لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۵۷

دیدار کوشنر با نتانیاهو برای پیشبرد «معامله قرن»


از دیدارهای پیشین بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل (سمت راست) و جرد کوشنر، مشاور ارشد رئیس جمهوری آمریکا
از دیدارهای پیشین بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل (سمت راست) و جرد کوشنر، مشاور ارشد رئیس جمهوری آمریکا

هم‌زمان با دیدارهای جرد کوشنر، مشاور ارشد رئیس جمهوری آمریکا، با رهبران خاورمیانه، یک مقام کاخ سفید گفته است دولت واشینگتن در حال حاضر برنامه‌ای برای ارائه طرح صلح موسوم به «معامله قرن» ندارد.

آقای کوشنر که طراح اصلی «معامله قرن» برای حل نزاع دیرینه اسرائیلی- فلسطینی است، همراه با تیمی از مقامات آمریکا، شامل برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه، و جیسون گرینبلات، نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا و شریک جرد کوشنر در تنظیم طرح صلح آمریکایی، چهارشنبه دیدارهای جداگانه‌ای با نخست‌وزیر اسرائیل و پادشاه اردن انجام داد.

پیشتر ارزیابی شده بود که سفر این گروه به اسرائیل و چهار کشور عربی، سنجش شرایط منطقه برای رونمایی از بخش سیاسی «معامله قرن» باشد.

روزنامه اسرائیلی وای.نت نهم مرداد نوشته بود دولت آمریکا همایشی را با شرکت سران کشورهای عرب در کمپ‌دیوید در نزدیکی واشینگتن برای پیشبرد طرح «معامله قرن» تدارک دیده‌است.

به نوشته این روزنامه، ران درمر، سفیر اسرائیل در آمریکا، در برنامه‌ریزی این همایش سهیم است.

یدیعوت آخرونوت این همایش را «یک هدیه انتخاباتی» دونالد ترامپ به بنیامین نتانیاهو، در آستانه انتخابات ۲۶ شهریور اسرائیل، توصیف کرده بود.

اما به گزارش رسانه‌های اسرائیل و الجزیره، یک مقام کاخ سفید چهارشنبه گفت، تنها بعد از بازگشت جرد کوشنر و گزارشی که او به دونالد ترامپ رئیس جمهوری، مایک پنس معاون رئیس جمهوری و مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا ارائه کند، واشینگتن در خصوص گام بعدی‌اش در ارتباط با «معاهده قرن» تصمیم خواهد گرفت.

جرد کوشنر ماه گذشته در جریان همایش «صلح برای شکوفایی» که با میزبانی مشترک آمریکا و بحرین در منامه تشکیل شد، از بخش اقتصادی «معامله قرن» رونمایی کرد اما این همایش ظاهراً چندان موفقیتی نداشت.

آقای کوشنر شامگاه چهارشنبه نهم مرداد با بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل در اورشلیم/بیت‌المقدس، با حضور سفیران آمریکا و اسرائیل در کشور مقابل، دیدار کرد.

نتانیاهو بر خلاف روال عادی، در توئیتر خود هیچ اشاره‌ای به موضوع‌های مطرح شده در دیدار نکرد و تنها به حضور برایان هوک و جیسون گرینبلات در ملاقات اشاره نمود.

برایان هوک و جیسون گرینبلات پیش از آغاز دیدار از خاورمیانه، در مقاله‌ای مشترک برای شبکه فاکس‌نیوز نوشتند که دستیابی به توافق صلح میان اسرائیل و فلسطینیان، «بدترین کابوس رژیم ایران» است.

هوک و گرینبلات در مقاله خود افزودند که «خوی تجاوزگری رژیم ایران» نزاع اسرائیلی- عربی را طولانی وارد کرده و ایران «تنها عاملی است که از ادامه این نزاع سود می‌برد».

به گزارش خبرگزاری‌ها، ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، چهارشنبه در دیدار با جرد کوشنر و هیئت همراهش در امان تأکید کرد که هر طرح صلحی باید مبتنی بر «راهکار دو کشوری» (استقلال کشور فلسطین در کنار اسرائیل)، طرح‌های مصوب عربی و قطعنامه‌های شورای امنیت باشد.

پادشاه اردن که همسر و بیش از نیمی از جمعیت کشورش را فلسطینی‌تبارها تشکیل می‌دهند، افزود، تشکیل کشور مستقل برای فلسطینیان با پایتختی بیت‌المقدس شرقی در مرزهای سال ۱۹۶۷ ضمن امکان زندگی در امنیت و صلح برای فلسطینیان، موجب ایجاد یک صلح پایدار خواهد شد.

این در حالی است که دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل، این هفته به رسانه‌های این کشور گفت که طرح صلح آمریکا وضعیت کنونی تشکیلات فلسطینی یعنی برخورداری آنها از «خودگردانی» را به رسمیت می‌شناسد.

به گفته آقای فریدمن، «معامله قرن» مشوق یک حکومت خودگردان برای فلسطینیان است.

محمد الاشتیه، نخست‌وزیر تشکیلات فلسطینی، این هفته گفته بود که اسرائیل اگر راهکار دو کشوری را نپذیرد، گسترش شهرک‌نشین‌های یهودی و افزایش جمعیت یهودیان در کرانه باختری، عملاً موجب مرگ هر طرح صلحی خواهد شد.

نخست‌وزیر فلسطینی افزود که اسرائیل تنها وجود یک کشور را قبول دارد در حالی که میلیون‌ها فلسطینی در مناطق اشغالی زندگی می‌کنند.

به گفته الاشتیه، تنها شش میلیون و شش‌صد هزار یهودی در اسرائیل زندگی می‌کنند در حالی که تعداد فلسطینیان مناطق اشغالی به شش میلیون و هشت‌صدهزار تن رسیده‌است.

خبرگزاری فلسطینی وفا به نقل از نخست‌وزیر فلسطینی افزود، در شرایطی که اسرائیل بر این شمار بزرگ از فلسطینیان حکومت کند، دیگر نمی‌تواند خود را «یک دموکراسی» بداند.

در این میان، مقامات حکومت فلسطینی برنامه دولت اسرائیل را برای موافقت با ساخت ۷۰۰ خانه برای فلسطینیان، ضمن دادن مجوز ساخت ۶ هزار خانه برای یهودیان در کرانه باختری، «فریب» نامیده و آن را نکوهش کردند.

دولت نتانیاهو این طرح را یک روز پیش از ورود جرد کوشنر تصویب کرد.

این نخستین بار در طول سال‌های گذشته‌است که اسرائیل با ساخت‌وساز فلسطینیان در مناطق موسوم به «سی» که شامل ۶۰ درصد کرانه باختری است اما اختیارات نظامی و مدنی ان در کنترل اسرائیل است، موافقت می‌کند.

نتانیاهو چهارشنبه گفت خانه‌سازی‌ها و سایر ساخت‌وسازها در شهرک‌های یهودی‌نشین «برای ابد» است. حدود نیم میلیون یهودی ساکن شهرک‌های اسرائیلی در کرانه باختری هستند.

XS
SM
MD
LG