مبارزه میکنند، افزود: خواستههای برابریخواهانه زنان منطبق بر شرایط واقعی زیست بشر معاصر است و دیگر نمیشود و نمیتوان از کوچکترین نابرابری جنسیتی در هیچ سطحی چشم پوشید.
این تشکل کارگری نوشت: «جنبش برابریطلبانه زنان، جنبشی عمیقاً علیه ستمکشی و استثمار انسان از انسان است» و به همین دلیل، این جنبش را دارای «پیوندی ناگسستنی با جنبش طبقاتی کارگران علیه هرگونه استثمار و انقیاد» نامید.
سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه هم در گرامیداشت روز جهانی زن نوشت: اگر چه در بعضی از کشورها، زنان توانسته اند با مبارزه سخت و پیگیر، بخش کوچکی از مطالبات خود را به نظامهای موجود تحمیل کنند، اما در ایران با تمام از خود گذشتگیها و مبارزات، هنوز خواستهای اولیه زنان متحقق نشده است.
این تشکل کارگری تاکید کرد که تا زن آزاد نشود هیچ آزادی دیگری تحقق نمییابد.
همچنین اتحاد بازنشستگان، روز هشتم ماه مارس را روز تاریخی همبستگی برای مبارزه در راه برابری حقوق در همه عرصهها و حق زندگی برابر برای زنان دانست.
این گروه صنفی با اشاره به اینکه اقداماتی مانند «لغو قانون حمایت خانواده و برقراری حجاب اجباری، نیم بها کردن جان زنان، سنگسار و حق قضاوت نداشتن آنان» پس از پیروزی انقلاب بهمن ۵۷ از سوی جمهوری اسلامی افزود: مبارزات زنان در تمامی این سال ها به رغم تمام سرکوبها، بازداشتها، ضرب و شتم خیابانی و گشتهای ارشاد، هر چند با فراز و فرودهایی، ادامه داشته است.
انجمن صنفی کارگران برق و فلزکار کرمانشاه، سندیکای نقاشان البرز، گروهی از فعالان کودکان کار و گروهی از فعالان کارگری سنندج نیز در بیانیه مشترکی نوشتند: زنان، نیمی از جامعه که شدیدا مورد یورش قوانین ارتجاعی و خرافی قرار گرفته است، طی ۴۰ سال گذشته شانه به شانه دیگر بخشهای تحت ستم جامعه، در مبارزات رو در رو با سیستم اختناق و سرکوب و تحمیل فقر و فلاکت، شرکت داشتهاند.
در این بیانیه به حضور گسترده زنان در میدان مبارزات اجتماعی، در تظاهرات دی ۹۶ و آبان ۹۸ اشاره شده است.
کانون نویسندگان ایران هم از حکومت جمهوری اسلامی به دلیل آنچه رواداشتنِ تبعیضِ مضاعف بر زنان و حذف آنان از سطوح خرد و کلان نهادهای تصمیمگیری نامید، انتقاد کرد.
این تشکل صنفی با اشاره به «تصویب قوانین مردسالارانه و ناعادلانه چون حجاب اجباری، تفکیکهای جنسیتی، منع حضور و کنشگری زنان در عرصههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، از بدن، خانه، خانواده، خیابان، قانون و جامعه» نوشت «جمهوری اسلامی برای زنان، زندان ساخت و امکاناتش را برای ساختن جامعهای با فرهنگی زنستیز و خشونتهایی برآمده از نابرابری جنسیتی به کارگرفت».