لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۰۴

خامنه‌ای ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی را ممنوع کرد؛ «اصراری به بازگشت آمریکا به برجام نیست»


رهبر جمهوری اسلامی روز جمعه اعلام کرد که ورود واکسن آمریکایی و بریتانیایی کرونا به ایران «ممنوع» است و نباید ساخت واکسن در داخل کشور مورد «انکار» قرار بگیرد.

او همچنین در زمینه فعالیت اتمی ایران چنین اظهار نظر کرد که جمهوری اسلامی اصراری به بازگشت ایالات متحده به برجام ندارد و بازگشت آمریکا تنها زمانی برای این حکومت معنا پیدا می‌کند که تحریم‌ها لغو شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، علی خامنه‌ای در یک سخنرانی تلویزیونی که روز جمعه، ۱۹ دی، پخش شد، گفت: «اگر آمریکایی‌ها توانسته بودند، واکسن درست کرده بودند، وضعیت خودشان این گونه نبود.»

این در حالی است که فایزر به عنوان یک کمپانی آمریکایی توانست نخستین واکسن موثر برای ویروس کرونا را در مدتی بی‌سابقه یعنی کمتر از یک سال تولید کند و تزریق این واکسن با تایید کارشناسان جهان چند هفته‌ای است که در چندین کشور آغاز شده و باقی کشورها نیز در صف خرید آنها هستند.

علی خامنه‌ای در ادامه دو کشور آمریکا و بریتانیا را به «امتحان» کردن واکسن روی «ملت‌های دیگر» متهم کرده و افزود که «به این‌‌ها اعتماد و اطمینان هم نیست.» این در حالی است که واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی روی هزاران نفر در این دو کشور و همچنین کشورهای دیگر که داوطلب شده‌اند امتحان شده است.

اما او در حالی واردات واکسن آمریکایی و بریتانیایی به ایران را ممنوع اعلام می‌کند که عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی، به تازگی گفت که تهران پیش‌پرداخت خرید ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن کرونا از طریق برنامه «کوواکس» را به حساب کارزار سازمان جهانی بهداشت واریز کرده است.

علی خامنه‌ای در سخنرانی نوروزی خود نیز مدعی شده بود که «بخشی از این ویروس مخصوص ایران تولید شده است». حکومت ایران شواهد و مدارکی از این امر ارائه نکرده است و کارشناسان چنین ادعایی را از اساس رد کرده‌اند.

محمدرضا نقدی، معاون هماهنگ‌کننده سپاه، هم ادعا کرده که شرکت‌های تولیدکننده واکسن کرونا معتقدند «جمعیت دنیا زیاد است و باید ۲۰ درصد از جمعیت کاسته شود». این ادعا نیز با واقعیت همخوانی ندارد. شواهدی در تایید این ادعا وجود ندارد و ناظران، به این سخنان به عنوان تئوری توطئه می‌نگرند.

در حالی که مقام‌های وزارت بهداشت ایران از جمله سعید نمکی، وزیر بهداشت، از ساخت واکسن کرونا در داخل ایران و فاز آزمایش انسانی آن دفاع می‌کنند، این موضوع پیش از این موجب اختلاف‌هایی در میان مقام‌های ارشد این وزارتخانه شده بود.

از جمله رضا ملک‌زاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، در نامه استعفای خود، وزیر بهداشت را به بیان «اظهارات غیرعلمی و معرکه‌گیری درباره تولید واکسن کرونا» متهم کرد.

در مقابل رهبر جمهوری اسلامی واکسنی را که در داخل برای کرونا «آماده» شده «مایه افتخار و عزت کشور» دانسته و هشدار داده که نباید این موضوع «انکار» شود.

او بدون نام بردن از فرد یا گروهی خاص توصیه کرد که با افرادی که «تجربه‌های خوبی» در زمینه ساخت واکسن دارند، «دارویی درست کردند و تصدیق شده، با این‌ها مخالفت نشود.»

دستور خامنه‌ای در شرایطی صادر می‌شود که بسیاری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی با هشتگ «واکسن بخرید» خواستار اولویت دادن دولت به خرید واکسن خارجی شده‌‌اند.

اصراری برای بازگشت آمریکا به برجام وجود ندارد

رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از اظهارات خود در روز جمعه گفت که جمهوری اسلامی «اصراری» برای بازگشت آمریکا به توافق اتمی برجام ندارد و «مطالبه منطقی» تهران پیش از هر چیز «رفع تحریم‌ها» است.

خامنه‌ای افزود: «اگر تحریم‌ها برداشته شد، برگشت آمریکا به برجام معنا می‌دهد. البته مسئله خسارت‌ها هم هست.»

وی تاکید کرد که به «مسئولان هم در قوه مجریه و هم در قوه مقننه» گفته‌ که «در این زمینه‌ها با دقت و رعایت کامل ضوابط پیش بروند و عمل کنند.»
آقای خامنه‌ای در عین حال از مصوبه مجلس برای لغو تعهدات برجامی ایران نیز حمایت کرد و آن را «کاملاً تصمیم درست، عقلایی و قابل قبول» نامید. این در حالی است که این تصمیم با واکنش منفی کشورهای دیگر طرف برجام و دولت حسن روحانی مواجه شده بود.

وی اضافه کرد: «چنان چه آن‌ها به تعهدات‌شان برگردند، ما هم برخواهیم گشت. من از ابتدا هم همین را گفتم. این اول کار انجام نگرفت، الان باید انجام بگیرد.»

حمایت وی از این مصوبه در شرایطی صورت می‌گیرد که حسن روحانی، شماری از معاونان وی و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به صراحت از این مصوبه انتقاد کرده‌اند.

مجلس شورای اسلامی روز ۱۲ آذر طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» را تصویب کرد که می‌گوید در صورت «عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای ۱+۴ در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع موانع صادرات و فروش نفت ایران دو ماه پس از تصویب این قانون»، سازمان انرژی اتمی «باید در طول یک سال هزار سانتریفیوژ آی‌آر۶ بسازد».

شورای نگهبان ظرف کمتر از ۲۴ ساعت این مصوبه را تایید کرد و توسط رئيس‌ مجلس برای اجرا به دولت روحانی ابلاغ شد.

اتحادیه اروپا نیز هشدار داده اقدام ایران برای آغاز غنی‌سازی ۲۰ درصدی «انحراف قابل ملاحظه» از تعهداتش در برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خواهد بود.

با استفاده از گزارش‌های تسنیم، ایسنا و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG