لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۰۴:۰۵

حملات گسترده موشکی و پهپادی روسیه به مناطق مختلف اوکراین؛ دست‌کم ۹ کشته در کی‌یف


نیروهای امدادی در محل ساختمان‌هایی در کی‌یف که مورد اصابت موشک بالستیک روسیه قرار گرفت؛ بامداد پنجشنبه ۴ اردیبهشت
نیروهای امدادی در محل ساختمان‌هایی در کی‌یف که مورد اصابت موشک بالستیک روسیه قرار گرفت؛ بامداد پنجشنبه ۴ اردیبهشت

مقام‌های اوکراین از حملات گسترده موشکی و پهپادی شبانه روسیه به مناطق مختلف این کشور خبر داده و گفته‌اند دست‌کم ۹ نفر در کی‌یف کشته و ده‌ها تن در این شهر و مناطق دیگر زخمی شدند.

سرویس اورژانس دولتی اوکراین صبح پنجشنبه چهارم اردیبهشت اعلام کرد که در حملات ترکیبی روسیه به کی‌یف در طول شب دست‌کم ۹ نفر کشته و بیش از ۷۰ تن که شش نفر از آنها کودک هستند زخمی شده‌اند.

مقام‌های کی‌یف از گرفتار شدن تعدادی از شهروندان زیر آوار خبر داده‌اند و سرویس اورژانس اوکراین هم در پیام‌رسان تلگرام اعلام کرد جست‌وجو برای یافتن افراد زیر آوار ادامه دارد.

همچنین شهردار خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین، از حملات موشکی و پهپادی شبانه به این شهر خبر داد.

ایهور ترخوف بامداد پنجشنبه ابتدا از اصابت هفت موشک به این شهر خبر داد و ساعاتی بعد نیز اعلام کرد یک حمله موشکی دیگر و همچنین حملات گسترده پهپادهای «شاهد» به خارکیف ادامه دارد.

بنابر اعلام نیروی هوایی اوکراین، روسیه در طول چهارشنبه‌شب ۲۱۵ پهپاد و موشک به مناطق مختلف این کشور شلیک کرد که شماری از آنها رهگیری و سرنگون شدند.

آندری سیبیها، وزیر خارجه اوکراین، با اشاره به حملات گسترده روسیه علیه غیرنظامیان در کی‌یف و مناطق دیگر، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، با این اقدامات «نشان می‌دهد که به هیچ تلاشی برای صلح احترام نمی‌گذارد و فقط می‌خواهد جنگ را ادامه دهد».


اظهارات رئیس جمهور آمریکا

حملات چهارشنبه‌شب به مناطق مختلف اوکراین ساعاتی پس از گفت‌وگوهای لندن و همچنین اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، رخ داد.

آقای ترامپ در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «فکر می‌کنم روسیه آماده است و خیلی‌ها گفتند که روسیه می‌خواهد تمام کار را انجام دهد.»

او با بیان اینکه «فکر می‌کنم توافق با روسیه را داریم» گفت که کار با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، برای او سخت‌تر از آنچه انتظار می‌رفت بوده است.

آقای ترامپ همچنین در پاسخ به سوالی درباره گزارش‌ها مبنی بر پیشنهاد آمریکا برای به رسمیت شناخته شدن حاکمیت روسیه بر شبه‌جزیره کریمه گفت که بین اوکراین و روسیه هیچ ترجیح و جانبداری ندارد و فقط می‌خواهد که جنگ پایان یابد.

برخی دیگر از مقام‌های آمریکا روز چهارشنبه گفته بودند که دستیابی به توافق دور از دسترس باقی مانده و در صورت عدم پیشرفت سریع، ایالات متحده می تواند از مذاکرات صلح خارج شود.

ولودیمیر زلنسکی که طرح پیشنهادی در مورد شبه‌جزیره کریمه را رد کرده شامگاه چهارشنبه گفت که مذاکرات لندن «پر حرارت» بود اما خوب بود که نمایندگان پنج کشور با یکدیگر ملاقات کردند.

او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «طرف آمریکایی دیدگاه خود را به اشتراک گذاشت. اوکراین و سایر اروپایی‌ها هم نظرات خود را ارائه کردند. امیدواریم که دقیقا چنین کار مشترکی به صلح پایدار منجر شود.»

آقای زلنسکی در توییت خود همچنین تصویری از بیانیه سال ۲۰۱۸ مایک پومپئو، وزیر خارجه وقت آمریکا، را منتشر کرده که از روسیه خواسته بود به اشغال کریمه پایان دهد و اصل عدم تغییر مرزها با زور را رعایت کند.

دونالد ترامپ ساعاتی پیش از گفت‌وگو با خبرنگاران در کاخ سفید، در شبکه اجتماعی خود به اوکراین هشدار داده بود که باید برای پایان دادن به جنگ به توافق برسد.

او همچنین از اظهارات ولودیمیر زلنسکی که به رسمیت شناختن حاکمیت روسیه بر کریمه را خط قرمز کی‌یف خوانده است به شدت انتقاد کرد.

آقای ترامپ در شبکه اجتماعی تروث نوشت: «اظهارات تحریک‌آمیزی همچون اظهارات زلنسکی است که حل و فصل این جنگ را بسیار دشوار می‌کند.»

او همچنین تاکید کرد که کسی از اوکراین نخواسته که کریمه را به عنوان قلمرو روسیه به رسمیت بشناسد.

در همین حال اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده، اواخر شامگاه چهارشنبه گفت که در واشینگتن با دنیس شمیال و سرگی مارچنکو، نخست وزیر و وزیر دارایی اوکراین، دیدار کرده است.

بیانیه خزانه‌داری آمریکا با اشاره به اینکه آقای بسنت در این دیدار بر لزوم امضای هر چه سریع‌تر توافق مشارکت اقتصادی بین دو کشور تاکید کرد، یادآور شده است که «مذاکرات فنی بسیار سازنده بین دو طرف ادامه دارد».


گفت‌وگوهای لندن

عدم شرکت مقام‌های ارشدی مانند مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، نشست لندن را که برای روز چهارشنبه برنامه‌ریزی شده بود از اهمیت انداخت و باد مخالف را شدیدتر کرد.

با این حال سخنگوی کی‌یر استارمر، نخست وزیر بریتانیا، گفت که روز چهارشنبه «جلسات فنی واقعی بین مقام‌های اروپا، آمریکا و اوکراین در مورد چگونگی توقف درگیری‌ها» برگزار شد.

سخنگوی نخست وزیر بریتانیا افزود: «ما همچنان کاملا متعهد به تامین صلح عادلانه و پایدار در اوکراین هستیم و مذاکرات امروز بخش مهمی از آن است.»

همچنین کیت کلاگ، نماینده دونالد ترامپ در امور اوکراین، گفت‌وگوهای خود در لندن را مثبت خواند.

آقای کلاگ در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «زمان آن فرا رسیده است که دستورالعمل رئیس جمهور ترامپ را در مورد جنگ روسیه - اوکراین پیش ببریم: کشتار را متوقف کنید، به صلح برسید و آمریکا را در اولویت قرار دهید.»

نشست لندن قرار بود با حضور دیپلمات‌های ارشد اوکراین، ایالات متحده، آلمان، فرانسه و بریتانیا برگزار شود اما لغو شدن آن تاکیدی بود بر شکاف بین این کشورها در یافتن مسیری برای مذاکرات صلح در میان گلایه‌های دونالد ترامپ از عدم پیشرفت در مذاکرات.

یک دیپلمات اروپایی که نخواست نامش فاش شود درباره نشست لندن به رادیو اروپای آزاد گفت: «فکر می‌کنم برداشت همه ما یکسان بود؛ اینکه ایالات متحده به خروج [از مذاکرات] یک قدم نزدیک‌تر شد.»

یک دیپلمات اروپایی دیگر نیز به رادیو اروپای آزاد گفت: «من آن را فشار بیشتر آمریکا بر اوکراین می‌بینم: بپذیرید یا رها کنید… ما وقت بیشتری برای شما نداریم، کارهای دیگری داریم که باید انجام دهیم.»

در نشست هفته گذشته که در پاریس برگزار شد، مارکو روبیو و دیگر مقام‌های اوکراینی و اروپایی در گفت‌وگوهای خود به پیشرفت جزئی در مسیر پایان دادن به جنگ دست یافتند.

اما اظهارات بعدی آقای روبیو نشانگر ناشکیبایی ایالات متحده در مورد وضعیت مذاکرات و احتمال کنار کشیدن از آن بود.

جی.دی ونس، معاون رئیس جمهور ایالات متحده روز چهارشنبه در هند به خبرنگاران گفت که واشینگتن «پیشنهاد بسیار صریحی» را به روسیه و اوکراین ارائه کرده است؛ او جزئیاتی در این باره ارائه نکرد.

آقای ونس گفت: «زمان آن رسیده است که یا بگویند بله، یا ایالات متحده از این روند کنار برود.»

معاون دونالد ترامپ افزود: خطوط [مرزی] فعلی، نزدیک به همان‌ها، جایی است که در نهایت خطوط جدید در منازعه ترسیم می‌شود.»

تهاجم تمام‌عیار روسیه به خاک همسایه خود، اوکراین، از پنجم اسفند ۱۴۰۰ آغاز شد.


XS
SM
MD
LG